Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Νέος αντιδραστικός μηχανισμός

Προχτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Πρόκειται για ένα νέο ποιοτικό βήμα στην προώθηση της ευρωενωσιακής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ανά την υφήλιο, που προβλέπεται από την αντιδραστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Η «πρεμούρα» του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει τη σχετική έκθεση, ακόμα και πριν την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, αφού εκκρεμεί η απόφαση της Τσεχίας, εξηγείται από τον κρίσιμο ρόλο για τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που καλείται να παίξει η ΕΥΕΔ. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι υπέρ της σχετικής έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των «Οικολόγων - Πράσινων».

Την έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας, αποφεύγοντας έτσι να καταγραφεί η θέση τους. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι και τα δύο αυτά κόμματα υπεραμύνονται της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, τις κατευθύνσεις της οποίας θα αναλάβει να «διεκπεραιώσει» η εν λόγω υπηρεσία. Στόχος της ΕΥΕΔ είναι να προωθήσει με τρόπο ενιαίο τα κυρίαρχα συμφέροντα των πολυεθνικών της ΕΕ, ώστε ο ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός να κερδίσει έδαφος στην κούρσα του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η σημασία της εν λόγω υπηρεσίας προκύπτει από τις πολιτικοστρατιωτικές αρμοδιότητες που θα έχει και τις οποίες θα προωθεί ένα σώμα χιλιάδων ανώτερων πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων της ΕΕ, σε συνδυασμό πάντα με τη δράση του ευρωστρατού.

Η ΕΥΕΔ θα δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο Πρεσβειών και θα αναπτύξει διπλωματική δράση, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με δεδομένους, μάλιστα, τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα κράτη - μέλη χάνουν και το ελάχιστο, έστω και τυπικό, δικαίωμά τους στις διμερείς σχέσεις και επαφές, ή σ' αυτό που λέγεται «προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων». Γίνεται έτσι ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση που χαράζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, να αποκτήσει, δηλαδή, η ΕΕ στο σύνολό της αυτοτελή νομική προσωπικότητα, έκφραση και εκπροσώπηση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητη από τα κράτη - μέλη της. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι «πρεσβείες» της ΕΥΕΔ, π.χ., στην Ελλάδα, θα λειτουργούν έτσι που να επιδρούν και στις διμερείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και επηρεάζοντάς τες στην κατεύθυνση που να ευνοούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γι' αυτό, άλλωστε, όλα τα αστικά κόμματα, όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, προωθούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή το «ευρωσύνταγμα».

Είναι επίσης προφανές ότι μια υπηρεσία «γέννημα - θρέμμα» της αντιδραστικότατης και βαθιά αντιλαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας θα προωθήσει τέτοια ακριβώς πολιτική σε βάρος λαών, κρατών - μελών ή μη της ΕΕ, αξιοποιώντας κάθε μέσο για την προώθηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών επιλογών του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανεπίστρεπτη πορεία της ΕΕ όλο και πιο βαθιά στην αντίδραση. Επιβεβαιώνει την αναλλοίωτη φύση της ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης στην υπηρεσία του κεφαλαίου, που γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους λαούς. Και αναδεικνύει, τελικά, την αδήριτη ανάγκη οι ίδιοι οι λαοί να οργανώσουν την πάλη τους εναντίον της.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ