Σε όφελος των τραπεζών οι «ρυθμίσεις». Πάνω από 118 δισ. ευρώ τα «χρέη» των νοικοκυριών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας
Σε περισσότερα από 118 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου 2009 η μάζα των τραπεζικών δανείων για τα νοικοκυριά, που μέρα με τη μέρα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες δυσκολίες και σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει με την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που αποδείχτηκε ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών και πρώτης ποιότητας λίπασμα για την κερδοφορία τους. Η διαπιστωμένη πλέον αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν «προβληματίζει» πρώτα από όλα τους ίδιους τους τραπεζίτες. Και βέβαια όχι τόσο για τα ενυπόθηκα δάνεια - όπως είναι τα στεγαστικά - για τα οποία έχουν δεμένο το γάιδαρο με πρόσθετες διασφαλίσεις, αλλά για τα μη ενυπόθηκα - όπως πολλά από τα καταναλωτικά - για τα οποία αναζητούν «λύσεις» προκειμένου να προστατέψουν τους ισολογισμούς τους και τα δικά τους καλά και συμφέροντα.
Προεκλογικά παιχνίδια με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει στήσει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, οι προτεινόμενες (δήθεν) ρυθμίσεις διαμορφώθηκαν μετά από συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το κοινό όργανο του τραπεζικού κεφαλαίου. Πρόκειται για την απόλυτη φούσκα. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια ρότα και με την αυτορύθμιση των τραπεζών και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΔ. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, αφού στην πραγματικότητα αφορά μόνο δανειολήπτες στους οποίους τίποτα απολύτως δεν μπορούν να κάνουν. Εννοείται ότι σε περίπτωση που προβλέπονται πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα - εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα - θα προχωρήσουν κατά την πάγια πρακτική των τραπεζών. Η «ρύθμιση» προτείνει στους υπόλοιπους να δίνουν μέρος του μισθού ή του μεροκάματου προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τα χειρότερα. Να σημειωθεί πως οι προτάσεις αυτές είναι πίσω ακόμη και από τα όποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας του μισθού και της σύνταξης, όπως ήδη αυτά εφαρμόζονται από τα δικαστήρια της χώρας. Είναι φανερό πως ο εμπαιγμός από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τραπεζίτες φτάνει στα όρια της ξετσιπωσιάς.
Στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά συνεχίζει να εμφανίζει αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στον Αύγουστο 2009:
Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο διαμορφώνεται στο αστρονομικό ποσό των 118,47 δισ. ευρώ και η ετήσια αύξηση - σύγκριση με Αύγουστο 2008 - σε 4,7%. Η μάζα του δανεισμού είναι αρκετή για να συντηρήσει την κερδοφορία των τραπεζών για τα πολλά επόμενα χρόνια. Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 79,14 δισ. ευρώ (ρυθμός αύξησης 4,8%) και τα καταναλωτικά σε 36,44 δισ. ευρώ (με αύξηση επίσης 4,8%).
Επιχειρήσεις: Ο τραπεζικός δανεισμός φτάνει σε 132,2 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 7,3%.
Συνολικά τα νοικοκυριά και οι κάθε είδους επιχειρήσεις χρωστούν 250,7 δισ. ευρώ.