Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντυπώσεις και ευχολόγια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι εποικισμοί και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν, όπως αναμενόταν, τα βασικά σημεία της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τα ευχολόγια περί «αναγκαιότητας παγώματος των εποικισμών ως πρώτο βήμα επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Ο Νετανιάχου επανήλθε στην καλλιέργεια εντυπώσεων δηλώνοντας «έτοιμος για συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς» και ότι «είναι κοντά η επίτευξη μέσης λύσης στο ζήτημα των εποικισμών». Η ισραηλινή κυβέρνηση, όμως, επιμένει στη «φυσική ανάπτυξη» των εποικισμών. Αυτό μοιάζει να ικανοποιεί τις «μεσολαβητικές φιλοδοξίες» του Προέδρου Ομπάμα και της ΕΕ, αλλά όχι την προϋπόθεση που θέτει η Παλαιστινιακή πλευρά για πλήρες «πάγωμα» και σταδιακή απομάκρυνση όλων των εποικισμών.

Α. Μέρκελ και Μ. Νετανιάχου συμφώνησαν, επίσης, ότι το Ιράν οφείλει να συνεργαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με την πρώτη ν' απειλεί με επιπλέον κυρώσεις, και τον δεύτερο, πάλι, να «τρομοκρατεί» παραλληλίζοντας τη «διεθνή απραξία απέναντι στην ιρανική απειλή, με την περίοδο που καλλιέργησε το έδαφος για το Ολοκαύτωμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ