Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΦΙΛΙΠΠΟΥ»
Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Στο πλευρό των απεργών από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, εργάτες και συνδικάτα από πολλούς κλάδους. Την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος απευθύνεται στους εργάτες
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος απευθύνεται στους εργάτες
Δυναμική απάντηση στην επίθεση που εντείνει η διοίκηση του ομίλου «Φιλίππου», έχοντας απολύσει μόνο τις τελευταίες μέρες 18 άτομα, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, συμμετέχοντας καθολικά στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Παράλληλα, σε Γενική τους Συνέλευση οι εργάτες αποφάσισαν παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στο πλευρό των απεργών της ΦΑΓΕ, που ξεκίνησαν τη μάχη της περιφρούρησης από προχτές το βράδυ, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, εργαζόμενοι και συνδικάτα από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων όπως Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, ΔΕΗ, «Ολυμπιακή», ΕΒΓΑ, «Κόκα-Κόλα», «Κανάκης», «Κατσέλης», ΑΜΣΤΕΛ. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των απεργών εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Λάρισας. Η ταξική αλληλεγγύη που εκφράστηκε έμπρακτα και μαζικά στις πύλες της ΦΑΓΕ ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η κοινή, οργανωμένη πάλη όλων των εργαζομένων. Ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ολόπλευρα η αλληλεγγύη, που για την εργατική τάξη δεν εξαντλείται στη συμπαράσταση αλλά βρίσκει τη γνήσια έκφρασή της στην ενίσχυση της κοινής πάλης σε ταξική κατεύθυνση, του κοινού μετώπου που πρέπει οι εργάτες να χτίσουν ενάντια στο κοινό μέτωπο του κεφαλαίου. Ανάγκη που γίνεται καθημερινά όλο και πιο επιτακτική, καθώς η επιθετικότητα της εργοδοσίας οξύνεται με δεδομένο ότι η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αναπτύσσεται αμείωτα και βέβαια αποκλειστικά προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας». Σ' αυτή την κατεύθυνση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου επιταχύνουν τον αντεργατικό τους βηματισμό, με απολύσεις, τρομοκρατία, παράδοση τμημάτων σε εργολάβους, κτλ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα σημείωσε στον «Ρ» ένας από τους 18 εργάτες της ΦΑΓΕ που απολύθηκαν στις αρχές της βδομάδας: «Το καλοκαίρι που ήρθα στη δουλειά μετέτρεψαν τη σύμβασή μου σε αορίστου χρόνου και τώρα με απέλυσαν δίχως καμιά δικαιολογία. Είναι άδικο όταν η εταιρεία έχει δουλειά να με κάνει αορίστου και τώρα να μας πετάει στο δρόμο». Αλλοι συνάδελφοί του τόνισαν ότι σε λιγότερο από έξι μήνες η εταιρεία θα αναγκαστεί και πάλι να κάνει προσλήψεις, λόγω της αύξησης της παραγωγής, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι.

Η εργοδοσία στηρίζεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα

Την ολόπλευρη αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε χτες το πρωί ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. «Λίγες μέρες μετά τις εκλογές η εργοδοσία στον όμιλο συνολικά επιχειρεί να βάλει σ' εφαρμογή αυτά που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Βουλή με τις προγραμματικές του δηλώσεις. Δηλαδή, να αλλάξει ένα κομμάτι του προσωπικού, από πλήρους και σταθερής απασχόλησης εργαζόμενους, με σκλάβους των stage. Γιατί αυτό είναι που πραγματικά επιδιώκει η εργοδοσία», τόνισε μεταξύ άλλων. Χαρακτήρισε, δε, την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γενικεύοντας αυτή της ΝΔ, δυναμίτη στα δικαιώματα των εργαζομένων. Και τόνισε πως η εργατική τάξη, ο λαός, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή ενόψει των σκληρών αντεργατικών μέτρων που έρχονται.

Ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαυρίκος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Λιάνα Κανέλλη κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Τις τελευταίες ημέρες ο γνωστός όμιλος "Φιλίππου" προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων με πολύχρονη προϋπηρεσία. Ηδη απέλυσε 18 εργαζόμενους από το εργοστάσιο ΦΑΓΕ. Απολύσεις επίσης έκανε στο εργοστάσιο ΕΒΓΑ, και διαρρέει ότι θα ακολουθήσει ανάλογες ενέργειες και σε άλλα εργοστάσια που είναι στην ιδιοκτησία του.

Η εργοδοσία του ομίλου προβάλλει σαν επιχείρημα ότι θα μειώσει την παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης. Το επιχείρημα αυτό είναι πέρα για πέρα ψεύτικο. Μόνο η ΦΑΓΕ είχε κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2009. Η πραγματική αιτία των απολύσεων βρίσκεται στην προσπάθεια της εταιρείας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, για τη γενίκευση των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα. Απολύει, λοιπόν, εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασιακή σχέση και θα τους αντικαταστήσει με φτηνούς σύγχρονους σκλάβους, όπως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζουν.

Την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος όμιλος αρνείται την ικανοποίηση βασικών και δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και αφορούν μισθολογικά και εργασιακά τους θέματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ