Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Εντείνεται ο αγώνας για την αποφυλάκισή τους!

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε είναι η συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται 11 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή κατάφεραν να ματαιώσουν τα επιθετικά σχέδια των αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι κατά της Κούβας. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι την Τρίτη 13 Οκτώβρη το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι προχώρησε σε μείωση της ποινής του Αντόνιο Γκερέρο από ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξης, σε 21 χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης.

Η απόφαση να μειωθεί η ποινή του πάρθηκε επειδή κρίθηκε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ισόβια κάθειρξη - ύστερα από 11 χρόνια φυλάκισης - καθώς ο Γκερέρο δεν απέκτησε ούτε μετέδωσε ποτέ άκρως απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Ωστόσο, την Τρίτη το δικαστήριο - σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει ακόμα και αυτή την άδικη ποινή - υποστήριξε πως ο Κουβανός αγωνιστής είχε την πρόθεση να συγκεντρώσει τέτοιες πληροφορίες...

Ο Αντόνιο Γκερέρο είναι ένας από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που το Σεπτέμβρη του 1998 συνελήφθησαν από το Εφ Μπι Αϊ, ύστερα από συγκεκριμένα στοιχεία που παρέδωσε η κουβανική κυβέρνηση στις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την εγκληματική και επιθετική τακτική ομάδων που δρουν ανενόχλητα στο Μαϊάμι και αντί να σταματήσουν την συγκεκριμένη δράση προχώρησαν στη σύλληψη των «πέντε». Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ο Φερνάντο Γκονζάλες (που έχει καταδικαστεί σε 19 χρόνια κάθειρξη), ο Ραμόν Λαμπανίνο (με ισόβια κάθειρξη και 18 χρόνια), ο Χεράρντο Ερνάντες(δις ισόβια και 15 χρόνια) και ο Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια). Οι «Πέντε» μετά από μια στημένη δίκη στο εχθρικό Μαϊάμι έχουν υποστεί σοβαρές παραβιάσεις κατά τον εγκλεισμό τους, ενώ οι συγγενείς τους στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της επίσκεψης. Αρχικά, οι υποθέσεις του Φερνάντο Γκονζάλες και του Ραμόν Λαμπανίνο ήταν να επανεξεταστούν την ίδια ημερομηνία με τον Αντόνιο Γκερέρο ωστόσο, αναβλήθηκαν για άλλη, άγνωστη ημερομηνία.

Συγκέντρωση στο Καράκας της Βενεζουέλας το Σεπτέμβρη με αφορμή τα 11 χρόνια της σύλληψης των «πέντε»

imagencuba@gmail.com" target="_blank">class="imageCopyright">imagencuba@gmail.com

Συγκέντρωση στο Καράκας της Βενεζουέλας το Σεπτέμβρη με αφορμή τα 11 χρόνια της σύλληψης των «πέντε»
Αμεση ήταν η αντίδραση του κινήματος για την απελευθέρωση των «πέντε». Την επιβεβαίωση της ακλόνητης δέσμευσής τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την άμεση απελευθέρωσή τους υπογράμμισαν με ανακοίνωσή τους η Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε, οι οργανώσεις των Κουβανών μεταναστών στο Μαϊάμι που περιλαμβάνονται στην «Alianza Martiana» (η Μπριγάδα Αντόνιο Μασέο, η Συμμαχία των Εργαζομένων της Κουβανικής Κοινότητας, η Ενωση Χοσέ Μαρτί).

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους έχει ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυρίας από οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο που ζητούν την άμεση αποφυλάκισή τους και την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες Επιτροπές για την Απελευθέρωση των «5», ενώ έχουν διεξαχθεί εκστρατείες ενημέρωσης, συγκέντρωση υπογραφών και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Τη Δευτέρα μάλιστα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Βόλου, Λιβαδειάς, Αργοστολίου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εξέδωσαν συγκεκριμένη ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις καταφανώς αυθαίρετες, παράνομες και αντίθετες με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης, φυλάκισης και των ποινών που τους επιβλήθηκαν. Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε και από την Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ