Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 12 μέλη της φυλής ιθαγενών Αουά στην Κολομβία, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά, δολοφονήθηκαν από ένοπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές παραλλαγής, οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν κι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, ανακοίνωσε ιθαγένικη οργάνωση.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ, ένας από τους νεαρότερους κρατουμένους που βρέθηκαν ποτέ στο Γκουαντάναμο, δήλωσε ότι θα μηνύσει τις ΗΠΑ, ζητώντας αποζημίωση για τα επτά χρόνια που πέρασε στη φυλακή χωρίς να έχουν ανακοινωθεί εναντίον του κατηγορίες. Συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2002 στην Καμπούλ λόγω υποψιών για ρίψη χειροβομβίδας εναντίον αυτοκινητοπομπής του αμερικανικού στρατού και όπως ισχυρίζεται ήταν 12 ετών.

ΣΕΟΥΛ. - Νότια Κορέα και ΛΔ Κορέας δεν έχουν σημαντικές διαφορές στην επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν στον πόλεμο του '50 συμφώνησαν χτες αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συναντήθηκαν στη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν τριβές σε ζητήματα που αφορούν αιχμαλώτους πολέμου και απαγωγές πολιτών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η πόλη Σιουδάδ Χουάρες όπου καταγράφονται 130 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, έχει τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «Συμβούλιο Πολιτών για τη Δημόσια Ασφάλεια» (CCSP).

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της εξέφρασε η Κίνα για την έγκριση εκ μέρους του Προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζεού, της αποστολής πρόσκλησης προς το Δαλάι Λάμα, την οποία είχαν εισηγηθεί επτά δήμοι της χώρας, μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Μορακότ».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Την εκτίμηση ότι μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, το πρόβλημα των προσφύγων θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τέσσερις νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της σύγκρουσης εκσκαφέα που κατρακύλησε από παρακείμενη πλαγιά με αμαξοστοιχία που περνούσε εκείνη τη στιγμή από το σημείο. Η αμαξοστοιχία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αγκυρα - Κωνσταντινούπολη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ποσό των 300 εκατ. δολαρίων θα δώσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο προγράμματος για «καθαρές» πόλεις, για να βοηθήσει τις κοινότητες να αγοράσουν οχήματα εναλλακτικών καυσίμων.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατέθεσε στο Κοινοβούλιο προς έγκριση το νόμο για τη διάθεση των συχνοτήτων, ραδιοφώνου και τηλεόρασης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, που αναθεωρεί πλήρως το υφιστάμενο από τη Χούντα νόμο.

ΣΕΟΥΛ.-- Δάσκαλοι και καθηγητές στη Νότια Κορέα θα πρέπει να μετρούν κάθε πρωί τη θερμοκρασία των μαθητών τους στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ