Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Ιδεολογικοπολιτική αντικομμουνιστική επιχείρηση

Ενώ ακόμη στη Μολδαβία συνεχίζεται η πολιτική κρίση, εξαιτίας της αδυναμίας του Κοινοβουλίου να διαμορφώσει ικανή πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της χώρας, εντατικοποιείται η ιδεολογικοπολιτική επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Οπως μάλιστα εμμέσως ομολογείται, η νέα αυτή επιχείρηση πρέπει να ενταθεί γιατί ο λαός εκτιμά το σοσιαλισμό και υπάρχει πάντα ο «κίνδυνος» να επιδιώξει την επαναφορά του, αλλά και να απαγορευτεί η ύπαρξη κομμάτων που χρησιμοποιούν τη λέξη «κομμουνιστικό» στον τίτλο τους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στις 17 του Γενάρη στη Μολδαβία ξεκίνησε τις εργασίες η «επιτροπή» που συνέστησε ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μιχάι Γκίμπου, με σκοπό «να μελετήσει και να αποτιμήσει το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς» της περιόδου 1917-1991.

Στην πρώτη της συνεδρίαση η «επιτροπή» ενέκρινε το σχέδιο των εργασιών της και συγκρότησε «ομάδες εργασίας», στις οποίες συμπεριλήφθηκαν ιστορικοί, νομικοί, συγγραφείς και άλλοι εμπειρογνώμονες για να ερευνήσουν και να δώσουν την «ιστορική και πολιτικο-νομική αποτίμηση του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος». Σύμφωνα με εντολή του Μ. Γκίμπου, μέχρι την 1η του Ιούνη 2010 η επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της για πρακτική χρήση τους.

Επίσημα οι αρχές της Μολδαβίας εξηγούν την αναγκαιότητα της συγκρότησης αυτής της «επιτροπής» ως εξής: «Παρόλο που υπάρχουν επιτυχίες στην οικοδόμηση του κράτους δικαίου καθώς και στην ενσωμάτωση στην ΕΕ (η Μολδαβία) παραμένει κράτος που δε γνωρίζει την αλήθεια για το ολοκληρωτικό κομμουνιστικό καθεστώς στην ιστορία της». Κατά τη γνώμη των εμπνευστών της επιχείρησης, η Μολδαβία χρειάζεται «αντικειμενική και πολύπλευρη πληροφόρηση» για την κομμουνιστική περίοδο στην ιστορία της χώρας. Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, αυτό είναι αναγκαίο «για να μάθουν οι γενιές που γεννήθηκαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού για την ολοκληρωτική ουσία του κομμουνιστικού καθεστώτος και για να μην επιτρέψουν την εγκαθίδρυση παρόμοιων δικτατοριών στο μέλλον».

Οπως αναφέρεται, η όλη επιχείρηση στηρίζεται στο αντικομμουνιστικό Μνημόνιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί στην «εξάλειψη της κληρονομιάς των κομμουνιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων» και στην «καταδίκη» τους.

Οπως δήλωσε ο Μιχάι Γκίμπου στο τηλεοπτικό δίκτυο «Pro-TV», η παραπάνω δημόσια καταδίκη μπορεί να οδηγήσει στη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης του «κομμουνισμού», «κομμουνιστικού» στους τίτλους των πολιτικών κομμάτων, καθώς και στην απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Εννοείται, λοιπόν, με βάση τα παραπάνω πως οι «εμπειρογνώμονες», που κλήθηκαν να στελεχώσουν την «επιτροπή» και τις «ομάδες εργασίας» της, δε θα χρειαστεί να κάνουν και καμία βαθύτερη «έρευνα», αλλά απλώς να τεκμηριώσουν την ανάγκη απαγόρευσης του ΚΚ, «πετροβολώντας» το σοβιετικό παρελθόν της χώρας τους και στοχεύοντας, κυρίως, στη συνείδηση της νέας γενιάς, «διαβεβαιώνοντας» πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Φθηνό το έργο τους, αλλά με πανάκριβες συνέπειες για το λαό και τη νεολαία της Μολδαβίας, σε περίπτωση που το φέρουν σε πέρας.

Να σημειωθεί, πάντως, πως αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο αφού με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του «Βαρόμετρου της κοινής γνώμης», στη Μολδαβία το 48,6% του πληθυσμού εκφράζει τη λύπη του για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ακόμη και σήμερα, 19 ολόκληρα χρόνια μετά.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ