Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ζητούν στέγαση

  Διαδήλωση έκαναν χτες οι πρόσφυγες από  τη Ρωσία

Την Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - Θεσσαλονίκης απέκλεισαν χτες το πρωί για τρεις ώρες χίλια περίπου μέλη των Συλλόγων Ομογενών Παλιννοστούντων Μακεδονίας - Θράκης που ζητούν άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που τους απασχολούν, με πρώτα αυτό της στέγασης, της επιδότησης ενοικίου, της περίθαλψης και της απασχόλησης. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο, όπου εκπρόσωποί τους ζήτησαν εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να γίνει έρευνα σχετικά με την καταστρατήγηση και τη μη εφαρμογή των νόμων που αφορούν τους παλιννοστούντες. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος των Συλλόγων, Γ. Εμμανουηλίδης, αν οι αρμόδιοι φορείς συνεχίζουν να κωφεύουν μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα με 24ωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού και την κήρυξη απεργίας πείνας διαρκείας από τα μέλη των Συλλόγων.

Το αίτημα άμεσης προτεραιότητας των ομογενών παλιννοστούντων έτσι όπως το διατύπωσε χτες, στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρόεδρός τους, είναι το στεγαστικό. Ζητούν με τη μορφή χρησιδανείου, χορήγηση έτοιμης κατοικίας, όπως αυτό έγινε για 1.300 οικογένειες παλιννοστούντων. Σε περίπτωση που επιλέγει ο δικαιούχος τη μορφή αυτοστέγασης - νόμος 2790/16.2.2000 που προβλέπει χορήγηση δανείου ύψους 11 εκατ. δρχ και οικόπεδο - να δίνεται συμπληρωματικά άτοκο δάνειο, ώστε να μπορεί να αποπερατώσει κάποιος την κατοικία του.

Δεύτερο αίτημα είναι η συνέχιση επιδότησης ενοικίου σε όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς που απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα, μέχρι να μπορέσουν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα είτε με τη μορφή χρησιδανείου, είτε με τη μορφή αυτοστέγασης. Ακόμη, να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Υγείας για όλους τους ανασφάλιστους Παλιννοστούντες. Τέλος, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μπορέσουν να απασχοληθούν οι παλιννοστούντες που ζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη, διαμέρισμα όπου το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σήμερα η ανεργία ανάμεσά τους είναι σε υψηλότατα ποσοστά, ενώ όσοι καταφέρουν να βρουν μια εποχιακή δουλιά συνήθως πληρώνονται ένα πολύ μικρό μεροκάματο και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ