Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις

Ξεπερνούν τους 134 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-

Ξεπερνούν τους 134 οι νεκροί στο Ελ Σαλβαδόρ από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σχετίστηκαν με το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα» στην περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι βρίσκονται σε πρόχειρα καταφύγια, καθώς έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, ενώ στη λάσπη έχουν θαφτεί σπίτια και αυτοκίνητα. Μέχρι χτες, μεγάλα τμήματα της χώρας έμεναν χωρίς ηλεκτρισμό και καθαρό νερό, ενώ πολλές περιοχές παρέμειναν χωρίς κυβερνητική βοήθεια καθώς έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι και έχουν καταστραφεί γέφυρες.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μαουρίσιο Φούνες, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χτες επισκέφθηκε την πόλη Βερπάζ (50 χλμ από την πρωτεύουσα) που υπέστη τις σημαντικότερες ζημιές. «Πρόκειται για τεράστια καταστροφή», τόνισε, «οι εικόνες μιλούν από μόνες τους». Εκανε έκκληση στη Γερουσία της χώρας να εγκρίνει δάνειο από τη Δια-Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, για να χρησιμοποιηθούν για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ευχαρίστησε επίσης και τις χώρες που έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο τυφώνας «Αϊντα» είχε περάσει από τη Νικαράγουα αφήνοντας πίσω του τέσσερις νεκρούς, ενώ 40.000 άνθρωποι έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα, 930 σπίτια καταστράφηκαν, 5.591 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης υπέστησαν καταστροφές.

Την Κυριακή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε κηρυχθεί και στην πολιτεία της Λουιζιάνα στις νότιες ΗΠΑ, αν και ο «Αϊντα» υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα κατηγορίας 2, με ανέμους 160 χλμ/ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ