Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγωνιούν για την κοινωνική συνοχή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την «κοινωνική συνοχή» βρήκε να μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους εργάτες της «Εlite», που τους επισκέφτηκε στο εργοστάσιο. «Η χώρα χρειάζεται κοινωνική συνοχή» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους εργάτες που συμπληρώνουν πάνω από ένα μήνα αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους κρατά απλήρωτους και τους απειλεί με οριστικό «λουκέτο».

Τι είπε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργάτες; Ο,τι λένε και συνιστούν και τα κορυφαία επιτελεία της πλουτοκρατίας: χρειάζεται σύνεση και υπομονή, να αναλογίζονται οι εργάτες τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και να μην τραβάνε το σκοινί στα άκρα. Δηλαδή, πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους στο όνομα της κοινωνικής συνοχής.

Ομως, όλοι οι εργάτες, έχουν πικρή πείρα από την κάθε λογής «κοινωνική συνοχή», που στην πράξη σημαίνει ταξική συναίνεση και υποταγή στις ανάγκες του κεφαλαίου. Υποταγή την οποία έχουν νιώσει βαριά πάνω τους και οι εργάτες του κλάδου Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, με την περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ. Τότε, που οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο συνδικαλιστικό κίνημα έλεγαν στους εργάτες να «αγωνίζονται» για να πάρει ο Λαναράς την επιδότηση, με συνέπεια σήμερα εκατοντάδες απ' αυτούς να βρίσκονται στα ταμεία της ανεργίας...

Κήρυγμα ρατσισμού

Τα ρέστα του έδωσε πάλι, χτες, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, εκφέροντας έναν αισχρό λόγο - χωρίς αντίλογο και ορισμένες φορές συνεπικουρούμενος απ' τους «οικοδεσπότες» του - κατά των μεταναστών στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΑΝΤ1. Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν τους χρέωσε. Εφτασε στο σημείο να χρεώσει σ' αυτούς ακόμα και τους Ελληνες εγκληματίες, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνες «σπρώχνονται» στο έγκλημα απ' τους ...μετανάστες!!! Δήλωσε συγκεκριμένα: «Εχουμε διαρροή συναλλάγματος, έχουμε αυξημένη εγκληματικότητα, έχουμε αυξημένη ανεργία, κάτι πρέπει να κάνουμε, να πάρουμε μια απόφαση (...) Οι οποίοι (σ.σ. ημεδαποί) μιμούνται τους αλλοδαπούς και λένε ότι για να μη μου πάρεις το ψωμί, εγώ θα έχω καλύτερη "επίδοση"»!

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ακούγονται κάτι τέτοια απ' τον ΛΑ.Ο.Σ. Αλλωστε, βρίσκει φιλόξενα βήματα για να αναπαράγει τα ρατσιστικά και εθνικιστικά, επικίνδυνα κηρύγματά του. Χτες, στον ΑΝΤ1, αυτά συμπληρώθηκαν κι από λαθροχειρίες του τύπου «έχουμε ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα σε όλη την Ελλάδα που πηγαίνει εξαιρετικά καλά και στο οποίο συμμετέχουν και άνθρωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ» και ότι από τους 300 της Βουλής, οι «301» έχουν αλλοδαπούς ως οικιακούς βοηθούς... Αναμενόμενο, εκτός απ' τους μετανάστες, τους ενοχλεί και το Κόμμα που παλεύει για τους εργάτες, Ελληνες και ξένους, που τους θέλει αδελφωμένους στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Και σε ό,τι έχει σχέση με το ΚΚΕ, όταν μιλά ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ζουμί του είναι δηλητήριο...

Διαστρέβλωση

Μεταφέρουμε αυτούσιο απόσπασμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με τον «Καλλικράτη», κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ: «"Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το σχέδιο", δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, "γιατί υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα", όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "αλλά και γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο "Καποδίστριας", δεν αποδίδουν».

Με μια πρώτη ανάγνωση, εμφανίζεται το ΚΚΕ να υπερασπίζεται το υπάρχον διοικητικό σύστημα, κάτι που αποτελεί σοβαρή παραποίηση της πραγματικότητας. Διαστρέβλωση συνειδητή ή αθέλητη; Λίγο ενδιαφέρει για τη δημοσιογραφική δουλειά. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητη τη διευκρίνιση. Αφήνουμε κατά μέρος ότι η φράση «γιατί υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα», που βρίσκεται σε εισαγωγικά, δεν ειπώθηκε ποτέ ακριβώς έτσι. Τα ακριβή λόγια της Αλ. Παπαρήγα θα μπορούσε να «τσεκάρει» η εφημερίδα από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας της που ήταν γνωστό από προχτές το βράδυ. Και όχι να δημιουργούνται μέσω μιας πρότασης που δεν ειπώθηκε ποτέ περίεργοι συνειρμοί. Και για να μάθει ο δημοσιογράφος ή η εφημερίδα του τι είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το επαναλαμβάνουμε: ...«ακριβώς γιατί συμβάλλει στην κατεδάφιση κοινωνικών και λαϊκών δικαιωμάτων, γιατί παραδίδει πιο βαθιά τομείς που δεν έχουν περάσει στην εκμετάλλευση των ισχυρών επιχειρηματιών και όχι των μικρομεσαίων και των φτωχών αγροτών, για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε ριζικά αντίθετοι» (στον «Καλλικράτη»).

Είναι αντίπαλοι των εργατών

Συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ για την απεργία. Για τέλη Φλεβάρη πρότεινε ο Α. Παναγόπουλος, για 17 Φλεβάρη η ΔΑΚΕ. Οταν ήδη έχει προκηρυχθεί απεργία για τις 10 Φλεβάρη από το ΠΑΜΕ, ενώ έχει αποφασίσει και η ΑΔΕΔΥ. Διασπαστές ή υπονομευτές; Οτι και αν τους προσάψει κανείς, έχουν τακτική αφοπλισμού του εργατικού κινήματος, υποταγής του στο κεφάλαιο. Ετσι η αποκάλυψη και απομόνωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων των εργαζομένων.

Την ώρα που κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ και όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου εξαπολύουν μια αληθινά πρωτόγνωρη σε ένταση, βάθος και ωμότητα αντεργατική επίθεση, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιβεβαιώνουν το ρόλο του ξεπουλήματος των συμφερόντων των εργαζομένων. Την ώρα που στο Ασφαλιστικό «σκάνε» η μία μετά την άλλη οι βόμβες, ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την κυριαρχία της ελαστικής απασχόλησης, οι απολύσεις - διαθεσιμότητες πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, η εργοδοτική τρομοκρατία εντείνεται πολύμορφα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνιστά στους εργαζόμενους ...αναμονή. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρωτοστατούν σταθερά στη χειραγώγηση και την ποδηγέτηση των εργαζομένων με τις απαιτήσεις της «ανταγωνιστικότητας». Αποτελούν τον καλύτερο εκπρόσωπο του κεφαλαίου μέσα στο ίδιο το εργατικό κίνημα, βάζοντας γερές πλάτες για να περάσουν οι απαιτήσεις της πλουτοκρατίας.

Τα ίδια έκαναν και το Δεκέμβρη. Οταν οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν σε γενική απεργία, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση δήλωναν ότι «δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις». Και την έβγαλαν και παράνομη. Οταν στις 23/11 το ΠΑΜΕ μπλόκαρε το διάλογο - απάτη, όλοι οι άλλοι πρωτοστατούσαν και συντάσσονταν με όσους μιλούσαν για την ...«κατάλυση της δημοκρατίας». Εφτασαν ακόμα και στο σημείο, στις 16 Δεκέμβρη, παραμονές μιας από τις πιο σκληρές, μα και καρποφόρες απεργιακές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ξεδιάντροπα να δηλώσει απεργοσπάστης, δίνοντας ουσιαστικά στους εργοδότες σύνθημα καταδίωξης των απεργών.

Στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι όμως προσαρμοσμένη και η δράση την οποία αναλαμβάνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (όταν και όπως το κάνουν). Με διεκδικήσεις αντίστοιχες του «ρεαλισμού» και των «αντοχών» της ανάπτυξης που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Καλλιεργώντας την αντίληψη ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας φταίνε κάποιοι κακοί διαχειριστές και όχι η ίδια η καπιταλιστική οικονομία. Διαφυλάσσοντας ως κόρην οφθαλμού την «κοινωνική συνοχή», μην τυχόν και διαταραχθεί το κλίμα που απαιτεί η «ενίσχυση της αγοράς».

Ενα είναι σίγουρο λοιπόν: Οσο πιο γρήγορα και μαζικά οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως η υπεράσπιση των συμφερόντων τους περνά μέσα από την ολόπλευρη αποδυνάμωση των δυνάμεων της συναίνεσης, τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν οι αγώνες τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί και η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Ενάντια σε κάθε ελιγμό, ψευτοδίλημμα ή άλλη μεθόδευση των εργατοπατέρων και της εργοδοσίας, με δεδομένο ότι η αντιπαράθεση γίνεται όλο και πιο σκληρή, αφού η κρίση οξύνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Ομως, τα μηνύματα της απεργίας του Δεκέμβρη ήταν ελπιδοφόρα για την εργατική τάξη. Πάνω στην ίδια γραμμή μπορούν να γίνουν νέα, πιο στέρεα βήματα για την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργατών, για το σήμερα και το αύριο των αγώνων τους.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Η πραγματικότητα στα μέτρα τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΡΕΣ τις προάλλες, από τον Γ. Πρεντεντέρη στο ΜΕΓΚΑ, ο οποίος παρουσίασε «γκάλοπ» σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, πάνω από το 60%, ζητούν να εναρμονιστούμε άμεσα με όσα μας ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην οικονομία!

Αν πιστέψουμε, λοιπόν, όσα μας λένε τα «γκάλοπ» τους, η πλειοψηφία των μισθωτών επιθυμεί: Κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, από εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θέλουν να γίνουν μερικής απασχόλησης και φυσικά να παγώσουν οι μισθοί τους επ' αόριστον.

Οι αγρότες, με τη σειρά τους, επιθυμούν να ...εξαφανιστούν από προσώπου Γης, οι μικροεπαγγελματίες να «χαθούν» από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών, οι φοιτητές να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια.

Επίσης, όλοι μαζί θέλουμε να περιοριστεί δραστικά η δημόσια Υγεία, να πληρώνουμε έξτρα φόρους για τους δήμους και τις κοινότητες, να πληρώνουμε διπλά το εισιτήριο σε τρένα και λεωφορεία, να μπουν διόδια σε κάθε μας οδική μετακίνηση.

Τέλος, κοινή πεποίθηση είναι πως πρέπει να επιδοτηθούν κι άλλο τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομήχανοι ώστε να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από όσα είχαν υπολογίσει.

Οταν η πραγματικότητα δεν τους βολεύει τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα...

Ε, ΟΧΙ! Εχει απόλυτο δίκιο να εξανίσταται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, στην κατηγορία ότι «δεν υπάρχει συντονισμός» στην κυβέρνηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δηλαδή, πόσο πιο ...συντονισμένη μπορεί να είναι μια επίθεση απέναντι σε ένα τμήμα του λαού, που αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική; Τι άλλο θέλουν, να υπάρξει βομβαρδισμός στα μπλόκα;

Και σε τέτοιες «δουλειές» η κυβέρνηση δε «συντονίζεται» μόνο μεταξύ των υπουργών της αλλά και με όλο το υπόλοιπο «σύστημα». Ετσι, και τα (γνωστά) ΜΜΕ είναι μαζί της και οι συνήθεις «δημοσιολόγοι».

Η τελευταία λέξη στην εργατική τάξη

Γρηγοριάδης Κώστας

Απόλυτα πεπεισμένοι είναι οι εκπρόσωποι των «αγορών», εντός και εκτός της χώρας, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πάρει όποια αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα χρειάζονται στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους και του ελλείμματος. Αλλωστε αυτή ήταν και η ξεκάθαρη δέσμευση που ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, ότι δηλαδή σε περίπτωση «παρέκκλισης» από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, η κυβέρνηση θα παίρνει αυτόματα πρόσθετα μέτρα. Το «μαρτύρησε» εξάλλου ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ. Κλ. Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα την υποστηρίξουμε». Οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά την ένταση και το μέγεθος του επερχόμενου αντιλαϊκού τυφώνα σε σημείο που ο Γιούνκερ αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να του ζητήσει «να φανεί γενναίος»(!), προεξοφλώντας προφανώς ότι θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους το σύνολο του αντιλαϊκού «πακέτου». Το λάθος που κάνει ο Γιούνκερ και οι «συν αυτώ» στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών είναι ότι ταυτίζουν το «μέτωπο συναίνεσης» που έχει συγκροτηθεί υπέρ της εφαρμογής των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων (κυβέρνηση, ΝΔ, κοινωνικοί εταίροι) με τη βούληση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προφανώς επειδή τους βολεύει να πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν να οδηγηθούν ως πρόβατα επί σφαγή για να διασφαλιστεί η αειφόρος κερδοφορία των μονοπωλίων και να «διασωθεί» ο καπιταλισμός. Δε θα είναι όμως η πρώτη φορά που ο εργαζόμενος λαός της χώρας θα τους εκπλήξει δυσάρεστα...

Διάτρητες μάσκες «διαλόγου»

«Εμείς εκείνο που θέλουμε, είναι να σταματήσουν τα μπλόκα συναινετικά, με διάλογο, χωρίς χρήση βίας, για να ελευθερωθεί και η Ελλάδα». Γλώσσα λανθάνουσα, του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα αληθή λέγει. Οσο και αν ο Γ. Πεταλωτής, μιλώντας χτες στον «Φλας», έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να συγκρατήσει τη μάσκα του διαλόγου και της συναίνεσης, στο τέλος αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τους αγρότες ως ...στρατό κατοχής από τον οποίο πρέπει να απελευθερωθεί η Ελλάδα! Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει ως εχθρούς τους φτωχομεσαίους αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Αυτός είναι ο λόγος που επιδεικνύει προκλητική αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. Και βέβαια είναι γελοίο το «επιχείρημα» του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αγρότες θυμούνται πολύ καλά ότι η «επιχείρηση βουλκανιζατέρ» και η θεωρία του «κοινωνικού αυτοματισμού», ήταν «έργο» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τη θεωρία αυτή «θυμήθηκε» χτες ο Δ. Ρέππας, ο οποίος ας σημειωθεί ήταν αυτός που την είχε λανσάρει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σημίτη. «Είναι απόλυτα θεμιτό και νόμιμο να κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, αρκεί να μην θίγουν το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα άλλων επαγγελματικών ομάδων, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης», είπε με νόημα ο υπουργός Υποδομών. Ας είναι βέβαιοι ότι οι μάσκες του διαλόγου κανέναν δεν ξεγελούν.

«Φίλοι» να σου πετύχουν...

Μία μέρα μετά την έκκληση προς την κυβέρνηση, να μην υποχωρήσει στις αγροτικές διεκδικήσεις αλλά, αντίθετα, να τις αντιμετωπίσει με «σιδηρά πυγμή», το κόμμα του Καρατζαφέρη εμφανίζεται ως δήθεν υποστηρικτής των «αγροτικών δικαίων». Ετσι, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, αλλά και σε συνέντευξή του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, παριστάνει, με το σύνηθες λαϊκίστικο ύφος του, το «φίλο» του αγρότη, ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζει, στο σύνολό της, την πολιτική ξεκληρίσματος που προστάζει η ΕΕ και εκτελούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, αναφέρεται στην κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, πώς θα αντιμετωπίσει τα αιτήματα των αγροτών. Λίγο νωρίτερα όμως, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του «ΑΝΤ1», εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση του κόμματός του: «Η ιστορία των επιδοτήσεων τελείωσε. Μέχρι εδώ ήταν», είπε, προς τέρψιν των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτικού τομέα. Στην συνέχεια κορύφωσε τον φιλοευρωπαϊκό του οίστρο, λέγοντας ότι «αν η Ευρώπη χρησιμοποιούσε αποκλειστικά προϊόντα της Ευρώπης, δεν θα είχαμε ανάγκη σε κανένα προϊόν», ενώ λίγο παρακάτω εμφανίστηκε οργισμένος επειδή, γίνεται «εισαγωγή μαρουλιών από την Ιταλία».

Στοιχειώδεις γνώσεις γεωγραφίας έχει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., οπότε ξέρει πως η Ιταλία βρίσκεται στην Ευρώπη και αποτελεί μέλος της ΕΕ, εντός των ορίων της οποίας εφαρμόζεται η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που το κόμμα του προσκυνά. Γνωρίζει επίσης ότι με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των ευρωμονοπωλίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι αγροτικές επιδοτήσεις θα τσεκουρωθούν ακόμη περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται, εν καιρώ, και η πλήρης κατάργησή τους.

Εις γνώσιν του είναι όλα τα παραπάνω γι' αυτό ας μην κάνει την... «αθώα περιστερά», γιατί από φίλους σαν κι αυτόν οι φτωχοί αγρότες έχουνε πολλούς...

«Οχι» στην απάτη του διαλόγου

Το καρότο του διαλόγου προσφέρει η κυβέρνηση στην αγροτιά και μαζί ρίχνει και το μαστίγιο της ποινικοποίησης του αγώνα της. Η κυβέρνηση διαλαλεί τον «κοινωνικό διάλογο» στις 25 και 26 του Γενάρη στο Ζάππειο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Καλεί σε διάλογο τους μικρομεσαίους αγρότες με τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες που τους τσακίζουν τη ζωή. Τους καλούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που τους μειώνουν τις τιμές, με αυτούς που ακριβαίνουν τα καλλιεργητικά μέσα, μ' αυτούς που λυμαίνονται τον τομέα τροφίμων ενάντιά τους, έχοντας κίνητρο το κέρδος. Δηλαδή με τους εχθρούς τους. Η μικρή αγροτιά όμως βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα και διεκδικεί την αξιοπρεπή επιβίωσή της, εγγυημένες τιμές, συνθήκες να μπορεί να ζει και παράγει αξιοπρεπώς. Κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, του ΠΟΕ, των μονοπωλίων γενικότερα. Αυτή η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, είναι που έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες σε δεινή θέση και θα τους οδηγήσει σε ακόμα χειρότερη.

Η κυβέρνηση, για το «διάλογο», προκαθόρισε οκτώ θεματικές ενότητες και κάλεσε τους εκπροσώπους των εποπτευόμενων οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, διαφόρων άλλων υπουργείων, διαφόρων αναπτυξιακών εταιρειών, τους καρεκλοκένταυρους ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και δεκάδες ακόμα φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο. Το όλο σκηνικό φαντάζει μια κακόγουστη φιέστα, που θα αποτελέσει το κυβερνητικό άλλοθι για τη συνέχιση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Και αυτός ο διευρυμένος - ανοιχτός διάλογος γίνεται υπό την αιγίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), που είναι γνωστός ο ρόλος της ως «εργαλείου διαλόγου» για να περνούν οι όποιες αρνητικές αποφάσεις και επιδιώξεις της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων.

Η μικρή αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από έναν τέτοιο κοινωνικό διάλογο - κοροϊδία. Ενα διάλογο κομμένο και ραμμένο στις κυβερνητικές επιδιώξεις, που είναι εμφανές ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Η πολιτική της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεγραμμένη τη μικρομεσαία αγροτιά. Για παράδειγμα, η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το ποιες θα είναι οι επιλογές που θα γίνουν στο πλαίσιο των αντιαγροτικών αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται ως θέμα διαλόγου αν θα κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι 200 ευρώ ή μέχρι 400 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πετιούνται εκτός οι φτωχοί και μικροί αγρότες. Και το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία αυτών που κόβονται οι επιδοτήσεις είναι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι απατηλό.

Η μικρομεσαία αγροτιά μπρος στην κοροϊδία ενός τέτοιου διαλόγου έχει να αντιτάξει τον αγώνα της και τα δίκαια αιτήματά της. Η κυβέρνηση γνωρίζει τα αιτήματα, γνωρίζει και τα προβλήματα. Αλλά έχει επιλέξει στρατόπεδο. Κι αυτό είναι το αντίπαλο στρατόπεδο της αγροτιάς, της εργατιάς και των αυτοαπασχολουμένων. Μπρος σ' αυτόν το διάλογο - κοροϊδία, η αγροτιά μπορεί να αντιτάξει τον αγώνα της και τις άμεσες διεκδικήσεις της, ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας» και στις συμφωνίες του ΠΟΕ. Και ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει την έμπρακτη συμπαράσταση και της εργατιάς και των αυτοαπασχολούμενων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ