Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η λαίλαπα της ανεργίας πλήττει τα λαϊκά στρώματα

Με το μέσο του λεγόμενου «Αιτήματος Ρύθμισης Απασχόλησης», δηλαδή της εργοδοτικής ασυδοσίας, μπορούν να απολύονται εργαζόμενοι με το πρόσχημα της κρίσης

Από κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Nissan»

Associated Press

Από κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Nissan»
Η Ισπανία συνεχίζει να έχει την πρωτιά, σε ό,τι αφορά την ανεργία, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του στατιστικού γραφείου της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 18,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έναντι του 9% του συνόλου της ΕΕ. Η τελευταία Δημοσκόπηση του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού (EPA) κατέρριψε το στατιστικό φτιασίδωμα που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να μετριάσει τα πραγματικά στοιχεία της ανεργίας στην Ισπανία. Ετσι, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) συμπεριέλαβε στην παραπάνω δημοσκόπηση (EPA) τους περίπου 450.000 ανέργους που αποκρύπτουν οι στατιστικές του υπουργείου Εργασίας. Η Ισπανία κατάργησε 1.238.669 θέσεις εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 3.544.095.

Οι απολύσεις καλά κρατούν...

Ωστόσο, παρά την πολύ ανησυχητική πλέον κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μερικά παραδείγματα:

Στα ΜΜΕ της Μαδρίτης, όπου 1.512 εργαζόμενοι επλήγησαν από την καπιταλιστική κρίση από τον Ιούνη του 2008. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Ενωσης Τύπου της Μαδρίτης (AMP), 1.337 άτομα απολύθηκαν από την εργασία τους, 92 συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και 83 τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις του Μέσου στο οποίο εργάζονται. Φέτος τα νούμερα αυξήθηκαν σημαντικά σε Μέσα όπως το ABC, η Εκδοτική Ενωση και η G+J, λόγω των «Αιτημάτων Ρύθμισης Εργασίας», των λεγόμενων ERE, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι μία διαδικασία διοικητική - εργασιακή ειδικού χαρακτήρα. Οι εταιρείες ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσιάζουν τα ERE στην αρμόδια εργασιακή αρχή, αιτούμενοι τη διακοπή ή κατάργηση των εργασιακών σχέσεων όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι (οικονομικοί, τεχνικοί, οργανωτικοί, παραγωγής ή και ανωτέρας βίας) και όπως αναφέρεται πάντα με εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων! Ομως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η AMP θεωρεί ότι ο αριθμός των απολύσεων θα αυξανόταν σημαντικά αν γνωστοποιούνταν οι απολύσεις και αναπροσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν σε γραφεία Τύπου των επιχειρήσεων και των κλαδικών εντύπων, τομείς που ουσιαστικά δε συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο. Σε εθνικό επίπεδο περίπου 4.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του 2008, ενώ άλλοι 5.000 θα μπορούσαν φέτος να έχουν την ίδια μοίρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της AMΡ.

Από φετινή κινητοποίηση ενάντια στην καπιταλιστική κρίση
Από φετινή κινητοποίηση ενάντια στην καπιταλιστική κρίση
Στο βιομηχανικό τομέα τώρα, η διοίκηση των ναυπηγείων της Σεβίλλης ανακοίνωνε στις αρχές του Οκτώβρη ότι 256 από τους εργαζόμενους της εταιρείας θα σταματούσαν τη δραστηριότητά τους από τις 15 Οκτώβρη, μία κατάσταση που θα μπορούσε να «παγώσει» αν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανδαλουσίας ενέκρινε το σχέδιο βιωσιμότητας που παρουσίασε η εταιρεία και στήριζε τη χρηματοδότησή της. Ωστόσο, όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας και σύμφωνα με το Europa Press, τα ναυπηγεία περνούν πολύ δύσκολες στιγμές εν αναμονή της έγκρισης ή της απόρριψης του σχεδίου βιωσιμότητας, ενώ ο καιρός περνάει και η εταιρεία απειλείται με κλείσιμο. Εάν, όπως διαβεβαιώνεται από την εταιρεία, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση, «όχι μόνο θα πάγωναν αυτές οι 256 απολύσεις, αλλά και θα δινόταν νέα ώθηση στην εταιρεία και θα προσλάμβανε 500 νέους εργαζόμενους τον Οκτώβρη και άλλους 500 το Νοέμβρη. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι τα ναυπηγεία λειτουργούν με 450 εργαζόμενους από τους 2.000 τον προηγούμενο καιρό, ενώ από το Μάρτη απολύθηκαν 800 άτομα.

Ομως, καθώς οι τοπικές αρχές κωλυσιεργούν, τα ναυπηγεία της Σεβίλλης, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας, απειλούνται με κλείσιμο, γεγονός που θα πυροδοτήσει ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα για την πόλη της Σεβίλλης. Ωστόσο, ενώ για τη διάσωση των ναυπηγείων φαίνεται να μη διαθέτονται πόροι, για τις τράπεζες ρέει άφθονο κρατικό χρήμα... όπως, άλλωστε έγινε σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακόμα, η διοίκηση της χαλυβουργικής εταιρείας «Fagor Ederlan Tafalla» θα παρουσιάσει στη Διεύθυνση Εργασίας της κυβέρνησης της Ναβάρα, ένα Αίτημα Ρύθμισης Απασχόλησης (ERE), όπου προβλέπεται η κατάργηση 124 συμβάσεων εργασίας από τους 231 εργαζόμενους.

...και με όπλο τη δήθεν Ρύθμιση της Απασχόλησης (ΕRE)

Παράλληλα, στo εργοστάσιο «Nissan» στη Ναβάρα, η επιτροπή των εργαζομένων δε θέλει ούτε να ακούσει για απολύσεις, αφού, όπως τονίζουν, η αγορά δείχνει ήδη μερικά θετικά σημάδια, ενώ η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, που κατέγραψε κέρδη πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ από το 2006, δεν καθιστά αναγκαία την εφαρμογή ενός ERE, που θα οδηγούσε στην απόλυση 56 εργαζομένων. Η εταιρεία έχει δικούς της πόρους ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με το μισθό 2.000 εργαζομένων της «Nissan» για ένα χρόνο, τόνιζαν οι εργαζόμενοι, που απαιτούν από την κυβέρνηση της Ναβάρα να μην εγκρίνει το ERE.

Ταυτόχρονα, η «Almesa - Procalsa», που διανέμει βιομηχανικά προϊόντα, έκλεισε συμφωνία με τα συνδικάτα (!) υπέρ της εφαρμογής ενός ΕRΕ για την κατάργηση 106 θέσεων εργασίας, που αποτελεί το ένα τρίτο του προσωπικού της εταιρείας!

400 εταιρείες στην Αστούριας εφάρμοσαν ήδη ένα ERE φέτος, για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τριπλάσιος αριθμός απ' ό,τι το 2008.

Οι απολύσεις μέσω ρύθμισης της απασχόλησης εκτινάχθηκαν, τους πρώτους επτά μήνες του χρόνου, στο 25% στην περιοχή της Αστούριας. Το σύνηθες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να γίνονται ρυθμίσεις της απασχόλησης προσωρινού χαρακτήρα, δηλαδή οι εργαζόμενοι βγαίνουν από την εταιρεία για κάποιους μήνες και όταν λήγει το χρονικό διάστημα, που έχει συμφωνηθεί, επιστρέφουν στην εργασία τους. Τα συνδικάτα βάσης κατηγόρησαν πολλούς εργοδότες ότι εκμεταλλεύονται το μηχανισμό της ρύθμισης της απασχόλησης για να καταστήσουν πιο «ευέλικτες τις μονάδες τους». Η ύφεση έπληξε άγρια την ισπανική αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της Αστούριας, όπου τον περασμένο Σεπτέμβρη ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε συνολικά τους 70.000.


Γ. ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ