Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ ανθυγιεινών νομοσχεδίων

  Τρίβουν τα χέρια τους  επιχειρηματίες και φαρμακοβιομήχανοι για τα σχέδια της κυβέρνησης

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προετοιμάζονται για τη νέα πανελλαδική απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προετοιμάζονται για τη νέα πανελλαδική απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη
Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου της ανθυγιεινής «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει ό,τι αφορά στην περιφερειακή συγκρότηση του συστήματος (ΠΕΣΥ), το ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση των νοσοκομείων. Μέχρι την άνοιξη του 2001 θα έχουν κατατεθεί άλλα τρία νομοσχέδια (το δεύτερο μέρος της «μεταρρύθμισης» που θα περιλαμβάνει τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ) και ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα και αυτό για το Σώμα των Ελεγκτών).

Την άκαμπτη θέση της κυβέρνησης επανέλαβε χτες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας χτες σε ημερίδα του υπουργείου Υγείας για την «Ανάπτυξη των συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Υγεία και Πρόνοια, στα πλαίσια της μεταταρρύθμισης».

Με στερεότυπες εκφράσεις, όπως η πρόθεση του υπουργείου να συγκρουστεί «με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες», με την επίκληση της «κοινωνικής νομιμοποίησης και απαίτησης για τη μεταρρύθμιση» και της ανάγκης για τον περιορισμό «του διογκωμένου ιδιωτικού τομέα», υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά των ανθυγιεινών επιλογών του, σε μια ομιλία που ο υπουργός επαναλαμβάνει σταθερά το τελευταίο διάστημα - είναι και αυτή μια από τις εκσυγχρονιστικές επικοινωνιακές τακτικές.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι η «μεταρρύθμιση» δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την «εισαγωγή προγραμμάτων πληροφορικής» και αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος των υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφόρησης». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1996 με πόρους του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης - σύμφωνα με τον υπουργό για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν 60 δισ. δραχμές - και στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν ουσιαστικά μόνο μελέτες. Ο υπουργός μάλιστα δεν παράλειψε να κάνει έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του στο εγχείρημα!

Οπως υπογράμμισε πάντως στην εισήγησή του ο καθηγητής Γ. Πάγκαλος μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής του προγράμματος η διαπίστωση από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα είναι ότι υπήρξαν προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων του Β' ΚΠΣ, μεγάλες καθυστερήσεις ανάθεσης - υλοποίησης- παράδοσης έργων, μη εμφανή αποτελέσματα στον πολίτη ασθενή, ανεπαρκή κονδύλια για τη συντήρηση και ανανέωση των συστημάτων.

Ικανοποιημένοι επιχειρηματίες
και φαρμακοβιομήχανοι

Η απαίτηση για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, που επικαλέστηκε ο υπουργός, δεν προέρχεται απ' τους πολίτες αλλά απ' τους φαρμακοβιομήχανους και τους επιχειρηματίες.

Ετσι χτες η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας -που εκφράζει τους ντόπιους βιομηχάνους- εξέδωσε ανακοίνωση με τον τίτλο: «Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ σημαίνει κυβερνητική ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Η ΠΕΦ, μεταξύ των άλλων υποστηρίζει: «Στο πλαίσιο των εξελίξεων και της διαμόρφωσης μιας νέας κυρίαρχης κατάστασης θα πρέπει να υλοποιηθούν και να γίνουν έργα οι διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή».

Η κρίσιμη καμπή, όπως την περιγράφει η ΠΕΦ, είναι η εξής: Οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι παρότι διαθέτουν στην ελληνική αγορά φτηνά αναγνωρισμένης αξίας φάρμακα που καλύπτουν το 60-70% των θεραπευτικών αναγκών, το ποσοστό συμμετοχής τους στην ελληνική αγορά συρρικνώθηκε στο 10% αντί του 50% στην προηγούμενη δεκαετία.

Ετσι λοιπόν οι φαρμακοβιομήχανοι προσδοκούν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης θα υπάρξει μια αναδιανομή «της πίτας».

«Στην υγεία» των μέτρων της κυβέρνησης πίνουν οι επιχειρηματίες και φαρμακοβιομήχανοι

Αποκαλυπτική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της «Εμβιοϊατρικής» για τη λειτουργία του δεύτερου διαγνωστικού κέντρου στο Μαρούσι (το άλλο βρίσκεται στη Μιχαλακοπούλου). Η ανακοίνωση φέρει τον τίτλο «"Στην υγεία μας" από την "Εμβιοϊατρική" στο Μαρούσι» και περιγράφει πως μετά τα εγκαίνια οι «επώνυμοι ουρανίσκοι» -μεταξύ των οποίων ήταν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- γεύτηκαν τα πλούσια εδέσματα και ευχήθηκαν επιτυχίες στην Εμβιοϊατρική.

Η Εμβιοϊατρική, όπως ανακοίνωσε η ίδια στις 14.7.2000, είναι «μια ισότιμη ιατρική πολυμετοχική εταιρία» και στο «επιχειρηματικό της πρόγραμμα είναι η λειτουργία της "Εμβιοϊατρικής TVP" και της "Εμβιοϊατρικής" Πειραιά ενώ το 2001 σύμφωνα με τους στόχους της εταιρίας θα ολοκληρωθεί ένα πλήρες δίκτυο διαγνωστικών κέντρων στο νομό Αττικής, αλλά και στην επαρχία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ