Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
«Θεσμικές» και ... σκληρές οι νέες τιμές

Η ψευτοκόντρα της διοίκησης με τη ΓΕΝΟΠ αποκαλύπτει πού οδηγεί η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η κόντρα ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και Αθανασόπουλου εδώ και δυο μέρες έχει ως αποτέλεσμα παράπλευρες ...αποκαλύψεις που ίσως καμία πλευρά δεν επιθυμούσε. Η διοίκηση εμφανίζεται να προωθεί ταχύτατα τις νέες τιμολογιακές ρυθμίσεις που θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τα λαϊκά νοικοκυριά, μετατρέποντας το ηλεκτρικό ρεύμα σε «είδος πολυτελείας». Οι αλληλοκατηγορίες και τα αλληλοκαρφώματα ανέδειξαν, ωστόσο, το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές στηρίζουν το αντιλαϊκό πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που έβαλε τους πλουτοκράτες στην παραγωγή ηλεκτρισμού και έκανε τη ΔΕΗ μια επιχείρηση που λειτουργεί πρώτα και κύρια προς όφελος των μεγαλομετόχων της.

Δυο μέρες πριν, η ΓΕΝΟΠ κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο ότι πρότεινε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, απαντώντας σε επιστολή της ΕΕ για παραβάσεις επί του θέματος από την ελληνική πλευρά. Η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε να υπερασπίζεται τον τελευταίο νόμο της «απελευθέρωσης», τον 3426/05, για να πει ότι ο Τ. Αθανασόπουλος «αντί ως όφειλε να υπεραμυνθεί της πληρότητας του Νόμου, της Κυβέρνησης που τον διόρισε, στα σημεία που η ΕΕ σημειώνει παραβίαση, τον υπονομεύει ανοικτά, και αντί απαντήσεων προτείνει ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΗ, ο οποίος είναι σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Η στάση αυτή δεν πρέπει να ξαφνιάζει, εφόσον ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ κάλεσαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, ενώ «ξεχνούν» ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο Απρίλη, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το λεγόμενο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, το οποίο ρυθμίζει ακριβώς τις εκκρεμότητες του διαχωρισμού των δικτύων για όλες τις εταιρείες της Ευρώπης που τα κατέχουν ως πρώην κρατικά μονοπώλια. Το «Πακέτο» αυτό όριζε ότι δεν είναι αναγκαστικός ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός, αρκεί να γίνει ο λειτουργικός, λογιστικός και νομικός.

Ετσι γίνεται ο αποπροσανατολισμός του λαού και των εργαζομένων, με καταγγελίες που αποτελούν ταυτόχρονα άτυπη, αλλά σαφή έγκριση των αντιλαϊκών νόμων. Γι' αυτό, εξάλλου, η ΔΕΗ απάντησε χτες «απροβλημάτιστη» ότι έχει πάρει θέση κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Κι αυτό, επειδή η «δουλειά» της, αλλά και η «δουλειά» των άλλων ιδιωτών, που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο διανομής για να πουλήσουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα, είναι εξασφαλισμένη και με την «ανεξάρτητη» διαχείριση του δικτύου. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αργότερα τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς μπορεί να κρίνουν ότι τους συμφέρει να πουληθούν και τα δίκτυα. Για την ώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ήδη από το Νοέμβρη του 2007 ότι θέλει να μεταφέρει το δίκτυο σε ξεχωριστή, θυγατρική επιχείρηση.

Ωστόσο, η επιστολή Αθανασόπουλου προς το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει άλλα, πιο άμεσα ζητήματα που δεν έθιξε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Το ένα είναι η απαίτηση για προσδιορισμό του κόστους που επιβαρύνει τη ΔΕΗ για το αγροτικό τιμολόγιο, τους σεισμόπληκτους, το «τελευταίο καταφύγιο» (υποχρέωση προμήθειας ρεύματος όταν δεν το πράττει άλλος). Αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις στα τιμολόγια. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δηλώνει ακόμη ότι «η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητά μας» και ότι άμεσα θα καταθέσει για έγκριση και εφαρμογή την πρόταση της επιχείρησης για τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου. Η πρόταση θα προβλέπει 3ετή σταδιακή εφαρμογή τους. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα τιμολόγια αυτά είναι ένα καθοριστικό βήμα για την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, έτσι ώστε να καθορίζουν τις τιμές αποκλειστικά οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την αυτόματη αναπροσαρμογή ενός τμήματος της τιμής, που δε θα θεωρείται αύξηση!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ