Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Στο στόχαστρο πρωτοπόροι εργάτες και συνδικάτα

Το δικαστήριο καταδίκασε μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση απεργίας το 2005. Ανάλογη προσφυγή εκδικάζεται σήμερα, εναντίον στελεχών της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Η ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, με πρώτο στόχο τα ταξικά συνδικάτα, για να σταλεί το μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προχτές το βράδυ, το Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε σε δυόμισι μήνες φυλάκιση, πρωτοπόρους εργάτες και συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Το «σφάλμα» τους ήταν ότι το 2005 περιφρούρησαν απεργιακή κινητοποίηση που είχαν κηρύξει όλα τα σωματεία της Ζώνης, σταματώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει η εργοδοσία στο ναυπηγείο ΨΙΧΑΛΗΣ και μάλιστα με «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

Οι συνδικαλιστές που καταδικάστηκαν είναι ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος του Συνδικάτου τότε και σήμερα, ο Ιορδάνης Πουντίδης τότε αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, ο Σωτήρης Παπασωτηρίου πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας το 2005 (σήμερα έχει ενοποιηθεί με το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά) και ο Μύρωνας Σημαντίρης μέλος της διοίκησης. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα για την αθώωση των συνδικαλιστών, ο πρόεδρος αποδέχτηκε το εξόφθαλμα κατασκευασμένο κατηγορητήριο της εργοδοσίας και τους καταδίκασε.

Η προχτεσινή δίκη δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Οι εργοδότες της Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, με το θράσος που τους τροφοδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, έχουν «στήσει» ολόκληρη φάμπρικα διώξεων σε βάρος των συνδικάτων και συνδικαλιστών της Ζώνης. Πάνω από 90 μηνύσεις έχουν ασκηθεί σε βάρος των σωματείων μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε πλήρη ισχύ παραμένει η εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, με την οποία για να προστατέψει τα συμφέροντα της πολυεθνικής JUMBO έχει κηρύξει εκ των προτέρων παράνομες τις εργατικές κινητοποιήσεις, εναντίων της, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «τελεσθέντα εγκλήματα». Ετσι, με βάση το «φιρμάνι» Σανιδά, τα αστυνομικά τμήματα εξακολουθούν να «μοιράζουν» κλήσεις σε απολογία σε εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν στους εργατικούς αγώνες και στη μάχη που έδωσαν χιλιάδες αγωνιστές κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ, για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Μόνο στον Πειραιά υπολογίζονται πάνω από 10 οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει το «χαρτάκι» από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Καλούνται, όπως αναφέρει η κλήση, για: «Λήψη απολογίας που αφορά την εταιρεία JUMBO».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσαν οι «έμποροι γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων», κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Παναγιώτη Τσίχλη και άλλων συνδικαλιστών, για διαφυγόντα κέρδη, μετά την πανελλαδική απεργία της 16ης Απρίλη 2008, στην περιφρούρηση της οποίας η Ομοσπονδία και τα συνδικάτα του κλάδου συμμετείχαν αποφασιστικά. Τότε οι εργολάβοι - έμποροι της ΜΕΒΓΑΛ επιχείρησαν να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός για λογαριασμό της εταιρείας. Ομως, η ανυποχώρητη στάση των ταξικών συνδικάτων δεν το επέτρεψε, κάτι που ενόχλησε τη μεγαλοεργοδοσία και τους εμπόρους, οι οποίοι και κατέθεσαν την αγωγή σε βάρος των συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ