Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατασχέσεις μισθών

Γρηγοριάδης Κώστας

Η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και άλλων εισοδημάτων από τους οικονομικά ανήμπορους υπερχρεωμένους δανειολήπτες τους είναι το βασικό γνώρισμα νομοσχεδίου που έδωσε για δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Οι διατάξεις για τη «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» στην πραγματικότητα έρχονται να διασφαλίσουν τα καλά και συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το προωθούμενο νομοσχέδιο είναι πίσω ακόμη και από τις ήδη προβλεπόμενες ρυθμίσεις προστασίας του μισθού και της σύνταξης, πίσω ακόμη και από τη δικαστική προστασία, όπως προβλέπεται γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Ο οφειλέτης που θα επιλέξει να ενταχθεί στη ρύθμιση - και εφόσον δεν έχει τίποτα προς κατάσχεση - «υποχρεώνεται» από το δικαστήριο να «καταβάλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του». Αυτό προβλέπει η σχετική διάταξη διευκρινίζοντας παραπέρα ότι η «καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη». Με απλά λόγια, οι τράπεζες - εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο - μπορούν να παίρνουν τα «χρωστούμενα» απευθείας από το λογιστήριο της επιχείρησης όπου εργάζεται ο «οφειλέτης», από τα ασφαλιστικά ταμεία, απ' όποια άλλη πηγή κρίνουν προσφορότερη...

Δεν έχει προτεραιότητα...

Ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς ετοιμάζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και σχεδιάζουν να τα κάνουν πράξη με την επόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οπως έγινε γνωστό, σε έγγραφο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους επιτρόπους, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα ότι η μελλοντική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ «θα πρέπει να ενθαρρύνει την περαιτέρω σημαντική μείωση στο συνολικό μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ που διατίθενται για τη γεωργία και την απελευθέρωση των δαπανών για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ». Δηλαδή, η γεωργία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και οι ήδη πετσοκομμένες αγροτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να κοπούν ακόμα περισσότερο. Είναι σαφές πως την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, οι ευρωπολυεθνικές μπορούν να βρουν πάμφθηνα αγροτικά προϊόντα από τις φτωχές χώρες του πλανήτη και να τα τυποποιήσουν και μεταποιήσουν κερδοσκοπώντας σε βάρος όλων των λαών. Ενώ η καπιταλιστική γεωργία είναι ήδη αναπτυγμένη στις χώρες της ΕΕ. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η φτωχή αγροτιά καλείται να εντείνει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα της, κόντρα στους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, προκειμένου να μη γίνουν πράξη οι υπάρχουσες αντιαγροτικές αποφάσεις, καθώς και τα νέα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ. Να παλέψει με δύναμη, διάρκεια και συνέπεια για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα στον αγροτικό τομέα και τα οποία δυστυχώς θα γίνουν όπως φαίνεται, ακόμα μεγαλύτερα. Και να συσπειρωθεί στην πολιτική του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που η παραγωγή θα γίνεται για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για το κεφάλαιο. Σ' αυτές τις συνθήκες η μικρομεσαία αγροτιά μπορεί να ζει και θα παράγει σε όφελος όλης της κοινωνίας άρα και δικό της.

«Μεταπτυχιακά» γρήγορα, φτηνά και ... χωρίς πτυχία

Το είδαμε κι αυτό: Διαφημίζεται ότι μπορείς να πάρεις μεταπτυχιακό ακόμα και χωρίς να έχεις πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή τελειώνεις το λύκειο, δουλεύεις κάποια χρόνια και «αγοράζεις» μεταπτυχιακό και μάλιστα με 20% έκπτωση και με ένα μόλις χρόνο φοίτησης (ακόμα και εξ αποστάσεως). Τζάμπα πράγμα...

Το «πακέτο» προσφέρεται από ιδιωτικό κολέγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται μάλιστα σε εκείνα τα οποία είχαν λάβει άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα δείγμα των όσων θα δούμε από τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης, οι οποίοι ξεθαρρεύουν ακόμα περισσότερο με τον «αέρα» που τους δίνει η πολιτική ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και η αναγνώριση των κάθε λογής κολεγίων.

Αραγε, κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους όσοι υποστηρίζουν ότι η συνύπαρξη ιδιωτών στην ανώτατη εκπαίδευση θα βοηθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να βελτιωθούν; Αλίμονό μας...

Για χατίρι των πολυεθνικών

Διαπιστευτήρια στην «αγορά» - βλέπε πολυεθνικές γάλακτος - έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που με προχτεσινή αγορανομική διάταξη παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου, από τέλος Οκτώβρη που ήταν αρχικά, τη διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Στην ουσία, πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που εξυπηρετεί δυο - τρεις πολυεθνικές που μονοπωλούν τον κλάδο του εβαπορέ, αφού αυτά είναι προϊόντα που μπορεί να έχουν παραχθεί πριν την έκδοση της διάταξης περί υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος και έχουν μεγάλη διάρκεια διατηρησιμότητας. Να μη μείνουν οι άνθρωποι με το στοκ στις κούτες! Αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης πριν τις εκλογές, αλλά λόγω του εξόφθαλμου του πράγματος (και προεκλογική περίοδος γαρ), αναδιπλώθηκε ψελλίζοντας ότι έδωσε την παράταση μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ε, ήρθε η «δικαίωση»!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 18ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ

Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Αυτή η έκδοση έγινε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και περιλαμβάνει: 1. Την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». 2. Την Εισήγηση και την τελική ομιλία της ΚΕ στο δεύτερο θέμα.

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ εμβάθυνε στις αιτίες νίκης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Είναι καθήκον αλληλένδετο με την αναζωογόνηση της συνείδησης και πίστης στο σοσιαλισμό. Στο κείμενο της Απόφασης διαβάζουμε: «Μελετάμε τη σκληρή πορεία της ταξικής πάλης για το πέρασμα στη νέα κοινωνία, για τη θεμελίωση και ανάπτυξή της, για την επέκταση και εμβάθυνση των νέων σχέσεων και τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις υπό την πίεση και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, χωρίς να οδηγούμαστε στο μηδενισμό. Τα βλέπουμε κριτικά και αυτοκριτικά, για να γίνει το ΚΚΕ, ως τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ισχυρότερο στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Μελετάμε και κρίνουμε την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αυτοκριτικά, δηλαδή με πλήρη συνείδηση ότι και οι δικές μας αδυναμίες, θεωρητικές ανεπάρκειες και λαθεμένες εκτιμήσεις, αποτελούσαν μέρος του προβλήματος». Ενα βιβλίο απαραίτητο εργαλείο για κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε «μέγα διαμεσολαβητή» των μουσουλμανικών - και μη - λαών της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων επιχειρεί να ανακηρύξει την Τουρκία ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την περιοδεία του την περασμένη βδομάδα στα Βαλκάνια και το Ιράν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για το ρόλο που προετοιμάζεται να διαδραματίσει στην περιοχή, τόσο της Ασίας όσο και των Βαλκανίων, στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σερβία, όπου υπέγραψε σειρά εμπορικών συμφωνιών, εκτοξεύοντας τις συναλλαγές των δύο χωρών στα 12 δισ. δολάρια ετησίως. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Ιράν, όπου εμφανίστηκε ως υποστηρικτής του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη διαμάχη που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ Τουρκία - Ιράν υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, αξίας δισεκατομμυρίων και συμφώνησε σε ολόπλευρη ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Χαρακτηριστικές ήταν οι εισηγήσεις Ερντογάν και για είσοδο του Ιράν στο σχέδιο του αγωγού Ναμπούκο.

Η τουρκική αστική τάξη με «ζεστή πλάτη» από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές επιχειρεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ισχυρού γκαουλάιτερ - τοποτηρητή για σπουδαίες μπίζνες για τους κεφαλαιοκράτες, σε βάρος του λαού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.


Α. Φ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org