Τετάρτη 20 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προβληματισμός μετά την επίθεση στην Καμπούλ

Έρευνα κόλαφος του ΟΗΕ για τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα

Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στην αμερικανική κατοχή. Εύλογο το ερώτημα στο πλακάτ: «Σημαίνει
Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στην αμερικανική κατοχή. Εύλογο το ερώτημα στο πλακάτ: «Σημαίνει "ειρηνευτική δύναμη" να σκοτώνεις παιδιά»
KAMΠΟΥΛ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν χτες τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, μία μέρα μετά τη συντονισμένη επίθεση τουλάχιστον επτά ενόπλων καμικάζι Ταλιμπάν, στο πλέον νευραλγικό σημείο της Καμπούλ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και σειρά κυβερνητικών κτιρίων, που οδήγησε σε πολύωρη ανταλλαγή πυρών. Ο Πρόεδρος Καρζάι ζήτησε την επανεξέταση των μέτρων που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα και βρισκόταν σε επαφή και με εκπροσώπους των νατοϊκών κατοχικών δυνάμεων.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι η αντίδραση των αφγανικών δυνάμεων ήταν η ενδεδειγμένη και αυτό αποδεικνύεται, όπως υποστήριξε, από το γεγονός ότι παρά την πολύωρη μάχη, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων ήταν ελάχιστες. Οι νατοϊκές δυνάμεις, από την πλευρά τους, απέφυγαν και χτες τα σχόλια σε βάθος σχετικά με το γιατί κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης στην «καρδιά» της πρωτεύουσας. Οπως φαίνεται, η εκδοχή που γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί είναι ότι «οι επιθέσεις τέτοιου είδους δείχνουν πως οι Ταλιμπάν αρχίζουν να πιέζονται στην επαρχία». Προς το παρόν, πάντως, ανακοινώθηκε ότι άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο νότο.

Ενδιαφέρουσα έρευνα

Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κλήθηκαν να πληρώσουν σε διαφόρων ειδών δωροδοκίες υπαλλήλων ποικίλων υπηρεσιών οι Αφγανοί πολίτες, τον τελευταίο χρόνο. Αυτό προκύπτει, στη βάση εκτιμήσεων, από έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΗΕ, ρωτώντας Αφγανούς τόσο από 12 επαρχιακές πρωτεύουσες και την Καμπούλ όσο και από την αφγανική επαρχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα στο Αφγανιστάν δεν ξεπερνά τα 250 δολάρια, συχνά 160 από αυτά καταλήγουν σε δωροδοκίες προκειμένου να ολοκληρωθούν διαδικασίες ή να παρασχεθούν υπηρεσίες που είναι αυτονόητες. Χαρακτηριστικό είναι, ίσως, πως το ποσό που καταγράφεται ότι δίνεται σε δωροδοκίες ξεπερνά το 1/4 του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αφγανιστάν σήμερα είναι η διαφθορά των όποιων ντόπιων αρχών έχουν στηθεί υπό κατοχική επίβλεψη. Το 54% θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας και το 50% την ανεργία.

Αν μη τι άλλο, τα προαναφερόμενα αποτελέσματα δείχνουν με γλαφυρότητα την «πρόοδο» που έχει «εμπεδώσει» στη χώρα η κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ