Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομοιότητες που... βγάζουν μάτι

Φραστικά ίδιες σε πολλά σημεία είναι οι ομιλίες που έκαναν στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργικών τους συμβουλίων ο Κ. Καραμανλής στις 10 Μάρτη του 2004 και χτες ο Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε εναλλαγή διαχειριστών στην εξουσία και όχι αλλαγή στρατηγικής. Οι πρώτες οδηγίες και κατευθύνσεις που έδωσαν και οι δύο πρωθυπουργοί αφορούσαν καθαρά τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, το ύφος και το ήθος της εξουσίας, θεωρώντας δεδομένη τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. «Ενάρετη διαχείριση» ήταν το στίγμα που έδωσε ο ένας (Κ. Καραμανλής), «διαφανή διαχείριση» ο άλλος (Γ. Παπανδρέου).

Ορισμένα ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα κοινά στοιχεία που περιέχονταν στις δυο ομιλίες, είναι και τα παρακάτω:

  • Κ. Καραμανλής: «Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες είναι πολιτική αλλαγή».

Γ. Παπανδρέου: «Η εντολή που πήραμε είναι εντολή ανατροπής μιας κατάστασης στασιμότητας, αδράνειας - Είστε υπουργοί της αλλαγής».

  • Κ. Καραμανλής: «Σε θέματα έντιμης διαχείρισης και διαφάνειας είμαστε ασυμβίβαστοι και αμείλικτοι».

Γ. Παπανδρέου: «Το δημόσιο συμφέρον πάνω απ' όλα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια λειτουργία, το δημόσιο χώρο, το δημόσιο πλούτο».

  • Κ. Καραμανλής: «Πνεύμα συνεργασίας, συντονισμός δράσεων, συλλογικότητα... Επιμένουμε σε ένα ανώτερο πολιτικό πολιτισμό».

Γ. Παπανδρέου: «Διαβούλευση και συμμετοχή. Η αλλαγή δεν γίνεται με άνωθεν διατάγματα».

  • Κ. Καραμανλής: «Η κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις και διαχωρισμούς. Αξιοκρατία πραγματική. Αξιοποιούμε και συνεργαζόμαστε με όλους τους έντιμους και άξιους ανθρώπους, όποια και αν είναι η ιδεολογική τους προέλευση, ό,τι και αν ψήφισαν την Κυριακή».

Γ. Παπανδρέου: «Αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο, με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, χωρίς γαλάζιες συνεντεύξεις ούτε πράσινες βεβαίως».

  • Κ. Καραμανλής: «Θέλουμε οικονομία που επιτέλους θα παράγει, θα δημιουργεί, θα προσφέρει ευκαιρίες, επενδυτικές ευκαιρίες».

Γ. Παπανδρέου: «Ανάταξη και άμεση αναθέρμανση της οικονομίας - Νέο αναπτυξιακό πρότυπο πράσινης ανάπτυξης».

  • Κ. Καραμανλής: «Κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη. Οι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής τους ζωής. Σε τελική ανάλυση η πραγματική καταξίωση της πολιτικής είναι η κοινωνική αλληλεγγύη».

Γ. Παπανδρέου: «Πρώτα ο πολίτης - Στήριξη των ασθενέστερων, των δανειοληπτών, των μικρομεσαίων. Ισχυρό κοινωνικό κράτος».

  • Κ. Καραμανλής: «Το σπουδαιότερο ή και κρισιμότατο: Σεμνότητα και ταπεινότητα. Αποστρέφομαι κάθε τι που θυμίζει έπαρση, οίηση, αλαζονεία, χλιδή, επίδειξη».

Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής, όχι οι απολογητές της εξουσίας».

Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε χτες να επαναλάβει το σλόγκαν «δεν χρωστάω σε κανένα», ενώ ο Κ. Καραμανλής είχε καυχηθεί ότι «δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις», εννοώντας βέβαια ότι δεν οφείλουν την εκλογή τους στη στήριξη από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πέρα όμως από τους φραστικούς βερμπαλισμούς, και τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν και έχουν ως κοινό παρανομαστή την επιτάχυνση της αντιδραστικής πολιτικής: «Πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» η κωδική ονομασία που είχε δώσει ο ένας στην αντιλαϊκή επίθεση, «πρόγραμμα τομών» και «πράσινης ανάπτυξης» ο άλλος...

Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και δίχως την παραμικρή πίστωση χρόνου. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ