Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τι αναδεικνύει η «νέα γρίπη»

Το πρόβλημα της «νέας γρίπης» και όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας ανέδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο ανυπεράσπιστη είναι η υγεία και ζωή των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων ανθρώπων και οικογενειών τους σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα απ' την πρώτη στιγμή ήρθαν στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις και ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας ως αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που μετρούν την Υγεία με «κόστος».

Αναδείχτηκε ότι απουσιάζουν εκείνες οι δομές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την υγεία των λαϊκών οικογενειών, ώστε να είναι ασφαλείς, αλλά και να μην τρομοκρατούνται απ' τη «νέα γρίπη» και κάθε άλλο κίνδυνο που απειλεί την υγεία τους. Η απουσία ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν υψηλού επιπέδου συστήματος Υγείας, προσανατολισμένου στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το οποίο σημαίνει καταγραφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ολοκληρωμένο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης. Νοσοκομεία και δομές Υγείας, κατάλληλες σε αριθμό, προσωπικό, εξοπλισμό και λειτουργία, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες. Παρουσία των απαραίτητων γιατρών στα σχολεία, που θα παρακολουθούν στενά, και με βάση το ατομικό ιστορικό του καθενός, τους μαθητές. Δημόσιες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αναδείχτηκαν ακόμα τα αποτελέσματα της ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα, οι συνέπειες της παράδοσης της έρευνας και παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στα μονοπώλια. Αποδεικνύεται ότι η παράδοση της Υγείας στο κεφάλαιο δε σημαίνει μόνο άγρια χαράτσια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αλλά επιπλέον ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να εξασφαλίζεται η υγεία και ζωή τους, να αισθάνονται και να έχουν ασφάλεια. Αφού οι επιχειρηματίες έχουν στόχο το κέρδος και όχι την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα η κυβέρνηση να εντάξει όλους τους υγειονομικούς και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς αμοιβή στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης». Κάλεσε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για μέτρα για την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου απ' τη «νέα γρίπη». Για άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Να ξεκινήσουν πανελλαδικά και με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας παρεμβάσεις σε σχολεία, χώρους εργασίας, ΚΑΠΗ, στρατό, φυλακές, ιδρύματα ΑμΕΑ, αεροδρόμια, σύνορα, σε μετανάστες, άστεγους, τσιγγάνους κλπ. Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και εμβολιασμό των ομάδων του πληθυσμού που υποδεικνύεται από τους επιστήμονες με το νέο εμβόλιο. Δωρεάν χορήγηση των εμβολίων και φαρμάκων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους κ.ά. Η ολοκληρωμένη προάσπιση της υγείας του λαού απαιτεί τη συγκρότηση και λειτουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με προσανατολισμό την πρόληψη και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Κατεύθυνση στην οποία οι κομμουνιστές και συνολικά οι πρωτοπόροι αγωνιστές καλούνται να παλέψουν για την επιβολή της μέσα από τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, για λαϊκή εξουσία και οικονομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ