Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η αντιμεταναστευτική πολιτική των Εργατικών

Δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή απαιτούν οι 260 πρόσφυγες απ' τη Σρι Λάνκα...
Δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή απαιτούν οι 260 πρόσφυγες απ' τη Σρι Λάνκα...
Σε στενή παρακολούθηση έχουν θέσει, εδώ και μέρες, ανοιχτά του λιμανιού Μέρακ της Δυτικής Ιάβας, οι δυνάμεις της ινδονησιακής ακτοφυλακής ένα ξύλινο δουλεμπορικό, παλιό εμπορικό σκάφος. Το ενδιαφέρον των αρχών δεν εστιάζεται τόσο στο εμπόρευμα (μηδαμινό...) όσο στους ανθρώπους που αυτό μεταφέρει: Περίπου 260 πρόσφυγες (ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα) θύματα των πρόσφατων καταστροφικών συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει πριν λίγες βδομάδες με τελικό προορισμό την Αυστραλία. Το προπερασμένο Σάββατο, το σκάφος εντοπίστηκε απ' τις μυστικές (!) υπηρεσίες της Αυστραλίας που ενημέρωσαν την κυβέρνηση του ομοσπονδιακού («Εργατικού») πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Ο Ραντ, με τη σειρά του, τηλεφώνησε στον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο με την ακόλουθη «παράκληση»: να μην πλησιάσουν -πάση θυσία- οι πρόσφυγες τις ακτές της Αυστραλίας...

Ετσι, την περασμένη Κυριακή και ενώ το σκάφος έπλεε κοντά στο ηφαιστειογενές νησί Κρακατόα, αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του ινδονησιακού πολεμικού ναυτικού που έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν «εμπορικό». Παρά τις διαμαρτυρίες των προσφύγων, το σκάφος «συνοδεύτηκε» υπό την απειλή βίας μέχρι το λιμάνι Μέρακ της Ιάβα. Οι πρόσφυγες απείλησαν να πέσουν στη θάλασσα ανατινάζοντας ή ανατρέποντας το σκάφος σε περίπτωση που εξαναγκαστούν να αποβιβαστούν στο έδαφος της Ινδονησίας. Διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εν πλω «ακόμη και για μήνες»...

Ως το βράδυ της Πέμπτης το σκάφος παρέμενε εν πλω, ενώ αρκετοί απ' τους 260 πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας διεκδικώντας (το κάποτε αυτονόητο...) πολιτικό άσυλο.

Θρίλερ δίχως τέλος

Η οδύσσεια των 260 προσφύγων απ' τη Σρι Λάνκα είναι το τελευταίο επεισόδιο του «πολιτικο-κοινωνικού θρίλερ» που παίζεται εδώ και μέρες στα ΜΜΕ της Αυστραλίας. Θρίλερ που παίζεται στις πλάτες των απελπισμένων προσφύγων αλλά και των Αυστραλών εργαζομένων, ο αποπροσανατολισμός των οποίων απ' την τρέχουσα καπιταλιστική κρίση επιχειρείται και μέσω της γνώριμης προπαγάνδας του μεγάλου κεφαλαίου που εμφανίζει τον πρόσφυγα της γειτονικής χώρας ή της διπλανής πόρτας «απειλή, δυσβάσταχτο βάρος για την κοινωνία, ή και πιθανό εγκληματία»...

Βέβαια, το μεταναστευτικό είναι παλιά πληγή για την Αυστραλία, ιδιαίτερα επί των κυβερνήσεων του προηγούμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ που είχε στηλιτευτεί από μυριάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς για τα φρικτά κολαστήρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης «λαθρομεταναστών».

Ομως, φαίνεται πως αντιμεταναστευτική είναι και η πολιτική της σχετικά νέας κυβέρνησης του «Εργατικού» πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Με μία «διαφορά»: η κυβέρνηση Ραντ ασκεί την αντιμεταναστευτική της πολιτική πιο διακριτικά και συμμαζεμένα, κάνοντας επιπλέον γειτονικές χώρες όπως η Ινδονησία, ακόμη και επί πληρωμή(!) «σύμμαχο και εταίρο» στο κυνήγι των προσφύγων που το «έγκλημά» τους είναι πως επιθυμούν να φθάσουν στην Αυστραλία για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

Κοντολογίς, η κυβέρνηση Ραντ δεν κτίζει (όχι ακόμη τουλάχιστον) νέες φυλακές για τους πρόσφυγες στην αυστραλέζικη ενδοχώρα. Κάνει όμως άλλα:

  • Α) Το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας «αναχαιτίζει» τα δουλεμπορικά κοντά στα εγχώρια και διεθνή ύδατα, και ακολούθως πιάνει και μεταφέρει τους πρόσφυγες σε «κέντρα υποδοχής» στο Νησί των Χριστουγέννων, που είχαν κατασκευαστεί επί Χάουαρντ.
  • Β) Οσοι πρόσφυγες καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους στις ακτές της Αυστραλίας δικαιούνται τυπικά πλήρη νομική βοήθεια και υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, που ωστόσο δίνεται σε λίγους υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
  • Γ) Ενθαρρύνει -με διάφορους τρόπους- ακόμη και επί χρήμασι, γειτονικές χώρες (όπως η Ινδονησία) να αποτρέπουν εγκαίρως τις καραβιές των απελπισμένων προσφύγων από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές κ.ά.
  • Δ) Εσχάτως, η Αυστραλία εξετάζει την παροχή στρατιωτικής και αστυνομικής εκπαίδευσης στις αρχές χωρών απ' τις οποίες πηγάζει το «πρόβλημα» (όπως η Σρι Λάνκα) ώστε οι κάθε λογής πρόσφυγες να μην προλάβουν καν να επιβιβαστούν στο δουλεμπορικό με προορισμό την Αυστραλία...
Πολιτική αντιπαράθεση

Γεγονός πάντως είναι πως το θέμα των προσφύγων προκαλεί μεγάλους διαξιφισμούς ανάμεσα στους Εργατικούς του Ραντ και στελέχη των Συντηρητικών -παλιούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης Χάουαρντ με πρώτο και «καλύτερο» τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης Φίλιπ Ράντοκ. Ο Ράντοκ ξημεροβραδιάζεται στα ΜΜΕ προφητεύοντας, σαν άλλη Κασσάνδρα, «κύματα δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που ετοιμάζονται να κατακλύσουν την Αυστραλία». «Κατηγορεί» τον Ραντ πως η τάχα «φιλική» προς τους πρόσφυγες πολιτική του έχει αυξήσει τους «λαθρομετανάστες» (που απ' τα ΜΜΕ της Αυστραλίας αποκαλούνται χαρακτηριστικά...«άνθρωποι στις βάρκες»). Ωστόσο, ο Ράντοκ και οι όμοιοί του σκόπιμα παραπλανούν.

Πράγματι, σε απόλυτους αριθμούς θα μπορούσε κανείς να πει πως το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των προσφύγων που αναχαιτίζονται απ' το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sidney Morning Herald» υποστηρίζουν πως το τελευταίο δίμηνο αναχαιτίζονταν κάθε βδομάδα σκάφη με συνολικά έως και 100 πρόσφυγες. Από αρχές του χρόνου υπολογίζεται πως μεταφέρθηκαν στα κέντρα υποδοχής πάνω από 1800 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 700 εντοπίστηκαν μέσα στις τελευταίες έξι βδομάδες.

Εντούτοις, τα αστικά κόμματα στην Αυστραλία, που κόπτονται τόσο πολύ για τους απελπισμένους που τάχα θα «μολύνουν» τη χώρα, πλησιάζοντάς τη διά θαλάσσης, δεν κόπτονται καθόλου για έναν άλλο, σαφώς μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που παραμένουν στη χώρα παράνομα. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Μετανάστευσης, για παράδειγμα, μέτρησε πως απ' τον περσινό Ιούλη βρίσκονται στην Αυστραλία παράνομα πάνω από 48.500 άτομα (οι περισσότεροι αγγλοσαξονικής και άλλης ευρωπαϊκής καταγωγής...). Πρόκειται για άτομα που μπήκαν αφ' ενός στη χώρα νόμιμα, αλλά παραμένουν έκτοτε τάχα σαν «τουρίστες»...

Ομως ο λευκός πρόσφυγας (προφανώς ένεκα καπιταλιστικής κρίσης σε ΗΠΑ, Ευρώπη κλπ.) δεν τραβά την προσοχή αντιδραστικών σαν τον Ραντ, ούτε προβάλλεται απ' τα ΜΜΕ της Αυστραλίας σαν πιθανός εγκληματίας και δυσβάσταχτο βάρος. Ισως επειδή ο λευκός πρόσφυγας ενσωματώνεται πιο εύκολα στη συντηρητική κοινωνία της Αυστραλίας και στοχοποιείται πιο δύσκολα απ' τον απελπισμένο πρόσφυγα του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Πάντως, όσοι έχουν αυταπάτες για τις τελικές προθέσεις των «Εργατικών» του Ραντ στο θέμα των προσφύγων, δεν έχουν παρά να προσέξουν τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κρις Εβανς. Με αφορμή την πρόσφατη απόρριψη των αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε εννιά «λαθρομετανάστες» απ' τη Σρι Λάνκα, ο Εβανς προειδοποίησε: «Αποφασίστηκε πως δεν χρειάζονται προστασία όλες οι μη κανονικές αφίξεις διά θαλάσσης στη χώρα, γι' αυτό και θα απομακρύνονται όσοι βρίσκονται στην Αυστραλία χωρίς βάσιμους λόγους»... Προφανώς ο πόλεμος, οι «φυσικές» καταστροφές και η απελπισία που προκαλεί η φτώχεια και η ανεργία, που σπέρνει παντού το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι για τους «προοδευτικούς» Αυστραλούς «Εργατικούς», ούτε ικανοί ούτε βάσιμοι λόγοι...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ