Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλοιός διώξεων και καταστολής σε βάρος των μεταναστών

Eurokinissi

Την ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τη Frontex (αστυνομικό στρατιωτικό σώμα με σκοπό την καταστολή στα σύνορα), την ενδυνάμωση των «επιχειρησιακών δράσεων» κατά των μεταναστών, τη συστηματοποίηση των ελέγχων των συνόρων με τα κράτη - μέλη της Σένγκεν και την επεξεργασία δράσεων για την ταυτοποίηση όσων εξαθλιωμένων συνωστίζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα, σε συνδυασμό με ένταση των λεγόμενων επιχειρήσεων επαναπροώθησης, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Ιλκα Λαϊτίνεν, είπε ακόμα ότι θα επιταχυνθούν οι εργασίες για τον καλύτερο επιχειρησιακό συντονισμό των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας με τη Frontex. Πρόκειται για ενέργειες που συνήθως καταλήγουν σε απελάσεις, φυλακίσεις, κακοποιήσεις, φακέλωμα και ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων κατά των μεταναστών και των προσφύγων.

Η Frontex αποτελεί μηχανισμό της ΕΕ με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών και την παρεμπόδιση εισόδου στην ΕΕ όσων μεταναστών και προσφύγων είναι ανεπιθύμητοι για το κεφάλαιο. Γι' αυτό έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των επιχειρησιακών της δράσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε συνδυασμό με την καταγραφή και ταυτοποίηση των αλλοδαπών που έρχονται χωρίς χαρτιά στην ΕΕ. Ηδη, στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο Ι. Λαϊτίνεν, εδώ και δύο μήνες εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα «Attica», στο οποίο «δουλεύουν ειδικοί σε θέματα επιχειρήσεων επαναπροώθησης και ταυτοποίησης». Η τελευταία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία των «επιχειρήσεων επαναπατρισμού», δηλαδή της βίαιης ή «ηθελημένης» εκδίωξης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση η εφαρμογή νέου σχεδίου δράσης κατά της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης, με την προώθηση της συγκρότησης διακλαδικού οργάνου των Σωμάτων Ασφαλείας ώστε να ενισχυθούν οι κατάλληλες «συνθήκες αποτροπής». Ο Ι. Λαϊτίνεν αναφέρθηκε και στην ανάγκη της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές, με τις οποίες διεξάγονται σχετικές διαπραγματεύσεις. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε, επίσης, πως «το 75% των παράνομων μεταναστών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται στην Ελλάδα», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέφερε στο συνομιλητή του την πρόταση για την ίδρυση περιφερειακού γραφείου της Frontex στην Ελλάδα.

  • Στη σύσταση της υπηρεσίας δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και στην απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την καταπολέμηση και του λαθρεμπορίου καυσίμων, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ