Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Κυβέρνηση και εργατοπατέρες συντονίζονται εναντίον τους

Οι απολύσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου και εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπάθησαν χτες να συναντηθούν εν κρυπτώ

Οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την πάλη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα) ενώ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επιχειρούν κρυφούς «διαλόγους» με την κυβέρνηση
Οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την πάλη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα) ενώ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ επιχειρούν κρυφούς «διαλόγους» με την κυβέρνηση
Κόντρα στις υπονομευτικές προσπάθειες του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της κυβέρνησης, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν την παρέμβασή τους με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τη συντονισμένη πάλη εργαζομένων και απολυμένων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝΚΛΩ) ενάντια στην πολιτική που χρηματοδοτεί τους Λαναράδες για να βάζουν «λουκέτα» στα εργοστάσια και πετά στο δρόμο της ανεργίας και της εξαθλίωσης τους εργάτες. Χτες το απόγευμα, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας ενημέρωσαν τους εργαζόμενους των Κλωστηρίων «Γ'» για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα αποκαλυπτικά διαδραματίστηκαν χτες στο υπουργείο Εργασίας, που σημαδεύονται έντονα από την ενδοτική στάση εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εμφανίζονται να μιλούν στο όνομά τους, αλλά στην πραγματικότητα ανέλαβαν την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων.

Την επόμενη Τρίτη, 27 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί σε πλατιά σύσκεψη όλους τους εργαζομένων και απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς του νομού, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, καλεί εργαζόμενους και απολυμένους σε ετοιμότητα για μαζική αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα.

Υπό την καθοδήγηση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ και στα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, εκπρόσωποι των Σωματείων της ΕΝΚΛΩ, συνοδεία και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από Εβρο και Κομοτηνή, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Εργασίας για να συζητήσουν πώς θα ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδια του Λαναρά να κλείσει δύο εργοστάσια και να απολύσει περίπου 360 εργαζόμενους. Γι' αυτό προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκλείσουν από τη συνάντηση το μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο «Γ» της Νάουσας που εκλέχθηκε με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων, Γ. Δημητριάδη. Ο πρόεδρος του σωματείου στο «Γ'» Ηλίας Χαρίσης (ΠΑΣΚΕ) και ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Κουβατλής (ΔΑΚΕ), προσπάθησαν να τον πετάξουν έξω από τη συνάντηση, προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Μάλιστα, μεθοδεύτηκε και ο αποκλεισμός του σωματείου των εργαζομένων της ΟΤΤΟ Εβρος, γιατί είναι δηλωμένη η απόφασή τους να μην αποδεχθούν το λουκέτο του εργοστασίου και τις απολύσεις των 55 εργαζομένων.

Στη συζήτηση αυτό που αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις εργοδοτικών συνδικαλιστών και βουλευτών είναι ότι δε θα αποφευχθούν οι θυσίες. Δηλαδή, οι απολύσεις. Ο υπουργός Εργασίας πρότεινε να οριστεί συνάντηση μόνο των προέδρων των Σωματείων με την υπουργό Οικονομικών Λ. Κατσέλη.

Το μέτωπο κεφαλαίου - εργατοπατέρων θα σπάσει

Με κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ) και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλουν την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ομίλου Λαναρά» από την κυβέρνηση, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (πλειοψηφία ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέρος των σωματείων στον όμιλο) και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρουν: «Στη σχεδιασμένη συνάντηση που οργανώθηκε από όλους τους παραπάνω και το υπουργείο Εργασίας, έγινε προσπάθεια να μη συμμετέχει ο σύμβουλος της μειοψηφίας στο σωματείο κλωστηρίων «Γ» Νάουσας Γιώργος Δημητριάδης, εκλεγμένος με τις ταξικές δυνάμεις.

Ολοι αυτοί γνώριζαν τους λόγους για την προσπάθεια αποκλεισμού του από τη σύσκεψη. Στόχος και πρόθεσή τους ήταν να περάσουν τα προγράμματα της μερικής απασχόλησης έτσι ώστε να απαλλάξουν την εργοδοσία από τους «περιττούς» εργαζόμενους για να υλοποιηθούν απρόσκοπτα τα σχέδια του ομίλου.

Ταυτόχρονα, θέλησαν να αχρηστεύσουν τη συντονισμένη προσπάθεια του ταξικού κινήματος για απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τα σχέδια αυτά, για μια άλλη, αγωνιστική πορεία που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, για λειτουργία όλων των εργοστασίων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου με πλήρη δικαιώματα.

Τα σχέδια της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι του Ομίλου Λαναρά, με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα τους χαλάσουν τα σχέδια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ