Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση κτηνοτροφίας στην Ελλάδα

  Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Αγγελου Τζέκη

 

Την πολιτική της κυβέρνησης, που όχι μόνο ασκεί ελάχιστους σε σχέση με τους απαραίτητους ελέγχους στα προς κατανάλωση κρεατικά, αλλά ταυτόχρονα κάθε άλλο παρά ενισχύει την εγχώρια παραγωγή κρέατος, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του για το θέμα προς τον υπουργό Γεωργίας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Ανωμερίτης υποστήριξε ότι «πρέπει να καμαρώνουμε» για τη χαμηλή παραγωγή κρεαταλεύρων στη χώρα μας.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα μέτρα που παίρνει εκείνο το οποίο κάνει είναι να προστατεύσει και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης του κρέατος και των βοοειδών. Και παράλληλα βέβαια να ενισχύσει και τις βιομηχανίες παραγωγής των συγκεκριμένων ζωοτροφών. Το ζήτημα για τη χώρα μας είναι ότι ο κ.υπουργός στην πρόσφατη παρέμβαση που έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα. Και το ζήτημα για εμάς είναι συγκεκριμένο: Οτι και μέσα στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι». Ενδεικτικά ανέφερε ο Αγγελος Τζέκης ότι τα 2 τελευταία χρόνια «έχουν γίνει στα εξειδικευμένα εργαστήρια μόνο 29 έλεγχοι σε έναν πληθυσμό ζώων περίπου 550 χιλιάδων!». Οπως είπε «αυτό αποδεικνύει και την έλλειψη οργάνωσης των απαραίτητων εργαστηρίων που έχει, κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε και οι υπηρεσίες της κτηνιατρικής ότι δεν έχουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, τα ανάλογα τεχνολογικά μέσα, για να μπορέσει να γίνει πραγματικά συστηματικός έλεγχος απέναντι σε αυτή την έξαρση που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τα ειλημμένα από την κυβέρνηση «προστατευτικά» μέτρα ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν απαγορεύουν την είσοδο του γαλλικού κρέατος στην Ελλάδα. Το ζήτημα ότι απαγορεύουμε να έρθουν οι μπριζόλες των βοοειδών δε σημαίνει και τίποτε από τη στιγμή που επιτρέπουμε στο υπόλοιπο κρέας να έρθει μια και είναι γνωστό ότι το μικρόβιο μέσω του αίματος κυκλοφορεί σε όλο το ζώο».

Καταλήγοντας ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ λέγοντας ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, μέσα από τους συνεταιρισμούς, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα δοθεί και εισόδημα στον Ελληνα κτηνοτρόφο, αλλά θα προστεθεί ταυτόχρονα και η δημόσια υγεία»... Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είμαστε αυτάρκεις μόνο στο 30%. Το υπόλοιπο 70% το εισάγουμε και μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση μας έβαλε πρόστιμο, γιατί ξεπεράσαμε τον αριθμό όσον αφορά τα αρσενικά μοσχάρια».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα «καταναλώνουμε 6,5 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών και τα κρεατάλευρα είναι μόνο 40 χιλιάδες τόνοι. Πρέπει να καμαρώνουμε γι' αυτό. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική παραγωγή πώς είναι και πώς διατρέφουμε αυτά τα ζώα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «σε εμάς ο μέσος όρος σφαγής και κατανάλωσης των ζώων είναι 17 μήνες. Γι' αυτό και κάνουμε λίγους ελέγχους. Εμείς δεν κάνουμε ελέγχους σε όλα τα ζώα. Δεν είναι 500 χιλιάδες αυτά που σφάζουμε είναι 220 χιλιάδες. Εμείς κάνουμε ελέγχους σε αυτά που έχουν συμπτώματα και είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι έλεγχοι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ