Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Διαφάνεια uber alles*

«Για τη θέση του διευθυντή του ΚΕΠ Κάτω Πάνω Παρεούλας ζητείται άνδρας 1.83, πρασινομάτης, με κατσαρά μαύρα μαλλιά που να σχηματίζουν σκαλίτσα στο πίσω μέρος της κεφαλής, γεννημένος το Γενάρη του 1970, στην κοινότητα Ανω Κάτω Παρεούλας, να λένε τον πατέρα του Αγαθοκλή και τη μάνα του Μερόπη. Θα θεωρηθεί προσόν αν η κατάληξη του επωνύμου του είναι σε - όπουλος ώστε να εξασφαλίζεται και η συνέχεια του κράτους» (απόσπασμα από σχέδιο για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού στα πλαίσια της νέας πολιτικής αντίληψης για τη διαφάνεια).

Ακουγες χτες τους τηλερεπόρτερ να περιγράφουν τι σημαίνει νέα διακυβέρνηση και ψαχνόσουνα: «Εφερε τον συνήγορο του πολίτη στο υπουργικό συμβούλιο», «φωτογραφήθηκε με τους ρεπόρτερ στα σκαλιά της βουλής», «τους είπε να μη σηκωθούν όταν μπήκε στην αίθουσα».

Είναι προφανές, κυριαρχεί άλλος αέρας στην κυβέρνηση.

Παράδειγμα: Πήγε η γυναίκα να παραλάβει το υπουργείο Γεωργίας και δεν βρήκε στο γραφείο της «ούτε τηλέφωνο, ούτε φαξ, ούτε κομπιούτερ». Και τι έκανε; Βγήκε στο τηλεοπτικό παράθυρο στον «Αλφα» και ανακοίνωσε ότι το πρώτο που θα κάνει είναι να ασχοληθεί με τη λύση αυτού ακριβώς του προβλήματος. Αυτό θα πει νοικοκυροσύνη. Καμιά σχέση με τους ξεβράκωτους «νοικοκυραίους» της ΝΔ. Το άκουσαν στον κάμπο κι ανατρίχιασαν. Ασε εκείνη τη βαθιά φωνή που σε έκανε να αναρωτιέσαι συνέντευξη δίνει ή κάτι άλλο προσπαθεί να πει. Μπορεί και να 'ταν προπόνηση για τη συνομιλία της με τους ανθρώπους του βουνού και του λόγγου.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι εκλογές δεν έγιναν για να κυβερνηθεί ο τόπος, έστω κι από μια αστική κυβέρνηση. Η μόνη λέξη που ακουγόταν χτες ήταν «διαφάνεια». Δηλαδή, πόσο πιο διαφανές να γίνει ένα μεροκάματο των 700 ευρώ ή μια σύνταξη των 300 ευρώ;

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η διαφάνεια δεν κυριάρχησε μόνο στα λόγια. Σ' ένα υπουργείο ένας ξάδερφος παρέδωσε στον άλλο ξάδερφο και καθώς μεταξύ συγγενών επικρατεί ειλικρίνεια, να ο θρίαμβος της διαφάνειας στην πράξη. Σ' ένα άλλο υπουργείο παρέδωσαν στην κόρη την καρέκλα του μπαμπά της. Εκεί να δεις διάφανο που ήταν το κλάμα. Ακόμα και στα δύσκολα υπουργεία, εκεί που λένε πως τα λαμόγια κάνουνε κουμάντο, ακόμα κι εκεί με διαφάνεια έγιναν όλα.

Κοίτα σύμπτωση: Τη μέρα που ο «Αρκτούρος» ανακοίνωνε τους κινδύνους ανισορροπίας στο οικοσύστημα (δε φτάνει το καινούργιο σύρμα στην Εγνατία για να σωθεί η αρκούδα, χρειάζεται και δεύτερο - ηλεκτροφόρο σύρμα για να την αποτρέπει - προστατεύει από την ανθρώπινη δραστηριότητα) την ίδια μέρα οι εφημερίδες της δημοκρατικής παράταξης εκφράσανε την ανησυχία τους γιατί το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας, καθώς λείπει το δεύτερο κόμμα που θα παριστάνει την αντιπολίτευση.

Τελικά, οικοσύστημα και δημοκρατία έχουν ομοιότητες. Πέφτουν σε ανισορροπία, όταν διαταραχτεί η σχέση ανάμεσα στα αρπαχτικά.

Μη διαμαρτύρεστε οι αναγνώστες. Αλλαγή φρουράς είναι θα περάσει. Και ελλείψει ειδήσεων αντιγράφουμε ειδήσεις από τις USA. Ετσι κι αλλιώς το ίδιο είναι. Πότε τους αντιγράφουμε, πότε μας αντιγράφουν. Διαβάζεις τα μέτρα Ομπάμα και αν δε σου πουν τι διαβάζεις ο νους σου πάει στην εισήγηση Δραγασάκη για την πρόταση που θα καταθέσει ο Τσίπρας στη Βουλή στα πλαίσια της υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Στο τέλος, κανένας δε θα μείνει παραπονεμένος: Από την πάντα πρωτοπόρα Αγγλία έρχεται η λύση στο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Η εταιρεία που προωθεί τη λύση ψάχνει χειριστές σ' όλες τις χώρες. Στην ανάπτυξή της, η λύση για την προστασία του χαφιέ προβλέπει χειριστές από την Αθήνα να παρακολουθούν κάμερες στο Λονδίνο και χειριστές στο Λονδίνο κάμερες στην Αθήνα. Ετσι θα δοθεί και μια πραγματική υπόσταση στην κοινωνία της πληροφορίας. Εξάλλου, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δε δόθηκε τυχαία στο υπουργείο Εσωτερικών, αυτό δηλαδή που έχει κύριο μέλημά του τη διατήρηση της εξουσίας όποιος κι αν εναλλάσσεται στην κυβέρνηση.

Τέλος ημέρας, όλα καλά. Κάτι παράξενες ειδήσεις από αυτές που δημοσιεύει μόνο ο «Ριζοσπάστης» δεν μπόρεσαν να σκιάσουν τη λαμπρότητα των τελετών παράδοσης - παραλαβής: ένας εργάτης κάτι έπαθε κάπου, κάτι άλλοι απολύθηκαν και πιο πέρα διαδήλωναν οι προηγούμενοι απολυμένοι... Συνηθισμένα πράγματα. Πού να τα χωρέσει αυτά η διαφάνεια...

* «Πάνω απ' όλα», κατά το «Ντόιτσλαντ ούμπερ άλες»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ