Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ξοφλημένα επιχειρήματα

Είναι συνήθης και αναπόφευκτη τακτική για το αστικό πολιτικό σύστημα, όταν προβλέπει άνοδο της ταξικής πάλης και αντιλαμβάνεται ότι λιγοστεύουν τα περιθώρια για ελιγμούς, να στρατεύει όσα μέσα διαθέτει για να συκοφαντήσει και να αποδυναμώσει το λαϊκό κίνημα. Ορος αναγκαίος για να έχει πιθανότητες να πετύχει μια τέτοια επίθεση, είναι να χτυπηθεί το ΚΚΕ, επειδή εκφράζει ό,τι πιο ριζοσπαστικό στο εργατικό λαϊκό κίνημα και άρα ό,τι πιο επικίνδυνο για το κεφάλαιο, την πολιτική που το υπηρετεί. Το ίδιο γίνεται και τώρα, με αφορμή τα αγωνιστικά προμηνύματα για το Ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις που έχει ήδη διοργανώσει και σχεδιάζει το ΠΑΜΕ, έχουν βάλει φωτιά στις γραφίδες του αστικού Τύπου, που ξεσαλώνουν σε βάρος του Κόμματος, αναπτύσσοντας διαφορετικές πλευρές της ίδιας, ενιαίας επεξεργασμένης προπαγάνδας.

Μια από αυτές τις πλευρές κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες στις έντυπες ναυαρχίδες της αστικής τάξης. Το ΚΚΕ λένε, είναι κόμμα απομονωμένο, κινείται σε «στενή γραμμή». Εχει διολισθήσει στον αριστερισμό και μάλιστα μετά το 1991, αφού μέχρι τότε - γράφει η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» - «αναζητούσε συνομιλητές στο πολιτικό σκηνικό, έχτιζε συμμαχίες, προσπαθούσε να παίξει ρόλο». Τη «διολίσθηση» αυτή την αποδίδουν οι τηλεβόες των αστών σε μια «αναγκαστική επιλογή άμυνας, η οποία κατάφερε να το κρατήσει στη ζωή, σε μια περίοδο που τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα διαλύονταν ή μεταλλάσσονταν». Ομως αυτή η γραμμή, λένε, δεν είναι ρεαλιστική και διαψεύδεται συνεχώς. Συμπέρασμα: Το ΚΚΕ είναι δογματικό επειδή φοβάται. Και θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή του βρίσκεται στους εντός των τειχών αμφισβητίες. Τους οποίους μάλιστα στο παρελθόν τους έστελνε "στην πυρά ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης" όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία».

Από πού ξεκινάει το παραλήρημα; Από το γεγονός ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» και τον πολεμά. Αρα, ισχυρίζονται οι δημοσιολόγοι, το ΚΚΕ αρνείται να συζητήσει με οποιονδήποτε. Αρα είναι απομονωμένο και δογματικό! Ζητάνε από το ΚΚΕ να είναι «ανοιχτό στο διάλογο» με εκείνους που αποδεδειγμένα ευθύνονται για το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τώρα δημόσια διακηρύσσουν πως επιδιώκουν νέο γύρο ανατροπών γιατί έτσι επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Θα ήθελαν το ΚΚΕ να καθόταν στην καρέκλα του «κοινωνικού διαλόγου», να έπαιρνε μέρος στο παζάρι για το πόσα χρόνια θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή μέχρι πιο όριο θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά δεν τους κάνει το χατίρι και του επιτίθενται.

Αυτό που τους πονάει είναι ότι το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται στην πολιτική τους με στρατηγική ρήξης, ανατροπής των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Που παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων και του λαού, η οποία προϋποθέτει την ανώτερη ως προς τη δύναμη και την ποιότητά της κοινωνική συμμαχία: Αυτή που το ΚΚΕ παλεύει να χτιστεί ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή τη συμμαχία, που μπορεί να κινήσει βουνά, υπερασπιζόταν πάντα το ΚΚΕ, γι' αυτή παλεύει και σήμερα. Και επειδή αυτή η στρατηγική βάζει εκ των πραγμάτων απέναντι τα κόμματα που υπηρετούν ή χαριεντίζονται με το κεφάλαιο, προσπαθούν να τη συκοφαντήσουν, να την αποδυναμώσουν, κατηγορώντας το ΚΚΕ για σεχταρισμό. Ξοφλημένο το επιχείρημά τους. Τόσο που να προδίδει τον πανικό τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ