Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκε η 92η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Στην πρώτη γραμμή, το πορτρέτο του ηγέτη της Επανάστασης, στη διαδήλωση στο Λένινγκραντ
Στην πρώτη γραμμή, το πορτρέτο του ηγέτη της Επανάστασης, στη διαδήλωση στο Λένινγκραντ
Στις 7 Νοέμβρη σε εκατοντάδες πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες προς τιμήν της 92ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που εγκαινίασε για την ανθρωπότητα την εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, εποχή που δεν έχει αλλάξει, παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη. Ο εκδηλώσεις που οργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας σε κάθε γωνιά της χώρας δεν είχαν απλώς εορταστικό, αλλά αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, προβάλλοντας αιτήματα πάλης και τη σοσιαλιστική διέξοδο.

Σε μερικές περιοχές, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν τις εκδηλώσεις, προβάλλοντας διάφορες αιτίες (όπως τη «γρίπη των χοίρων», τον πρόωρο εορτασμό της «Ημέρας της αστυνομίας», που έχουν καθιερώσει στις 10 Νοέμβρη).

Στο Πετροπάβλοφσκ, το Ομσκ, το Αρχάνγκελσκ, το Μούρμανσκ, το Γιούζνο-Σαχαλίνσκ, στις περιοχές του Κουρσκ, του Ιβάνοβο οι συγκεντρώσεις και οι πορείες πραγματοποιήθηκαν παρά την απαγόρευση των αρχών.

Σε πολύμορφες εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Οχτώβρη, στην περιοχή του Ιρκούτσκ πήραν μέρος 18 χιλιάδες άνθρωποι, στη Βόρεια Οσετία έως 15 χιλιάδες άνθρωποι, στη περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ - 10 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κομμουνιστές στην πόλη του Λένιν συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση
Οι κομμουνιστές στην πόλη του Λένιν συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση
Στη περιοχή του Ορενμπούργκ, σε πολλά σημεία (σε κτίρια και σπίτια), ολόκληρη τη βδομάδα υψώνονταν κόκκινες σημαίες.

Στη Μόσχα

Στη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα με τα συνθήματα «Οι ιδέες του Μαρξ και του Ενγκελς, του Λένιν και του Στάλιν πρέπει να ζουν και να νικάνε!», «Να πάψει η γενοκτονία του λαού!», «Τον καπιταλισμό - στο σκουπιδότοπο της Ιστορίας!» πήραν μέρος πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση της Μόσχας ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), υπερασπίστηκε τους Λένιν και Στάλιν από την αντικομμουνιστική επίθεση των τελευταίων 20 χρόνων. Σημείωσε, ακόμη, πως «μόλις οι κυβερνήτες πρόδωσαν τα ιδανικά του Οχτώβρη, της φιλίας των λαών και της δικαιοσύνης, ήρθε η καταστροφή. Τα τελευταία 20 χρόνια, κάτω από τη σημαία του Βλάσοφ, η χώρα δεν είχε καμία νίκη, ενώ η εξουσία διέπραξε μια σειρά βαρύτατων εγκλημάτων: Πρώτο έγκλημα, χάθηκε η μεγάλη δύναμη και τεράστιες εκτάσεις, που μαζεύονταν σχεδόν επί μια χιλιετία. Εγκλημα δεύτερο, καταστράφηκαν 70 χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις, ακόμη κι ολόκληροι κλάδοι. Το τρίτο έγκλημα συνδέεται με την απώλεια της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, ήμασταν για 300 χρόνια μεγάλη δύναμη και σήμερα απλώς υπάρχουμε. Επόμενο έγκλημα ήταν η απώλεια των κοινωνικών κατακτήσεων, που πέτυχε ο Οχτώβρης, ξεκινώντας από τη δωρεάν Παιδεία έως και την εξασφάλιση των γηρατειών. Θεωρούμε πως ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα που έγιναν ήταν η διαίρεση του ρωσικού λαού και η απώλεια των ιδανικών για τα οποία αγωνιζόταν για εκατοντάδες χρόνια».

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα
Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης από την κυβέρνηση των υπουργών, που έχουν σημαντικά υπουργεία - κλειδιά και πρότεινε μια άλλη πολιτική, με την εξασφάλιση κοινωνικών προγραμμάτων για δωρεάν Παιδεία και Υγεία, εθνικοποίηση των φυσικών ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, τη δημιουργία 4 κρατικών τραπεζών, την αύξηση των μισθών και συντάξεων.

Διαφωνώντας με το ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο του ΚΚΡΟ, κυρίως με το λεγόμενο «κρατικό πατριωτισμό» και τη σύνδεση - σύγχυση της ΕΣΣΔ με την τσαρική Ρωσία, η Κομματική Οργάνωση Μόσχας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) συμμετείχε στην κεντρική πορεία, αλλά πραγματοποίησε ξεχωριστή πολιτική συγκέντρωση στη ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συγκέντρωση του ΚΕΚΡ οι ομιλίες στράφηκαν γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρού επαναστατικού ΚΚ, της ανάπτυξης των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Οι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές του ΚΕΚΡ προσπάθησαν να περάσουν και στην Κόκκινη Πλατεία, όπου οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν την είσοδο. Μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές αρχές, οι διαδηλωτές του ΚΕΚΡ πέρασαν στην Κόκκινη Πλατεία, αφήνοντας πίσω σημαίες και πανό, όπως ζήτησαν οι αστυνομικές αρχές για να επιτρέψουν την είσοδο. Μπροστά στο Μαυσωλείο του Λένιν, οι κομμουνιστές φώναξαν το σύνθημα «Ζήτω ο νέος Οκτώβρης!», ενώ κατέθεσαν λουλούδια στο μαυσωλείο του Λένιν και στο μνήμα του Στάλιν.

Στην πόλη της επανάστασης

Στο Λένινγκραντ, στην πόλη των 3 ρωσικών επαναστάσεων (1905 Φλεβάρης και Οκτώβρης 1917), το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ πραγματοποίησαν κοινή πορεία και συγκέντρωση στο θωρηκτό «Αβρόρα», που πριν 92 χρόνια είχε δώσει το σινιάλο για την έναρξη της Επανάστασης. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, ο Σ. Σόκολ, Γραμματέας της ΚΟ Λένινγκραντ του ΚΚΡΟ, καθώς και άλλα στελέχη των 2 κομμάτων, των νεολαιών τους, και του συνδικάτου «Ζασίτα». Εντονη ήταν η συμμετοχή εργατών από το εργοστάσιο της «Φορντ».

Στο κοινό ψήφισμα σημειώνεται πως οι συγκεντρωμένοι δεν ενδιαφέρονται να ασκήσουν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, ούτε να σώσουν το ρωσικό καπιταλισμό από την κρίση, θέτοντας όρια και εμπόδια στην επανάσταση.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες εκδηλώσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη(2008-11-08 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η 88η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης(2005-11-08 00:00:00.0)
Μαζικές εκδηλώσεις στην επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη(2002-11-08 00:00:00.0)
Τίμησαν τη μνήμη του Λένιν(2002-01-22 00:00:00.0)
Να μην επιτραπεί η καταστροφή της χώρας(2001-05-02 00:00:00.0)
Γιορτασμός του Μεγάλου Οχτώβρη(2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ