Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πιέσεις ΗΠΑ για ένταση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Η αιμορραγία που πολύπαθου πακιστανικού λαού συνεχίζεται
Η αιμορραγία που πολύπαθου πακιστανικού λαού συνεχίζεται
Στη σκιά του αίματος μιας νέας πολύνεκρης επίθεσης, της οποίας οι δράστες εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι, πραγματοποιήθηκε η τριήμερη επίσκεψη στη χώρα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ - Πακιστάν. Στο νέο μακελειό, που σημειώθηκε στην πόλη της Πεσαβάρ, εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, στο μέσο της αγοράς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 118 ανθρώπους, όλοι άμαχοι και μεταξύ τους πολλά παιδιά. Η προσπάθεια να αποδοθεί η επίθεση σε «ισλαμιστές αντάρτες φιλικά προσκείμενους στους Ταλιμπάν», φαίνεται να καταρρέει καθώς σε ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι οι στόχοι τους αφορούν στρατιωτικούς στόχους και όχι αμάχους...

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο πακιστανικός στρατός, όσο και οι «ισλαμιστές αντάρτες», ουκ ολίγες φορές πραγματοποιούν επιθέσεις, με αποτέλεσμα τα θύματα να είναι άμαχοι, ενώ στη συνέχεια προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους, δίνοντας παράλληλα αφορμή για περαιτέρω αιματοχυσία.

Απαιτήσεις Κλίντον

Η Χ. Κλίντον στην επίσκεψή της επιχείρησε να περάσει τη θέση των ΗΠΑ, περί κλιμάκωσης του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», απαιτώντας ενίσχυση των «προσπαθειών» πάταξης της Αλ Κάιντα και των «τρομοκρατών». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έκανε σαφή τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις «ελλιπείς» κατά την Ουάσιγκτον κινήσεις της πακιστανικής κυβέρνησης, με ευθείες βολές, εκφράζοντας την απορία της πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να εντοπίσει τα στελέχη της Αλ Κάιντα και καλώντας την να συνειδητοποιήσει ότι η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι μονόδρομος για τη διάλυση του «τρομοκρατικού δικτύου».

Δηλώσεις απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική των συγκοινωνούντων δοχείων, που θέλουν την τύχη του Πακιστάν απόλυτα συνδεδεμένη με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διάχυση και κλιμάκωση του πολέμου, δεδομένου ότι και το Πακιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους.

ΗΠΑ και πακιστανικός στρατός στην ίδια πλευρά

Αλλωστε οι ΗΠΑ επιχειρούν και αυτόνομα στο Πακιστάν, λαμβάνοντάς το ως μία προέκταση του κατεχόμενου Αφγανιστάν, εκτοξεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία στοχεύουν τις περιοχές των φυλών, με θύματα επίσης αμάχους. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε για τις αμερικανικές επιθέσεις από εκπροσώπους των φυλών του Πακιστάν, ενώ ιδιαίτερα αυξημένο είναι στις τάξεις του λαού της χώρας το αντιαμερικανικό αίσθημα.

Στο πλαίσιο των αμερικανικών εντολών και στη γραμμή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων δρα και ο πακιστανικός στρατός, ο οποίος κλιμακώνει τις επιθέσεις του ιδιαίτερα στις περιοχές του νότιου και βόρειου Ουαζιριστάν, αναζητώντας «μαχητές των Ταλιμπάν», με την κατάσταση να κρίνεται άκρως επικίνδυνη για τους αμάχους, οι οποίοι και εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες κατά χιλιάδες, αναζητώντας καταφύγιο σε «ασφαλέστερα» μέρη...

Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει στον αέρα η υπόνοια της παρασκηνιακής συνεργασίας «ισλαμιστών μαχητών» και πακιστανικού στρατού, διά μέσου των μυστικών υπηρεσιών. Το Πακιστάν υπήρξε άλλωστε εδώ και δεκαετίες το βασικό στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ταλιμπάν και των ισλαμιστών μαχητών, που χρηματοδοτούνταν από κονδύλια των ιμπεριαλιστών και των μυστικών τους υπηρεσιών, όπως η CIA, η οποία εκπαίδευε και τους αντάρτες, με στόχο τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, την εποχή του Ψυχρού πολέμου, προκειμένου να προκαλέσουν πλήγμα στη Σοβιετική Ενωση. Μαρτυρίες θέλουν τους δεσμούς πακιστανικού στρατού - μυστικών υπηρεσιών και «ανταρτών» να παραμένουν ισχυροί, με αποτέλεσμα, όπως πάντα, το μάρμαρο να πληρώνει ο λαός της χώρας, που βάλλεται από πολλαπλά μέτωπα και παράλληλα καλείται να ζήσει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Συμφέροντα, επιθέσεις και λαός

Παράλληλα, οι «τρομοκρατικές επιθέσεις» αποτελούν τον τέλειο σύμμαχο των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που έχουν ως στόχο την επέκταση του καθεστώτος που έχουν επιβάλει στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, επιχειρώντας την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιρροή τους στη χώρα, η οποία επίσης έχει αξιοσημείωτες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η διαφθορά των πακιστανικών κυβερνήσεων, από τη δημιουργία του κράτους, δε διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, καθώς είναι πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούν...

Το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στην περιοχή Αφγανιστάν - Πακιστάν εξελίσσεται καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους στη βάση της εντεινόμενης διαπάλης, αλλά και των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη διεκδίκηση των σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και των αγορών του πλανήτη.

Θύμα ως «παράπλευρες απώλειες» εξακολουθούν να παραμένουν οι λαοί της περιοχής, που δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση, προσπαθώντας να επιζήσουν μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών «ενόπλων ισλαμιστών» και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αλλά και της φτώχειας.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ