Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε η περιοδεία Μίτσελ

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Από τη λιβανική πρωτεύουσα, όπου αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, άρχισε την νέα του περιοδεία στη Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία έχει απεργαστεί μια νέα πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας θα προτείνει σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς μια σειρά «εγγυήσεων» όσον αφορά στα ζητήματα που η κάθε πλευρά θέτει ως βασικά, προκειμένου να πετύχει «αναθέρμανση» τού, μεταξύ τους, διαλόγου. Οι ίδιες πάντα πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον θέτει ένα χρονοδιάγραμμα δύο χρόνων για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να έχει συζητηθεί και με τα υπόλοιπα μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ).

Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της και προχώρησε στη μεταφορά στο Ισραήλ Αιθιόπων εβραϊκής καταγωγής, ένα πρόγραμμα που είχε διακοπεί πριν από περίπου ένα χρόνο. Με την πρώτη χτεσινή πτήση έφτασαν στο Ισραήλ 81 μέλη της κοινότητας Φαλάς Μούρα ενώ έχει εγκριθεί η «επάνοδος» στο εβραϊκό κράτος άλλων 2.000 μελών της συγκεκριμένης κοινότητας.

Καταστροφικές πλημμύρες μετά το εμπάργκο

Οι χειρότερες καταιγίδες, των τελευταίων χρόνων έπληξαν, χτες, και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο (όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι) και το νότιο Ισραήλ. Δεκάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους νοτίως της πόλης της Γάζας που έτσι και αλλιώς βιώνουν μια αφόρητη κατάσταση από τον αποκλεισμό, ενώ σε πολλά σημεία αδιάβατοι έχουν γίνει οι δρόμοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ