Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΜΕΡΑ»
Δυναμική απάντηση στις 50 απολύσεις

Κινητοποίηση οργάνωσαν χτες στο κέντρο της Πάτρας οι ταξικές δυνάμεις

Καμία απόλυση - σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Αυτά ήταν τα αιτήματα της κινητοποίησης που έγινε χτες στο κέντρο της Πάτρας με πρωτοβουλία της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, δίνοντας ξεκάθαρη απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα του μεγαλοεπιχειρηματία και εκδότη Θεόδωρου Καμπέρου, που ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας «Ημέρα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες της Πάτρας «Ημέρα», «Σημερινή», «Αλλαγή» και «Γεγονότα» προχώρησαν σε απεργία, απαιτώντας την ανάκληση δεκάδων απολύσεων που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που καταστρατηγούνται και την καταβολή δεδουλευμένων, η πληρωμή των οποίων καθυστερεί μέχρι και τέσσερις μήνες. Ο επιχειρηματίας Θ. Καμπέρος, με άρθρο του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ημέρα» την Τετάρτη, είχε απειλήσει ανοιχτά τους 50 εργαζόμενους πως αν συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση θα τους απολύσει. Υλοποιώντας τον εκβιασμό, ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας.

Χτες έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε μαζικά και δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε σε αποκλεισμό του τηλεοπτικού σταθμού «Super B». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους όπως η «Φριγκογκλάς» και η «Κόκα - Κόλα». Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Να απορρίψουν τους εκβιασμούς της πλουτοκρατίας

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνολικά την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης μας να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα της πλουτοκρατίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν απ' τους εργαζόμενους να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις αξιώσεις του κεφαλαίου και την ασυδοσία του.

«Αυτόν το χαρακτήρα έχει το "λοκ άουτ" του Ομίλου Καμπέρου στην εφημερίδα "Ημέρα" και οι απολύσεις 50 εργαζομένων αμέσως μετά την κήρυξη απεργίας για την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών που τους χρωστούσε ο κεφαλαιοκράτης. Ο συγκεκριμένος όμιλος και οι εταιρείες του, "Σύγχρονη Κατασκευή", εφημερίδες και ραδιοσταθμοί, η γνωστή εταιρεία "logistics", καθώς και η εταιρεία με τα 3 ελικόπτερα, έκαναν τζίρο το 2008, 45 εκατομμύρια ευρώ, με 3 εκατομμύρια ευρώ κέρδη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η ΝΕ επισημαίνει ότι οι εκβιασμοί, οι απολύσεις, όλες οι αντεργατικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των συμφωνιών του Μάαστριχτ, συνολικά της πολιτικής της ΕΕ που στηρίζει και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Πάτρας, που κάνουν χρόνια τώρα τις πλάτες στην πλουτοκρατία.

Η ΝΕ του ΚΚΕ ζητά μεταξύ άλλων: Να αποζημιωθούν άμεσα οι απολυμένοι. Να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα μηνών με βάση τη συλλογική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα συνδικάτα τους, καθώς και τα ασφάλιστρα στα Ταμεία που τους χρωστάει. Παράλληλα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Επίδομα 1.120 ευρώ και καταβολή του για όσο διάστημα μένουν άνεργοι οι εργαζόμενοι. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετρηθεί συντάξιμος. Πάγωμα όλων των δανείων των απολυμένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ