Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Στην Ολομέλεια το 1 ευρώ του πτωχοκομείου

Κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό σχέδιο του νόμου - πρόκληση για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ελεημοσύνες του ενός ευρώ. Απαιτούν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»

*

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ελεημοσύνες του ενός ευρώ. Απαιτούν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών που δεινοπαθούν κάτω από το βάρος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που αποσπά με τον πλέον βίαιο τρόπο όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να τον προσφέρουν στους εκπροσώπους του κεφαλαίου και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα για ...δέκατη φορά η ρύθμιση - πρόκληση για το επίδομα «κοινωνικής αλληλεγγύης» και την περιβόητη «έκτακτη εισφορά» στα κέρδη του 2008, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του οριστικού κειμένου του σχετικού σχεδίου νόμου. Πρόκειται για τη ρύθμιση που η κυβέρνηση συνέταξε με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ και με την οποία επισημοποιείται η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων. Αντί αυτής, προκρίθηκε η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όσους ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας και η οποία φτάνει δε φτάνει το ένα ευρώ τη μέρα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το αποκαλούμενο «Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης», θα δοθεί, σε δύο δόσεις, σε χαμηλόμισθους, άνεργους, συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ κ.λπ., και ανέρχεται συνολικά σε 1.068 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος πτωχοκομείου χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αφορά οικογένειες με παιδιά, με εισόδημα από μισθούς και αγροτική δραστηριότητα, οι οποίες επιδοτούνται με βάση το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που δηλώθηκε το 2008. Ειδικότερα (σε παρένθεση ο αριθμός των οικογενειών):

Οικογένεια με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ δικαιούται επίδομα 700 ευρώ (197.500).

Με δύο παιδιά και εισόδημα έως 15.500 ευρώ επίδομα 800 ευρώ (194.500).

Με τρία παιδιά και εισόδημα έως 17.000 ευρώ επίδομα 1.000 ευρώ (39.500).

Με τέσσερα παιδιά και εισόδημα έως 18.500 ευρώ επίδομα 1.100 ευρώ (9.000).

Με πέντε παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ επίδομα 1.200 ευρώ (2.500).

Με έξι παιδιά και εισόδημα έως 21.500 ευρώ επίδομα 1.300 ευρώ (1.500).

Το σύνολο των παραπάνω οικογενειών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι 444.500.

Η δεύτερη ομάδα αφορά, συνταξιούχους του ΟΓΑ και δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που θα πάρουν 300 ευρώ, ενώ επιδότηση 400 ευρώ θα πάρουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα, τα απροστάτευτα παιδιά και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα της απόφασής της, σε μια ολοφάνερη προσπάθεια να δημιουργήσει την αίσθηση ότι εκτός από τους εργαζόμενους στην αντιμετώπιση της κρίσης συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μετά από συμφωνία της με τον ΣΕΒ ενέταξε στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και τη ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2008, που κυμαίνεται στο 5% - 10% των κερδών των 300 πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων, όπως επίσης και την εισφορά όσων έχουν ακίνητη περιουσία φορολογικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ