Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ
Διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική στρατηγική

Τους βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημέρωσαν χτες ο υπουργός Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία

Οι Ελληνες στρατιώτες δεν έχουν καμιά δουλειά στα θέατρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, επανέλαβε και χτες το ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση επιστροφή τους

Eurokinissi

Οι Ελληνες στρατιώτες δεν έχουν καμιά δουλειά στα θέατρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, επανέλαβε και χτες το ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση επιστροφή τους
Επιβεβαίωση της εντεινόμενης πρόσδεσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και της εμπλοκής της στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλο, και από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και τα άλλα μέλη της Επιτροπής. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν οι βουλευτές Σπ. Χαλβατζής, Θ. Παφίλης και Γ. Μαυρίκος.

Ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γύρω από τα θέματα της ελληνικής συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, ενώ αναφερόμενος στο αμυντικό δόγμα της χώρας είπε ότι είναι «αμυντικό και αποτρεπτικό συγχρόνως», για να επισημάνει ότι «νιώθουμε απειλούμενοι από την τουρκική πολιτική». Υποστήριξε ακόμα ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου «είναι ζωντανό».

Οσον αφορά στις διεθνείς συνεργασίες είπε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει «τη ρήτρα της συνδρομής», στρατιωτικής και πολιτικής, για «φυσικές καταστροφές, τρομοκρατική απειλή ή τρομοκρατική δράση». Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχει «πικρή εμπειρία από την αντίστοιχη ρήτρα του ΝΑΤΟ».

Παραδέχθηκε ακόμα ότι υπάρχει πρόβλημα επιχειρησιακής ευθύνης των στρατηγείων, στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όπως και με την κατανομή θέσεων ευθύνης στα εν λόγω στρατηγεία. Βέβαια, δεν παρέλειψε, στο πλαίσιο της αναφοράς του στις διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες της χώρας, να τονίσει ότι η «σημαντικότερη είναι η ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία», η οποία είναι «πολυεπίπεδη» και «εκ των πραγμάτων με επίκεντρο τη Σούδα». Επίσης, προανήγγειλε ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης θα γίνει ένας «πρώτος μικρός απολογισμός».

Σοβαροί κίνδυνοι για το λαό

Ο Σπ. Χαλβατζής στην παρέμβασή του υπογράμμισε τις θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και αγωνιζόμαστε για τη διάλυση αυτών των διακρατικών οργανισμών του κεφαλαίου». Ειδικά για τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων είπε ότι αυτές δεν είναι ειρηνευτικές και ότι όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτές «άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν στη γενικότερη πολιτική των επεμβάσεων, στηρίζουν αυτή την πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού». Για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις επεκτατικές δραστηριότητές του, τόνισε ότι συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για το λαό και τη χώρα μας.

Σημείωσε δε ότι ακόμα και η Πολιτική Προστασία παίρνει πλέον άλλο χαρακτήρα, καθώς συνδέεται «με την ονομαζόμενη τρομοκρατία και είναι ονομαζόμενη γιατί χαρακτηρίζονται ως πράξεις τρομοκρατίας ακόμα και οι δράσεις, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες του εργατικού κινήματος». Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι για το ΚΚΕ ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η υφαλοκρηπίδα, και ως ΚΚΕ δεν αναγνωρίζουμε κανένα άλλο. Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν υποτιμά την επεκτατική - ιμπεριαλιστική δράση της τουρκικής αστικής τάξης αλλά «βλέπουμε στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Κήρυγμα υποταγής

Ο Ε. Βενιζέλος, απαντώντας στις ερωτήσεις και στις τοποθετήσεις που έγιναν από τα μέλη της Επιτροπής - πλην του ΚΚΕ οι άλλες τοποθετήσεις ήταν στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής - και κάνοντας το κλείσιμο της ενημέρωσης, έκανε ειδική αναφορά στις θέσεις του ΚΚΕ, για να καταλήξει με την υπεράσπιση της ελληνικής εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό γίγνεσθαι. Η συμμετοχή μας, είπε, μας προσφέρει «διπλωματικό κύρος, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα κατά τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων». Πρέπει, πρόσθεσε, «η χώρα να είναι αξιόπιστη στα όργανα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Στο Αφγανιστάν, είπε, «είμαστε παρόντες όπως και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλην της Κύπρου». Προαναγγέλλοντας βάθεμα της εμπλοκής στις διάφορες θαλάσσιες αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι ο ρόλος που παίζουμε στη διεθνή ναυτιλία επιβάλλει παρουσία ελληνικών πολεμικών πλοίων, σε περιοχές όπως η Σομαλία. Για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι «πρέπει να έχουμε στρατηγική ψυχραιμία», για να σημειώσει αναφορικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας ότι αυτή, εκ των πραγμάτων, συνδέεται με το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού η υφαλοκρηπίδα αφορά τον πέρα από αυτή θαλάσσιο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ