Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Στόχος η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων

Η καλύτερη προσαρμογή του κομματικού μηχανισμού στην απορρόφηση των αντιδράσεων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική ήταν το θέμα της συνεδρίασης του Σαββάτου

Η κυβέρνηση ξέρει πως στην εφαρμογή της πολιτικής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις. Γι' αυτό προσανατολίζει το ΠΑΣΟΚ στην ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης
Η κυβέρνηση ξέρει πως στην εφαρμογή της πολιτικής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις. Γι' αυτό προσανατολίζει το ΠΑΣΟΚ στην ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις αντιδραστικές δεσμεύσεις της στο μεγάλο κεφάλαιο, θέτοντας στο στόχαστρο το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και το λαϊκό εισόδημα, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην εισηγητική του παρέμβαση απαίτησε από τον κομματικό μηχανισμό να σταθεί «αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης» ώστε να υπηρετήσει τη χειραγώγηση του λαού και να λειτουργήσει σαν κυματοθραύστης που θα απορροφήσει και θα εγκλωβίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. «Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου για τη χώρα, του προγράμματός μας για όλη την τετραετία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας: «Θα προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και ανατροπές».

Τη συνέχιση της βαθιά ταξικής πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να την εμφανίσει σαν «αναγκαιότητα» για να βγει η χώρα από την κρίση, για την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνεται «στο ακέραιο και αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια». Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επέρριψε ευθύνες και «στις τράπεζες διεθνώς, που είναι υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν».

Στάχτη στα μάτια του λαού

Ακολουθώντας τη γενική γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρύψει από τους εργαζόμενους και το λαό ότι η οικονομική κρίση είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, στη διαχείριση του οποίου υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων στοχεύει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η στρατηγική του και σ' αυτή τη στρατηγική δε διαφοροποιείται στο ελάχιστο ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ούτε από τις παλιότερες δικές του κυβερνήσεις.

Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες και την περιπτωσιολογία, προσπάθησε να κρύψει ότι το μοντέλο της καπιταλιστικής διαχείρισης που προτείνει, αυτό της «πράσινης ανάπτυξης», είναι δομημένο προς ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Μια «ενίσχυση» που θα φορτωθούν στις πλάτες τους τα λαϊκά στρώματα αφού, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «δεν πρόκειταινα αλλάξει την οικονομική πολιτική της». Δηλαδή, τις δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, το πάγωμα των μισθών και τις αυξήσεις-ψίχουλα, τις φοροεπιδρομές.

Ηδη η κυβέρνηση, μέσω του στημένου «κοινωνικού διαλόγου», ετοιμάζεται να προωθήσει τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σειρά παίρνουν το νομοσχέδιο για τις «εργασιακές σχέσεις» και η διοικητική μεταρρύθμιση (εκλογικός νόμος, «Καποδίστριας 2»), που στο σύνολό τους έρχονται να υπηρετήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αντιδράσεις που θα προκληθούν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και ζήτησαν καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην «κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, σημείωσαν ότι η «κυβέρνηση θα βρει μπροστά της το ζήτημα της ανεργίας των νέων, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τις περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που προβλέπονται για το 2010 και τις αντιδράσεις από τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση».

Δίπολο δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού

Στις επισημάνσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «συγκρουστεί με συνήθειες και νοοτροπίες» προκειμένου να εφαρμόσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Σε μια προσπάθεια βέβαια να διαφυλάξει το ψευδεπίγραφο «κοινωνικό προφίλ» της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να δημιουργήσει ένα κάλπικο δίπολο ανάμεσα στην «κυβέρνηση που ασκεί εξουσία» και το «ΠΑΣΟΚ που οφείλει να ελέγχει την κυβέρνηση», όπως υποστήριξε, φανερώνοντας ακριβώς τις προθέσεις του να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώματα για τις δήθεν «προοδευτικές» διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση «έταξε» και τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, από τον οποίο ζήτησε «να σφυρηλατήσει κοινωνικές συμμαχίες (...) και να γίνει εγγυητής της κοινωνικής συμφωνίας που έχει ανάγκη η χώρα». Χρειάζεται, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ «να εκπονήσει προγράμματα που θα προωθούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ώστε «να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης». Να λειτουργήσει δηλαδή στην κατεύθυνση εξασφάλισης «κοινωνικής συναίνεσης» - να «βάλει πλάτη» κατά την έκφραση του Γ. Παπανδρέου - για την υποταγή των εργαζομένων. Οπως σημείωσε και ο Γ. Παπανδρέου, οι ρόλοι κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ «είναι μεν διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα είναι και συμπληρωματικοί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ