Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο οι αμερικανικές βάσεις

ΛΑ ΠΑΣ-ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Η συμφωνία Κολομβίας και Ηνωμένων Πολιτειών που προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε επτά βάσεις στην Κολομβία, που έχει σπείρει πραγματικές θύελλες στη Λατινική Αμερική θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR. Σύνοδος που αναμένεται να είναι θυελλώδης και θα πραγματοποιηθεί στο Μπαριλότσε της Αργεντινής, «ουδέτερο έδαφος». Επρεπε να φιλοξενηθεί στο Εκουαδόρ που ασκεί την προεδρία, αλλά η χώρα αυτή έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία από τις 3 Μαρτίου 2008, μετά την εισβολή του κολομβιανικού στρατού στο έδαφός της.

Παραμονή της έναρξης της έκτακτης Συνόδου και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε όλες τις χώρες - μέλη του UNASUR με το ερώτημα εάν εγκρίνουν ή όχι την εγκατάσταση αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο κολομβιανό έδαφος, ενώ χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως μία πρόκληση με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της ενοποίησης της ηπείρου.

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο του Εκουαδόρ σε έκτακτη συνεδρίασή του καταδίκασε την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι οι βάσεις θα αποσταθεροποιήσουν τις ισορροπίες στην περιοχή, απειλώντας την ειρήνη. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, δήλωσε ότι η Κολομβία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για να «ηρεμήσουν» οι γειτονικές χώρες.

Πάντως, ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Γουστάβο Μάρκες παρά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, ανακοίνωσε χθες σύμφωνα με το Τελεσούρ «ότι επιστρέφει στην Μπογκοτά για να εργαστεί για την ειρήνη».

Ενα ακόμη ζήτημα που θα απασχολήσει την έκτακτη Σύνοδο είναι το πραξικόπημα στην Ονδούρα ειδικά υπό το πρίσμα της πλήρους αποτυχίας με την οποία στέφθηκε η αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS και της έκτακτης Συνόδου που έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια. Πάντως, το Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα ξεκινά νέο κύκλο πιο μαζικών και συντονισμένων κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ