Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η χρησιμότητα της μαύρης προπαγάνδας

Μπορεί η Ουκρανία να εισπράττει με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα τις συνέπειες της αντεπανάστασης από άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αυτό όμως δεν εμποδίζει την κυβέρνησή της να δίνει 600.000 δολάρια για την κατασκευή μνημείου των θυμάτων... του «λιμού» τη 10ετία του '30, που θα τοποθετηθεί στην Ουάσιγκτον!

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε πρόσφατα το παραπάνω ποσό για την κατασκευή του μνημείου στη «μνήμη» των θυμάτων του «λιμού» του 1932 - 33 και σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού της χώρας, Βασίλι Βοβκούν, θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ το 2010.

Πρόκειται για κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής - αντισοβιετικής σπέκουλας πάνω στην περίοδο της κολεκτιβοποίησης στην ΕΣΣΔ τη 10ετία του '30, σπέκουλα την οποία ξεκίνησαν οι ναζί με τον Γκαίμπελς, ήδη από εκείνη την εποχή. Οι αστοί αποκρύβουν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της κολεκτιβοποίησης. Διαδικασία που έλαβε χώρα με όρους ταξικής πάλης με τα αστικά στρώματα της επαρχίας και τη λυσσασμένη αντίδρασή τους που έφτασε σε σημείο να σαμποτάρει την παραγωγή, να προκαλεί δολιοφθορές, να μη γίνεται συγκομιδή ακόμη και να προκαλεί ένοπλες συγκρούσεις σε συνεργασία με τις ουκρανικές αντικομμουνιστικές εθνικιστικές οργανώσεις, οι οποίες αργότερα θα συγκροτούσαν τους ένοπλους συνεργάτες της ναζιστικής κατοχής της χώρας. Αυτή ήταν η αιτία που προκάλεσε τα προβλήματα και τους θανάτους καθώς και η επιδημία τύφου που έπληξε τη συγκεκριμένη περιοχή εκείνη την περίοδο.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης αποτελεί μια προσπάθεια να διαχειριστεί «επικοινωνιακά» την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Δεδομένων και των επερχόμενων εκλογών στις 17 Γενάρη, γίνεται από τους διεκδικητές Β. Γιουτσένκο και Γ. Τιμοσένκο ένας διαγωνισμός ...αντικομμουνισμού. Πάντως, η Ουκρανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, με τους δείκτες να είναι αποκαλυπτικοί: Πτώση κατά 25,6% της παραγωγής «βασικών κλάδων» το πρώτο εξάμηνο του 2009, πτώση κατά 30% της βιομηχανικής παραγωγής, πτώση κατά 16% του εμπορικού ισοζυγίου, πτώση κατά 54% της οικοδομής και μείωση κατά 12% των μισθών και των συντάξεων. Μετά από όλα αυτά πώς να μη στραφούν στον Γκαίμπελς...;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ