Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αποκαλυπτική η υπόθεση των stage

Η υπόθεση των προγραμμάτων stage, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και πολύ περισσότερο τα πεπραγμένα όλων, ανοίγουν σαν βεντάλια τις πραγματικές τους θέσεις απέναντι στο συνολικό ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας την πολιτική κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στα κόμματα του κεφαλαίου και τις παραφυάδες τους, είτε πρόκειται για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε για τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις. Τι λέει η ΝΔ για τα stage; Οτι δίνουν μια σημαντική ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και πως είναι προγράμματα που έχει αποφασίσει η ΕΕ. Ομολογεί δηλαδή ότι σαν κυβέρνηση υλοποίησε -και σκοπεύει να συνεχίσει αν επανεκλεγεί - μια πολιτική που στοιβάζει χιλιάδες νέους στη βραχύχρονη εξάμηνη ανασφάλιστη εργασία με 500 ευρώ μισθό.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Καμώνεται πως αντιδρά στα stage, όταν είναι αυτό που τα θεσμοθέτησε σαν κυβέρνηση το 1998, με τον ίδιο νόμο που «πέρασε» και την εκ περιτροπής εργασία! Σήμερα κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα και υπόσχεται να τα καταργήσει. Βέβαια, δε λέει τίποτα για τον ιδιωτικό τομέα, που ορέγεται την τζάμπα και ανασφάλιστη εργατική δύναμη χιλιάδων εργαζομένων. Ούτε μιλάει για τον άθλιο θεσμό της μαθητείας, τον οποίο σκοπεύει να επεκτείνει, ούτε βέβαια λέει τίποτα για τις άλλες μορφές της «κοινωνικής εργασίας» που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του και οι οποίες είναι ένα κακέκτυπο των stage και θα αντικαταστήσουν το εν λόγω πρόγραμμα στο δημόσιο τομέα.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον ανήξερο για τα stage, ενώ υπάρχουν και στελέχη του που τα υπερασπίζονται δημόσια σαν προγράμματα δήθεν απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καμώνεται πως ασκεί κριτική και θέλει την κατάργηση των stage. Κορoϊδεύει τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι το κόμμα εκείνο που στους δήμους, μαζί με το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που σπάνε τις συλλογικές συμβάσεις και χτυπάνε τη σταθερή εργασία. Είναι το κόμμα εκείνο που ζητούσε «πoσόστωση» στη μερική απασχόληση, νομιμοποιώντας την σαν μορφή βαθιάς εργασιακής εκμετάλλευσης. Είναι το κόμμα εκείνο που στο συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τον βασικό φορέα μέσα από τον οποίο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προωθούν την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων στην κυρίαρχη πολιτική.

Η ΓΣΕΕ είναι αυτή που συνυπέγραψε με την τότε κυβέρνηση Σημίτη το «Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000», γέννημα του οποίου ήταν ο 2639/2008 των stage και της εκ περιτροπής εργασίας. Ακόμα και σήμερα, καμώνεται πως αντιδρά στα stage, αλλά στην πραγματικότητα διαμαρτύρεται μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τα αξιοποιεί ρουσφετολογικά για να κερδίσει έδαφος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα της κυβερνητικής καρέκλας. Είναι όλοι τους υπόλογοι και εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία. Στην κάλπη πρέπει να τιμωρηθούν. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια αντιπάλεψε και αντιπαλεύει τις εργασιακές ανατροπές, καταφέρνοντας μικρές κατακτήσεις και ανοίγοντας δρόμους για πιο σοβαρές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ