Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ούτε τρελοί, ούτε «σώφρονες»...

Αν πάρω τοις μετρητοίς το γκάλοπ που δημοσίευσε κυριακάτικη εφημερίδα, θα πρέπει να βγάλω το συμπέρασμα ότι οι Ελληνες, αν δεν είναι τρελοί, είναι μαζόχες. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς μπορεί να συμφωνούν και να αποδέχονται τα αντιλαϊκά μέτρα που σπεύδει να πάρει η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μέτρα, όπως ουσιαστικό «πάγωμα» των μισθών και κόψιμο των επιδομάτων, μείωση των συντάξεων, αύξηση της έμμεσης φορολογίας και της φορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, ένταση της αστυνομικής τρομοκρατίας κι άλλα συναφή και ανάλογα. «Οχι, δεν πρόκειται για μαζοχισμό, αλλά για σωφροσύνη», θα πουν οι κυβερνώντες και θα αναμεταδώσουν τα κάθε λογής «φερέφωνά» τους στα ΜΜΕ, ισχυριζόμενοι ότι ο λαός βλέπει πως η κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να σώσει την καταρρέουσα οικονομία της χώρας και καταλαβαίνει ότι πρέπει να την βοηθήσει.

Αλλά, εν πρώτοις, να σημειώσω πως δεν πιστεύω ότι το εν λόγω γκάλοπ είναι «αθώο» και, πάντως, «δεν πατάει» στην πραγματικότητα. Οι δικές μου επαφές με τον κόσμο της δουλειάς και της βιοπάλης δείχνουν το αντίθετο από αυτά που επιχειρεί να «περάσει» στην «κοινή γνώμη» η συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Δεν άκουσα κανέναν εργάτη, μικρομεσαίο αγρότη, μικρομαγαζάτορα, βιοτέχνη, χαμηλοσυνταξιούχο να λέει «καλά κάνει η κυβέρνηση και ζητάει θυσίες από το λαό». Με τους φτωχούς ανθρώπους που μιλώ, μου λένε «η κυβέρνηση, αν θέλει πρόσθετα έσοδα, ας τα πάρει από αυτούς που έχουν πολλά λεφτά και ζουν στη χλιδή κι όχι από μας που δεν έχουμε ούτε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Κι αν θέλει, πραγματικά, να χτυπήσει τις κλεψιές σε βάρος του «δημοσίου συμφέροντος» και δεν το λέει «για τα μάτια του κόσμου», ας κοιτάξει πρώτα μέσα της και γύρω της».

Αυτά ακούω εγώ από τον κόσμο και δε διαπιστώνω να υπάρχει «κλίμα» αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων και διάθεση συνδρομής προς την κυβέρνηση, αλλά ούτε και να επικρατεί η μοιρολατρική αντίληψη του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω». Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και, γενικότερα, φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει «πού το πάει η κυβέρνηση» και διατηρούν αυταπάτες, όπως είναι, επίσης, αλήθεια ότι δεν έχουν εκδηλωθεί οι λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις που ζητούν οι καιροί και απαιτούν οι περιστάσεις. Ας όψονται γι' αυτό και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να «θολώσουν τα νερά» και να παρασύρουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στον ολισθηρό δρόμο της συναίνεσης και της υποταγής.

Απ' αυτήν την άποψη, η αυριανή απεργία του ΠΑΜΕ έχει τεράστια σημασία, καθώς πρέπει και μπορεί να καταγραφεί ως μια «πρώτη ένδειξη» και μια «πρακτική απόδειξη» ότι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν αποδέχονται τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι να αγωνιστούν σκληρά για να μην περάσουν και εφαρμοστούν. Ολοι, λοιπόν, αύριο στην απεργία για να δείξουμε ότι δεν είμαστε ούτε τρελοί, όπως επιχειρούν να αποδείξουν τα στημένα γκάλοπ, ούτε και «σώφρονες», όπως μας θέλει η κυβέρνηση για να μας «έχει του χεριού της»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ