Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Επικίνδυνο αλαλούμ

Ο υπουργός Γεωργίας επιμένει καθησυχαστικά... από κοντά και ο πρόεδρος των κτηνιάτρων του Δημοσίου 

Με έωλες δηλώσεις σπεύδει για άλλη μια φορά ο υπουργός Γεωργίας να «κρύψει» τη γύμνια των ελέγχων που γίνονται στην Ελλάδα και να «επουλώσει» τις πληγές από τα ενδοκοινοτικά μαχαιρώματα της ...κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Χτες σε μερίδα του Τύπου δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Ντ. Μπερν, όπου αναφερόταν ότι η Ελλάδα δε συνεργάζεται με την ΕΕ στο θέμα των «τρελών αγελάδων» και πως θα αποσταλούν ειδικοί ελεγκτές για να ασκήσουν ελέγχους στην εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων. Ο Ντ. Μπερν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν απέστειλε στοιχεία για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ενώ όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ το έπραξαν. Το δημοσιεύματα αυτά φαίνεται πως προβλημάτισαν τον υπουργό Γεωργίας και χτες το μεσημέρι κάλεσε εκτάκτως δημοσιογράφους και κάμερες για να κάνει δηλώσεις. Και αντί να δώσει πειστικές διευκρινίσεις, πρόταξε το επιχείρημα... ότι πρόκειται για δήθεν δηλώσεις του επιτρόπου Υγείας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Ομως, σε πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ με ημερομηνία 6/7/2000, αναφέρεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου και ο επίτροπος Υγείας κάτι είχε υπόψη του...

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο υπουργός Γεωργίας, για να γίνει «πειστικός», άρχισε πάλι να απαριθμεί τις ενέργειες... που υποτίθεται ότι γίνονται στη χώρα για το θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Ομως, η εμφανής κυβερνητική αναλγησία δίνει κάθε δικαίωμα στα βρώμικα κερδοσκοπικά συμφέροντα της ΕΕ να κατηγορούν και να εκθέτουν τη χώρα μας. Ομως, εκτός αυτών, τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: Μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα και μπορεί να υποστηρίξει με σοβαρά στοιχεία και όχι στα λόγια ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι; Ακόμα και αυτοί οι ψευτοέλεγχοι, που επιβάλλει η ΕΕ; Η πραγματικότητα, πάντως, λέει όχι και με ψέματα δεν αλλάζει τίποτα.

Οι κτηνίατροι του Δημοσίου

Μέσα σε όλα αυτά, βγήκε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), Σ. Δελέπογλου, να κάνει πλάτες, όπως φαίνεται, στην πολιτική καθησυχαστικής κοροϊδίας... της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει για λογαριασμό της ΠΕΚΔΥ, συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να μην ανησυχεί, διότι όλα ελέγχονται λεπτομερώς από τους κτηνιάτρους. Αυτό μάλλον αποτελεί ανεύθυνη στάση απέναντι στους καταναλωτές, γιατί οι έλεγχοι που γίνονται επαφίονται μόνο στο φιλότιμο των κτηνιάτρων και όχι σε μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης αυτού του έργου. Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία κτηνιατρική υπηρεσία και να προσληφθεί επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για τον καλύτερο έλεγχο από το στάβλο μέχρι το ράφι. Ομως, εδώ δημιουργείται ένα ερώτημα: Με τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, μπορούν να γίνονται λεπτομερείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ;

Οι κρεοπώλες

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο στις 12 το βράδυ, στην αγορά του Ρέντη, οι Ενώσεις Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Ολοι οι κρεοπώλες του Νομού Αττικής θεωρούμε εμπαιγμό του καταναλωτή και του κλάδου των παραδοσιακών κρεοπωλών, τη στάση των συναρμόδιων υπουργείων, για το θέμα των "τρελών αγελάδων"». Τα θέματα που θα τεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση είναι:

  • Το σταμάτημα της διακίνησης από τα καταστήματα των ενώσεων λιανοπωλητών μοσχαρίσιου κρέατος.
  • Το μπλοκάρισμα των αυτοκινήτων ψυγείων που μεταφέρουν κρέατα από χώρες της ΕΕ που προορίζονται για τα τραστ του λιανικού εμπορίου, αλλά και τα σούπερ - μάρκετ.
  • Το κλείσιμο των καταστημάτων, λίγο πριν την περίοδο των εορτών.
Και νέα κρούσματα

Χτες, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της ασθένειας των «τρελών αγελάδων» στη Γερμανία και, συγκεκριμένα, στο κρατίδια Σλέσβιχ - Χολστάιν. Στην Πορτογαλία, επίσης, θανατώθηκε ολόκληρο κοπάδι, στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν τα ζωικά άλευρα και η κυβέρνηση της Ισπανίας ότι θα επεκταθούν οι έλεγχοι, ενέργειες, βέβαια, που εντάσσονται στα πλαίσια των ψευτο-αποφάσεων που πάρθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στη Γαλλία, επίσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πάντως, χτες το πρωί Γάλλοι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή Νάντης - Ανζέρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ