Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αρχισε και η δίκη - παρωδία έναντι του Ράντοβαν Κάρατζιτς

Η δύναμη κατοχής της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να εμπεδώνεται το «δεύτερο Ντέιτον», δηλαδή η ιμπεριαλιστική «ειρήνη»
Η δύναμη κατοχής της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να εμπεδώνεται το «δεύτερο Ντέιτον», δηλαδή η ιμπεριαλιστική «ειρήνη»
Mε 11μελές κατηγορητήριο στη φαρέτρα και την επιστράτευση πρώην και νυν αξιωματούχων, παρατηρητών, «αυτοπτών μαρτύρων» και θυμάτων του πολέμου που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία απ' τις αρχές ως τα μέσα της δεκαετίας του '90 ξεκινά, ουσιαστικά, από αύριο (Δευτέρα) η «δίκη» εις βάρος ενός ακόμη Σέρβου πρώην ανώτατου αξιωματούχου. Στο ρόλο του κατηγορουμένου αυτή τη φορά θα είναι ο 64χρονος πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που απ' την περασμένη βδομάδα αρνείται να παραστεί στη «δίκη» του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ανεπαρκή χρόνο και μέσα που του διέθεσαν, προκειμένου να μελετήσει έγγραφα και στοιχεία πολλών εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων.

Η στρατηγική του επικεφαλής της ενάγουσας αρχής, Αμερικανού δικηγόρου Αλαν Τίγκερ, φάνηκε απ' την περασμένη Τετάρτη, όταν προσπάθησε να παρουσιάσει τον κατηγορούμενο - πρώην πρόεδρο σαν «ανώτατο διοικητή» όλων των Σέρβων της Βοσνίας και «εγκληματία πολέμου» που είχε ενώσει «τις δυνάμεις του εθνικισμού, του μίσους και του φόβου για να υλοποιήσει τα οράματά του για εθνοκάθαρση»... Ο Τίγκερ μάλιστα παρουσίασε και στοιχεία από αμφιλεγόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών όπου ο κατηγορούμενος φέρεται «να καυχιόταν τον Οκτώβρη του 1991ότι έρχεται η σειρά του Σεράγεβο...που θα γίνει το μαύρο καζάνι για τους μουσουλμάνους...ώστε να εξαφανιστούν από προσώπου γης».

Προσπάθησε δηλαδή να παρουσιάσει τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας σαν έναν διεστραμμένο ρατσιστή με έμμονη ιδέα την εξολόθρευση των μουσουλμάνων απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, όσοι παρακολουθήσουν, έστω και εξ αποστάσεως, και αυτή τη δίκη, θα πρέπει μάλλον να αρχίσουν από τώρα να συνηθίζουν στις αδίστακτες τακτικές της ενάγουσας αρχής. Αλλωστε, δίχως υπερβολή και διαστρέβλωση στοιχειώδους λογικής και χωρίς το κατάλληλο «μαγείρεμα» διαφόρων «στοιχείων» και «ντοκουμέντων» και την επιστράτευση κάθε λογής αξιόπιστων ή μη «αυτοπτών μαρτύρων» δύσκολα θα αποδειχθούν οι 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία κ.λπ. Αν και ελάχιστα ενδιαφέρει τους ιμπεριαλιστές που αιματοκύλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία - νυν διώκτες του Κάρατζιτς - η λογική απόδειξη των κατηγοριών. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, η καταδικαστική απόφαση μοιάζει από καιρό ειλημμένη και εάν αυτή δε συμφωνεί με την αλήθεια, τότε, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια...

Δικαστήριο - όργανο ιμπεριαλιστών

Αλλωστε, σκοπός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι η αλήθεια, ούτε η τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, αλλά των ηττημένων του πολέμου που τόλμησαν να αντισταθούν στα σχέδιά τους. Εάν σκοπός αυτού του δικαστηρίου ήταν η αλήθεια και η τιμωρία των πραγματικών αυτουργών του πολέμου στα Βαλκάνια, σήμερα δεν θα είχαμε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, έναν απ' τους ηγέτες που αιματοκύλισε την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 να αυτοπροβάλλεται σαν ο καλύτερος δυνατός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΕ που δημιουργεί η Συνθήκη της Λισαβόνας! Ούτε θα είχαμε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, που διέταξε τις επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων της Βοσνίας λίγους μήνες πριν τη Συνθήκη του Ντέιτον (1995) και τις επιδρομές του '99 στο Βελιγράδι με πρόσχημα τα «δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών, να βρίσκεται σήμερα στην Πρίστινα για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα που του έφτιαξαν οι πρώην διοικητές του ΟΥΤΣΕΚΑ - νυν κυβέρνηση και να γίνεται δεκτός με τιμές εθνικού σωτήρα και ήρωα...

Σήμερα, δέκα χρόνια απ' το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβία και περίπου μία 20ετία απ' το φονικό, καταστροφικό πόλεμο στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει φουλάρει τις μηχανές του, για να αθωώσει τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών με τις γνωστές μεθόδους: κατασκευασμένα κατηγορητήρια, δίκες - παρωδία, αθωώσεις όσων ενέδωσαν στις πιέσεις και συνεργάστηκαν και αντίθετα καταδίκες όσων αντιστάθηκαν ή σταμάτησαν κάποτε να εξυπηρετούν πρόθυμα τα σχέδιά τους...

Η βιομηχανία δικών απ' το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία πλησιάζει ωστόσο, σιγά - σιγά, στο τέλος της. Ως το 2012 - 13 είναι η διορία που του έχει δοθεί προκειμένου να ολοκληρώσει το «έργο» του, ακόμη και ας μην έχουν συλληφθεί όλοι οι (κατά τους ιμπεριαλιστές) κατηγορούμενοι αυτού του πολέμου.

Γι' αυτό και η δίκη του Κάρατζιτς είναι ίσως η τελευταία μεγάλη πράξη αυτού του «δικαστικού» οργάνου των ιμπεριαλιστών, εάν φυσικά δε συλληφθεί ως τότε και ο ε.α. στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που εξακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια να διαφεύγει της σύλληψης.

Αλλωστε, η μεγαλύτερη ως χτες δίκη του ΔΠΔ, εκείνη έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τελείωσε πριν την ώρα της, αφού ο κατηγορούμενος εξοντώθηκε φυσικά και πολιτικά προτού οι κατήγοροι προλάβουν να βγάλουν τη θανατική καταδίκη. Το θύμα τους πέθανε, όπως θυμόμαστε όλοι, υπό περίεργες συνθήκες στις 11 Μάρτη του 2006 προτού «ολοκληρωθεί» η δίκη - φιάσκο.

Ετσι και σήμερα, μία ακόμη δίκη - παρωδία, θα ξεκινήσει και θα τελειώσει, όπως - όπως, για να συμβάλλει κι αυτή απ' την πλευρά της στο ξαναγράψιμο της ιστορίας των βρώμικων πολέμων στα Βαλκάνια απ' τη μεριά των ιμπεριαλιστών - νικητών...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε 40ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο 70χρονος Κάρατζιτς(2016-03-25 00:00:00.0)
Δε θα παραστεί στη δίκη καταγγέλλοντας ελλείψεις(2009-10-23 00:00:00.0)
Επιδιώκουν την ...«έγκαιρη» απέλαση του Κάρατζιτς(2008-07-29 00:00:00.0)
Συνέχεια πιέσεων με κατηγορίες και κατά πρώην υπουργού της ΠΓΔΜ...(2005-03-16 00:00:00.0)
Σαΐνοβιτς και Γκρούμπατς παραδόθηκαν στη Χάγη(2002-05-03 00:00:00.0)
Πεδίο όξυνσης η τύχη του Κάρατζιτς(1996-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ