Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθολική η αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 24

Το μέτωπο συσπείρωσης ενάντια στην καταστροφική για το περιβάλλον πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος ολοένα και διευρύνεται. Χτες το μεσημέρι στην αίθουσα του Ιδρύματος Χορν, στην Πλάκα, πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων φορέων, επιστημόνων και απλών πολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αντιπεριβαλλοντική αναθεώρηση, που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Την εκδήλωση άνοιξαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στις συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον της χώρας η προτεινόμενη τροποποίηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος της τροποποίησης είναι η εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων κάθε κυβέρνησης και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Αντ. Ραλλάτος, δασολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση από το 1997 «έχει αποφασίσει την προσαρμογή των δασών στην "οικονομία της αγοράς", γιατί η προσφορά τους στην οικονομία της ΕΕ δεν ήταν η απαιτούμενη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με έναν τρόπο: Την ιδιωτικοποίηση των δασών, τη διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων για την εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας σε κάθε δραστηριότητα στα δάση, την ενίσχυση ουσιαστικά της κερδοσκοπίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις αποφάσεις του έχει σημαντική συμβολή με τη νομολογία που δημιούργησε». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «είναι γενικά αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και ζητάει να παραμείνει ως έχει, γιατί, εκτός των άλλων, η οποιαδήποτε τροποποίηση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αμφισβήτηση αλλά και ακύρωση της διαμορφωμένης νομολογίας».

Ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, επισήμανε ότι όλη την προηγούμενη δεκαετία, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ προσπάθησε να επιβάλει μια τάξη όσον αφορά στη χωροταξία και την οικιστική ανάπτυξη, ερχόμενο αντιμέτωπο με το φαύλο πελατειακό σύστημα, το οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει μέσα σε μια νομική τάξη. Εκανε, επίσης, έκκληση προς τους βουλευτές των κομμάτων να καταψηφίσουν την προτεινόμενη τροποποίηση αλλά και στους παρευρισκόμενους να συνεχίσουν να αντιδρούν.

«Αντεπίθεση των δυνάμεων της καταστροφής», χαρακτήρισε ο Γ. Α. Μαγκάκης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24, το οποίο μέχρι σήμερα σε συνδυασμό με τη νομολογία του ΣτΕ αποτέλεσαν την ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας.

Ο Γ. Σαρηγιάννης, καθηγητής πολεοδομίας του ΕΜΠ, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι όποιες αντιπροτάσεις κατατεθούν αποδυναμώνουν τις θέσεις του κινήματος που αναπτύσσεται, αφού οποιαδήποτε αναθεώρηση θα καταστρέψει τη νομολογία που το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ δημιούργησε, και κατέληξε τονίζοντας ότι το σύνθημα όλων σήμερα πρέπει να είναι «άπαξ δάσος - εσαεί δάσος». Πολλοί ήταν ακόμη εκείνοι που πήραν το λόγο στη συνέχεια, οι οποίοι στο σύνολό τους τόνισαν τον κίνδυνο που διαγράφεται άμεσα για το περιβάλλον της χώρας.

Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, πανεπιστημιακοί, δικαστές, καθώς και εκπρόσωποι εκατοντάδων περιβαλλοντικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μόνο το ΚΚΕ συνεπές στην υπεράσπιση των δασών»(2007-07-20 00:00:00.0)
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ(2007-01-14 00:00:00.0)
Για το άρθρο 24 του Συντάγματος(2004-02-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή(2001-03-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-02-02 00:00:00.0)
«Τελευταία γραμμή άμυνας»(2001-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ