Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Παρέλαση «κοινωνικών εταίρων»

Το κλίμα «ταξικής συνεργασίας» χάλασαν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου και οι ταξικές δυνάμεις

Η αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού», αντιλήψεις πλήρως ενσωματωμένες στον καπιταλισμό και νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων, ήταν τα χαρακτηριστικά που επικράτησαν χτες, πρώτη μέρα του 29ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Πρωταγωνιστές η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Το κλίμα χάλασαν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», που υποδέχτηκαν στο βήμα τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, ανοίγοντας πανό με το σύνθημα «Καμιά ανοχή στη νέα αντεργατική πολιτική» και φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει να κάνει με τον «καζινοκαπιταλισμό» και τα «γκόλντεν μπόις», όπως επιχειρούν να πείσουν οι αναλυτές και ιδεολόγοι της αστικής τάξης. Στη βάση του προβλήματος βρίσκεται η συσσώρευση και η υπερσυσσώρευση κερδών. Την κρίση αυτή αξιοποιούν οι κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες, προκειμένου να φορτώσουν καινούρια βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, τόνισε. «Τράπεζες για όλους στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν. Οι τράπεζες είναι για τους τραπεζίτες και για τα μονοπώλια, κινούνται και κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των ίδιων των τραπεζοϋπαλλήλων», υπογράμμισε. Καταλήγοντας τόνισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ σχετίζεται με αυτό που εμείς ονομάζουμε λαϊκή εξουσία (...). Παλεύοντας για τα σημερινά προβλήματα του λαού μας προσπαθούμε να ανοίγουμε ένα δρόμο για άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις με μια εντελώς διαφορετική προοπτική». Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται ένα εργατικό κίνημα το οποίο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο θα είναι «ταξικό, μαζικό, δυνατό (...) Θα αφήσει πίσω την εργατική αριστοκρατία, την εργατική γραφειοκρατία, τους κοινωνικούς διαλόγους και τις υποχωρήσεις (...). Για να χτίσει ένα μέτωπο τέτοιο που θα αμφισβητήσει την εξουσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κούκος, αναλώθηκε σε προτάσεις συνδιαχείρισης, συγκάλυψε τα αίτια της κρίσης και μίλησε για τράπεζες που μπορούν να είναι «μοχλός ανάπτυξης για όλους». Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας με όρους «κοινωνικού εταιρισμού» είπε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να πει τι ακριβώς εννοεί. Με τους ίδιους όρους μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, και του ΛΑ.Ο.Σ., Απ. Μπαμίχας. Ο Παν. Λαφαζάνης, από το ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την εθνικοποίηση τριών τραπεζών που τάχα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ο Γ. Παναγόπουλος με φραστικούς λεονταρισμούς προσπάθησε να σκεπάσει τη στήριξη της ΓΣΕΕ στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ «νομιμοποίησε» αντιπροσώπους σωματείων που δεν τηρούσαν το εκλογικό μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ