Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΟΥΡΟΤΖΑΣΤ
Μόνιμος στόχος να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα

Αποκαλυπτικός ο ρόλος κάθε κόμματος στη διαμόρφωση του αντιδραστικού πλαισίου σε βάρος των κοινωνικών και άλλων δικαιωμάτων

Ενταση της καταστολής σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων σηματοδοτούν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις των μηχανισμών της ΕΕ

Eurokinissi

Ενταση της καταστολής σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων σηματοδοτούν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις των μηχανισμών της ΕΕ
Το αντιδραστικό πρόσωπο της ΕΕ και την αντιλαϊκή στάση των κομμάτων του ευρωνονόδρομου ανέδειξε η κυριακάτικη αποκάλυψη του «Ρ», σχετικά με τη νεότερη απόφαση της ΕΕ για τη λειτουργία της υπηρεσίας Γιουροτζάστ (της «Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας»). Διωκτικός κατασταλτικός μηχανισμός, που συμπληρώνει τις Σένγκεν, Ευρωπόλ, Φρόντεξ (κατασταλτικό Σώμα φύλαξης των συνόρων), με πρόσχημα την «τρομοκρατία». Το «πακέτο» κατασταλτικών μέτρων που «πέρασε» τον Ιούλη η κυβέρνηση ΝΔ (με στήριξη ΛΑ.Ο.Σ.) έχει στόχο το λαϊκό εργατικό κίνημα. Και κομμάτι της πολιτικής τους έρχεται σαν αποτέλεσμα προηγούμενων αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Στις 4/6/2009 τέθηκε σε ισχύ Απόφαση που υπέγραψαν τα κράτη - μέλη και προβλέπει ακριβώς όσα υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ. Με τη νέα Απόφαση οι εθνικές δικαστικές αρχές υλοποιούν όποια εντολή πάρουν από τη Γιουροτζάστ για άσκηση διώξεων. Η Γιουροτζάστ αποκτά πρόσβαση σε εθνικά αρχεία και τράπεζες DNA. Η «επεξεργασία» δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται πια όχι μόνο για κατηγορούμενους, αλλά και για όσους «εικάζεται» ότι κάπου «φταίνε». Τα φακελωμένα στοιχεία στέλνονται στις ΗΠΑ.

Η ίδρυση της Γιουροτζάστ αποφασίστηκε το 2000 και ανέλαβε έργο το 2002. Το Νοέμβρη του 2001, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία της, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενώ ακολούθως και ο ΣΥΝ ενέκρινε τη λειτουργία της σε διάφορες ψηφοφορίες. Μπορούσε από τότε να διατάσσει τις αρχές των κρατών - μελών για έναρξη ανακρίσεων και ποινικών διώξεων. Να μετέχει ως αυτοτελής μηχανισμός στις έρευνες, μέσω κοινών ομάδων δράσης. Το κράτος - μέλος να συμμορφώνεται στις υποδείξεις της. Είχε πρόσβαση στα αρχεία της Σένγκεν, της Ευρωπόλ και τα ποινικά μητρώα των κρατών - μελών. Επεξεργαζόταν και αντάλλασσε προσωπικά δεδομένα, όπως «πολιτικά φρονήματα, φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Η στάση των κομμάτων

Πριν φτάσουμε στην απόφαση του Ιούνη, δυο χρόνια τώρα αναζητούσαν τρόπους να ισχυροποιήσουν παραπέρα τη Γιουροτζάστ. Το 2007 ανακοίνωση της Κομισιόν έκρινε ανεπαρκή τη μέχρι τότε λειτουργία της. Πρότεινε να της δοθούν περισσότερο αποφασιστικές αρμοδιότητες ώστε να γίνει μια αμιγώς ευρωενωσιακή υπηρεσία. Προτάσεις κοντά στις προβλέψεις του «ευρωσυντάγματος» και της ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας για δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η πρόταση εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (2/9/2008) με τις ψήφους των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και πολλές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν ανοχή ...διά της αποχής. Το ΚΚΕ καταψήφισε. Η υποκρισία του ΣΥΝ (που αρχικά ενέκρινε τη λειτουργία της και μετά «απείχε» της ισχυροποίησής της) ξαναφάνηκε λίγους μήνες πριν τις φετινές ευρωεκλογές όταν ήρθε στη Βουλή για κύρωση η πρώτη Απόφαση Γιουροτζάστ (του 2002). Ο ΣΥΝ καταψήφισε αυτό που ενέκρινε παλαιότερα στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ