Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Απροκάλυπτη επέμβαση με πρόσχημα τη «βοήθεια»

Ενώ ο αϊτινός λαός προσπαθεί να επιβιώσει, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, διαγκωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει, με το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων

Η αμερικανική απόβαση (εδώ στο κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο) συνεχίζεται
Η αμερικανική απόβαση (εδώ στο κατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο) συνεχίζεται
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η κόλαση των συντριμμιών, της δίψας, της πείνας και του θανάτου όπου έχουν καταδικαστεί να ζουν οι Αϊτινοί απ' τη στιγμή που τα πάντα κατέρρευσαν γύρω τους, με το σεισμό της προπερασμένης Τρίτης, έχει γίνει το τελευταίο πεδίο μάχης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρόσχημα τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά από μία βδομάδα η ανθρωπιστική βοήθεια φαίνεται ότι κατόρθωσε να φτάσει σε κάποιες χιλιάδες των Αϊτινών, τη στιγμή που από την πρώτη μέρα τα ξένα σωστικά συνεργεία έσπευσαν με συνεχείς έκτακτες πτήσεις να διασώσουν τους υπηκόους τους. Ηταν η πρώτη μέριμνα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, των τριών χωρών που εισέβαλαν από κοινού το 2004, ανέτρεψαν με την επιβολή των όπλων τον Πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, επέβαλαν χούντα με επικεφαλής τον Ραούλ Σεντράς και απέστειλαν χιλιάδες κυανόκρανους για την επιβολή της τάξης.

Για μία ολόκληρη βδομάδα ο λαός της Αϊτής - πλέον οι πληροφορίες έρχονται όχι μόνο από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αλλά και άλλες πόλεις, όπως τη δεύτερη μεγαλύτερη Γκοναΐβ - περιμένει βοήθεια. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν. Οι κάμερες των διεθνών ΜΜΕ επικεντρώνουν είτε σε διασώσεις συνήθως από το κτίριο του ΟΗΕ ή τα πολυτελή ξενοδοχεία, είτε σε απεγνωσμένες ενέργειες αναζήτησης τροφής ή στις ελάχιστες συμμορίες που εμφανίστηκαν και κυρίως τον «κίνδυνο της ασφάλειας»... Ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες, όπως χτες, από μεξικάνικο συνεργείο διάσωσης, που μπλοκαρίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ολα αυτά ...προκειμένου να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική απόβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή, που έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιθέσεις από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία ή η αναδυόμενη Βραζιλία.

Απόβαση στο προεδρικό μέγαρο

Ενώ χτες ήταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αϊτή, περίπου δώδεκα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον περίβολο του προεδρικού μεγάρου που έχει καταρρεύσει και άρχισαν να αποβιβάζουν Αμερικανούς στρατιώτες με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση. Η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο 30 ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος, που φυσικά θα τον εφαρμόσουν αυτόκλητα οι αμερικανικές δυνάμεις και μετά από απαίτηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της το περασμένο Σάββατο: «Το διάταγμα θα δώσει τεράστια εξουσία στην κυβέρνηση, την οποία στην πράξη θα την μεταδώσει σε εμάς».

Λίγη ώρα μετά την απόβαση των Αμερικανών πεζοναυτών τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν ομόφωνα να αυξηθεί κατά 3.500 άνδρες - 2.000 στρατιώτες και 1.500 αστυνομικούς - ο αριθμός της δύναμης των κυανόκρανων στην Αϊτή, Minustah, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στους 8.940 στρατιώτες και 3.711 αστυνομικούς.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ήδη την οργή της Γαλλίας αλλά και της Βραζιλίας, που έχει τη διοίκηση της Minustah. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Βραζιλίας, Νέλσον Τζομπίμ, μετά την επιστροφή από την Δομινικανή Δημοκρατία, όπου παρέστη σε Σύνοδο με τους ηγέτες της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους ότι «η Βραζιλία δεν πρόκειται οικειοθελώς να παραδώσει τη διοίκηση»...

Παράλληλα, σπεύδουν και οι υπόλοιποι. Η Ισπανίδα υπουργός Αμυνας, Κάρμε Τσακόν, ανακοίνωσε ότι η χώρα της αποστέλλει στην Αϊτή ένα αμφίβιο πλοίο, το «Castillia», με 450 στρατιωτικούς, εκ των οποίων οι 50 απαρτίζουν ιατρική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται και χειρουργοί. Επίσης το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα αναχωρήσει το αεροπλανοφόρο «Cavour» με περίπου 800 στρατιώτες και έξι ελικόπτερα καθώς και δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ένα τρίτο αναχώρησε χτες. Οι Καναδοί επικεντρώνουν στην υπουργική διάσκεψη των χωρών που επιθυμούν να στηρίξουν την Αϊτή, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 του Γενάρη, στο Μόντρεαλ, και μπορεί να οδηγήσει «πέρα από την ανασυγκρότηση και στην οικοδόμηση μίας νέας Αϊτής», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, Λόρενς Κάνον.

Οσο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν το διαγκωνισμό τους, ο λαός της Αϊτής απειλείται από τις επιδημίες, ενώ επείγουσα έκκληση απηύθυνε η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, ώστε να τεθούν υπό διεθνή προστασία τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν μείνει ορφανά, προτείνοντας να δοθούν ακόμη και για υιοθεσίες στο εξωτερικό ως έσχατη λύση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενοκτονία ενός λαού(2010-12-31 00:00:00.0)
Οργή για την εγκατάλειψη(2010-01-16 00:00:00.0)
"Πλημμυρίδες θανάτου"(1998-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ