Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε την έκθεση για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Τη γιγάντωση των μονοπωλίων στο χώρο και τον περιορισμό της ελευθερίας των χρηστών προωθεί η οδηγία που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου αποτελεί η οδηγία της ΕΕ, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ

EUROKINISSI

Αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου αποτελεί η οδηγία της ΕΕ, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, γι' αυτό δίνεται στα κράτη η δυνατότητα να την καταργούν όποτε κρίνουν απαραίτητο! Αυτό αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο στη σύνοδό του στο Στρασβούργο, καθώς σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία - πλαίσιο που υιοθετήθηκε με 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές, οι αρχές, σε συνεργασία με τα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών, θα μπορούν να διακόπτουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όποιον το χρησιμοποιεί για να κάνει κάτι που θεωρείται παράνομο, όπως η ανταλλαγή τραγουδιών που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

Η απόφαση αυτή δίνει κάλυψη σε εθνική νομοθεσία που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, όπως ο λεγόμενος «νόμος των τριών χτυπημάτων» στη Γαλλία, που επιτρέπει τη διακοπή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όποιον κάνει τρεις παραβάσεις. Και βέβαια, η υποκριτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν αναφέρει με ποιο τρόπο το «δικαίωμα» θα γίνεται πράξη για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια και δε διαθέτουν χρήματα για ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο Ιντερνετ.

Αρνητική ήταν η ψήφος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σε αυτό το μέτρο, όπως και στο σύνολο του πακέτου ρυθμιστικών μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, που ψηφίστηκε στο Στρασβούργο. Η νέα νομοθεσία στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων των τηλεπικοινωνιών και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ανοίγει το δρόμο για νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε επίπεδο ΕΕ, με την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος και το «λειτουργικό διαχωρισμό» των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet από τις αναγκαίες υποδομές. Ταυτόχρονα, η αυξημένη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών για τηλεπικοινωνιακά θέματα, που προβλέπει η οδηγία, δεν αποσκοπεί σε όφελος του καταναλωτή, αλλά στη διευκόλυνση των σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων και των στόχων που έχουν ήδη θέσει από τη Λισαβόνα.

Αιτιολογώντας την ψήφο του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Με κριτήρια τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια, δηλαδή τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων, και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζουν το νομοθετικό "πακέτο" για τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να γιγαντωθούν οι εταιρείες, στην προοπτική μάλιστα ανάπτυξης της "πράσινης οικονομίας", ώστε να κυριαρχήσουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και των χρηστών των υπηρεσιών τους.

Τα μονοπώλια νομιμοποιούνται στο να παρακολουθούν και να περιορίζουν την πρόσβαση χρηστών στο διαδίκτυο. Καταψηφίζουμε την πρόταση Συμβουλίου - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με εργαζόμενους και χρήστες των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους κόντρα στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ των κομμάτων του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ προωθεί αντιδραστικές προσαρμογές στον εκλογικό νόμο ενόψει ευρωεκλογών(2023-12-13 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε το σχέδιο ενιαίας αγοράς για την παραπέρα αύξηση των καπιταλιστικών κερδών(2017-02-16 00:00:00.0)
Εκθεση - βάση για σχέδια νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων(2016-12-16 00:00:00.0)
Στη μέγκενη των μονοπωλίων(2012-12-13 00:00:00.0)
Προτάσεις για την ακρίβεια στα τρόφιμα(2008-05-23 00:00:00.0)
Χαράτσι για το λαό, «δώρο» στις επιχειρήσεις...(2005-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ