Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ισχυρό Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Σε μια περίοδο επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών, η δημιουργία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περασμένη Παρασκευή, από εκατοντάδες αντιπροσώπους 110 Επιτροπών Αγώνα και 17 Συλλόγων, είναι από μόνη της ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο γεγονός. Η ελπίδα δεν προκύπτει μόνο από τη συγκρότηση μιας συσπείρωσης φοιτητών και σπουδαστών από ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναγκαία για την ανασυγκρότηση του κινήματος στο χώρο, αλλά από το γεγονός πως φοιτητές και σπουδαστές αποφάσισαν να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται, με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των αυριανών εργαζομένων.

Η δημιουργία του δεν προέκυψε «ξαφνικά», ούτε ήρθε από το πουθενά. Οι συνθήκες στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εδώ και χρόνια, είναι συγκεκριμένες, σύμφωνες με τις αποφάσεις της Μπολόνια και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και «χτίζουν», βήμα το βήμα, πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπου θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Μέτωπο, αφήνοντας πίσω τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα από τους εκπροσώπους του δικομματισμού στις σχολές, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανασύνταξη.

Η απόφαση, σαφώς, και δεν είναι εύκολη. Παρ' όλα αυτά, τα αγωνιστικά δείγματα γραφής των Επιτροπών Αγώνα στέλνουν, ήδη, μηνύματα αισιοδοξίας. Τα ανοιχτά μέτωπα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγα. Σκοπεύει να φέρει νέο «ευέλικτο» νόμο - πλαίσιο, για να περάσει τις αλλαγές που θέλουν οι επιχειρήσεις, έχει δηλώσει ότι θα «ρυθμίσει» το θέμα της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα κολέγια... αναγνωρίζοντάς τα, ενώ ετοιμάζει και ένα εθνικό σύστημα πιστοποίησης που θα νομιμοποιεί τα διάφορα πτυχία και πιστοποιητικά που πουλούν εδώ κι εκεί οι έμποροι της γνώσης. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των φοιτητών και των σπουδαστών που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους αυξάνεται διαρκώς, ενώ λαϊκές οικογένειες στενάζουν, στην κυριολεξία, για να στηρίξουν τα παιδιά τους, όσο μπορούν. Το θετικό είναι ότι η ενότητα των προβλημάτων των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών και των εργαζομένων γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Φαίνεται πια ότι η σφοδρή επίθεση που δέχονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές συνδέεται άμεσα με την επίθεση στους σημερινούς εργαζόμενους. Αυτοί που σχεδιάζουν τις αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης «βλέπουν μακριά». Βλέπουν ένα μελλοντικό εργαζόμενο «ευέλικτο», χωρίς δικαιώματα, που δε θα σηκώνει το κεφάλι και θα αποδέχεται κάθε επίθεση που δέχεται.

Το γεγονός πως το Μέτωπο τονίζει ιδιαίτερα την ταξικότητα της επίθεσης στην Παιδεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού της πάλης με το ταξικό εργατικό κίνημα, δίνει ακόμα περισσότερη αισιοδοξία και «βλέπει μακριά». Η ισχυροποίηση και μαζικοποίησή του μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των φοιτητών και των σπουδαστών, γιατί η πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση, σήμερα, δένεται άμεσα με την πάλη για το δικαίωμα στην εργασία, αύριο.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ