Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εξαιτίας του τέλματος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε χτες ο Μαχμούντ Αμπάς. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αμπάς επέρριψε το σύνολο της ευθύνης για το αδιέξοδο στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά έκανε ό,τι είχε συμφωνηθεί. Εξέφρασε απογοήτευση «για την απροθυμία της Ουάσιγκτον να πιέσει πραγματικά το Ισραήλ» και υποστήριξε ότι «η λύση των δύο κρατών είναι ακόμη ζωντανή».

Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη το βράδυ, ο Αμπάς είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στη «Φατάχ» και στην ΟΑΠ και επρόκειτο να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις αργά χτες. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι ηγεσίες των γειτονικών, στα παλαιστινιακά εδάφη, αραβικών χωρών αλλά και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έσπευσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τον Αμπάς, προσπαθώντας να τον μεταπείσουν, κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Η «Χαμάς», από την άλλη, τον κάλεσε να παραδεχτεί δημόσια ότι «απέτυχε η τακτική των συνομιλιών» και να επιταχύνει «τα μέτρα εθνικής συμφιλίωσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι «στον αέρα» βρίσκεται και η ίδια η διεξαγωγή των εκλογών, αφού η «Χαμάς» τις έχει απαγορεύσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Θετικό κλίμα στη Γενική Συνέλευση

Στην υιοθέτηση της έκθεσης Γκόλντστοουν για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στη Γάζα κατά την, εκεί, εισβολή του ισραηλινού στρατού στις αρχές του χρόνου, αναμενόταν να καταλήξει, νωρίς σήμερα το πρωί, η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εντούτοις, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας το πιθανότερο είναι ότι θ' ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ