Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Ωμοί εκβιασμοί για να προχωρήσει η «εξυγίανση»

Αν δε γίνουν αποδεκτές οι εκατοντάδες απολύσεις, που έχουν ανακοινωθεί, κινδυνεύει η «βιωσιμότητα» της εταιρείας διαμηνύει η εργοδοσία

Στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που πριν 4 χρόνια εργατοπατέρες και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έσπρωξαν τις εργάτριες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» (φωτ.), τώρα σπρώχνουν ακόμα 250 εργάτες

Motion Team

Στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που πριν 4 χρόνια εργατοπατέρες και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έσπρωξαν τις εργάτριες της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» (φωτ.), τώρα σπρώχνουν ακόμα 250 εργάτες
Κάτω από τον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας που συνεχίζει το έργο της με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», (ΕΝΚΛΩ) προκειμένου να αποδεχθούν τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων.

Η εργοδοσία μοιράζει τελεσίγραφα και από σήμερα ετοιμάζεται να μοιράσει και τις επιταγές αποζημίωσης για τις απολύσεις. Χτες ο διευθυντής του εργοστασίου «Γ» της Νάουσας (όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται τουλάχιστον 60 απολύσεις), ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να δηλώσουν ποιοι θέλουν να αποχωρήσουν. Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν θα δουλεύουν και θα πληρώνονται τμηματικά.

Επίσης χτες, ο διευθυντής του εργοστασίου της ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή, ανακοίνωσε πως πρέπει άμεσα να απολυθούν 80-90 από το εργοστάσιο, προχωρώντας σε ωμό εκβιασμό όλων των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ αφού σημείωσε ότι αν δεν γίνουν αποδεκτές οι απολύσεις σε όλο τον Ομιλο, δε θα προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για την «βιωσιμότητα της εταιρείας». Αλλωστε μήνες τώρα η εργοδοσία απειλεί πως αν δεν προχωρήσει το επιχειρησιακό σχέδιο θα μπει λουκέτο σε όλα τα εργοστάσια. Ο ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας, στοχεύει από τη μία να αναγκάσει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις απολύσεις και από την άλλη να τους αναθέσει ρόλο πολιορκητικού κριού ώστε να πείσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ομίλου να συναινέσουν στα σχέδιά της.

Σήμερα, ο διευθυντής του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης (πρώην ΔΟΥΔΟΣ) αναμένεται να πάει για να δώσει αποζημιώσεις στους 48 από τους 86 εργαζόμενους που θα απολυθούν.

Οι 54 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Εβρου, το οποίο η ΕΝΚΛΩ αποφάσισε να κλείσει, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν τις απολύσεις. Σήμερα θα πάνε όλοι μαζί στην συνάντηση που καθόρισε η εταιρεία για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για το κλείσιμο του εργοστασίου και τις ομαδικές απολύσεις. Και θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να λειτουργήσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Ο σκουπιδοτενεκές των προγραμμάτων

Η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) έχει καλέσει τους εργάτες της ΕΝΚΛΩ σε ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης για να μη χαθεί καμιά θέση δουλειάς. Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τους καλούν να σκύψουν το κεφάλι και να ζητιανέψουν ψίχουλα.

Τα προγράμματα απασχόλησης ορισμένης διάρκειας σε ΟΤΑ που η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προβάλλει ως «λύση» για τους απολυμένους, έχει αποδειχθεί ότι γεννούν μόνο αδιέξοδα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ στη Νάουσα απασχολήθηκαν για λίγους μήνες σε υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας με μερική απασχόληση και μισό μισθό τον οποίο στην πλειοψηφία τους δεν εισέπραξαν ποτέ, για να βρεθούν μετά από λίγους μήνες πάλι στη στρατιά των ανέργων. Πριν δυο χρόνια, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΝΚΛΩ στον Εβρο είχαν φύγει με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στο πλαίσιο και πάλι της «εξυγίανσης». Για να χρυσωθεί το χάπι, υποσχέθηκαν στους περίπου 30 εργαζόμενους δουλειά για 36 μήνες σε ΟΤΑ με 700 ευρώ μισθό. Τελικά δούλεψαν μόλις για 18 μήνες με μερική απασχόληση και περίπου 400 ευρώ μισθό. Σήμερα είναι και πάλι άνεργοι.

Ο σκουπιδοτενεκές των προγραμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή των ανθρώπων που τόσα χρόνια με τον ιδρώτα τους πότιζαν τα κέρδη του Λαναρά για να αυγατίζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν αυτή τη «λύση», να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και μαζί με το ταξικό κίνημα να οργανώσουν τον αγώνα τους για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια με ευθύνη του Λαναρά και των Τραπεζών, να μη γίνει καμία απόλυση, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε νέες απολύσεις(2010-09-21 00:00:00.0)
Σήμερα, στις 7 μ.μ., η σύσκεψη στη Νάουσα(2009-10-27 00:00:00.0)
Πήρε χρήμα για ν' απολύει(2009-10-09 00:00:00.0)
Αλλες 90 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ(2009-10-03 00:00:00.0)
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία!(2009-02-12 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα και τη δύναμη(2008-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ