Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος - θηλιά στο κεφάλαιο

«ΚΚΕ δυνατό σημαίνει ότι αδυνατίζουν όλες οι συντηρητικές, αντιδραστικές, ηττοπαθείς, μοιρολατρικές πεποιθήσεις που διαδίδονται σκόπιμα, για να σκοτώσουν από το λαό την ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος για διέξοδο. Αρα, όσο ενισχύεται το ΚΚΕ, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η ελπίδα, η λαϊκή πρωτοβουλία και η λαϊκή αυτενέργεια, η ριζοσπαστική συνείδηση. Ενας λαός που η συνείδησή του ριζοσπαστικοποιείται, σημαίνει ένας λαός που είναι ικανός να οργανώσει και την πάλη του. Ενας λαός υποταγμένος στη μοιρολατρία και στους μονόδρομους, που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, δεν μπορεί να φτιάξει κίνημα. Αρα εμείς, όταν λέμε "δυνατό ΚΚΕ - δυνατός λαός", εννοούμε το εξής πράγμα: Δυνατότητες για να ανακαλύψει τη δύναμή του ο λαός. Ε, τότε θα έχουμε μικρές κατακτήσεις - δε θα τα κατακτήσουμε όλα μεμιάς. Να τους ματαιώσουμε τα σχέδια, να πετύχουμε έστω προσωρινές κατακτήσεις, να ανοίξουμε το δρόμο της τελικής νίκης του λαού. Από το να αποτρέψουμε τα χειρότερα, μέχρι να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Το παραπάνω απόσπασμα από την προχτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Πειραιά, στη Νίκαια, συμπυκνώνει καθαρά την ανεξάντλητη δύναμη που συνεπάγεται για το λαό η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Δύναμη που το κεφάλαιο γνωρίζει πόσο επικίνδυνη είναι για την απρόσκοπτη συνέχιση των σχεδιασμών του, αλλά και για την οριστική ανατροπή τους.

Η ίδια η καθημερινή πείρα των εργαζομένων ξεμπροστιάζει όλο και περισσότερο όχι απλά την υποκρισία, αλλά πάνω απ' όλα (κι αυτό είναι το πιο σημαντικό) τις αληθινές επιδιώξεις των κομμάτων που τόσα χρόνια παραπλανούν και οδηγούν σε επιδείνωση των συνθηκών ζωής του λαού. Η εργατική τάξη βλέπει όλο και πιο καθαρά ότι ο πλούτος που παράγει αυξάνεται αμείωτα, αλλά, π.χ., τα ασφαλιστικά της δικαιώματα αντί να επεκτείνονται, πετσοκόβονται (ενώ τα Ταμεία «βουλιάζουν» από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαπαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας), η Υγεία και η Πρόνοια γίνονται εμπορεύματα πολυτελείας (για να κλείσουν οι «τρύπες» των δημόσιων ελλειμμάτων που όμως ...«εξαφανίζονται» όταν τα κρατικά ταμεία είναι να στηρίξουν με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις τις πολυεθνικές), η ικανοποίηση των αναγκών του λαού σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, φάρμακα, πλοία κτλ. ανατίθεται στα μονοπώλια και η πολιτική των κομμάτων εξουσίας τούς εξασφαλίζει εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος. Αυτός που παίρνει ως αφετηρία τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες και δεσμεύεται από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου για την ικανοποίηση των συμφερόντων όσων τον παράγουν. Οσα λέει το ΚΚΕ και εφικτά είναι και επίκαιρα και αναγκαία. Το κεφάλαιο το ξέρει και παίρνει τα μέτρα του. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν κι οι εργάτες και να πάρουν κι εκείνοι τα δικά τους μέτρα. Με πρώτο την ψήφο - θηλιά στο λαιμό του κεφαλαίου, την ψήφο στο ΚΚΕ. Με τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα με τους εκμεταλλευτές τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ