Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αντιδραστικό νομοσχέδιο προωθεί η κυβέρνηση

Στον κουρνιαχτό των σκανδάλων επιχειρούν για λογαριασμό του κεφαλαίου να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ που αντιπαλεύει τη στρατηγική τους

Στο όνομα δήθεν της διαφάνειας και αξιοποιώντας το υπαρκτό σκάνδαλο με τη «Ζήμενς», η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής της τα κόμματα να επιχορηγούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να τα μετατρέψει σε κρατικοδίαιατα και ελεγχόμενα. Σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι «θέμα συγκυρίας», ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, είπε χτες ότι αναμένεται να κατατεθεί σχετικός νόμος.

Το θέμα απασχόλησε χτες τη συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός ενημέρωσε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τον Ιούνη του 2010. Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, διεκδίκησε την πατρότητα της πρότασης για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για λογαριασμό της ΝΔ, ήδη από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2006.

Στην ίδια γραμμή με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς κινούνται και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνηγορώντας στην αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος, έχει ήδη ταχτεί υπέρ της «αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης» των πολιτικών κομμάτων, ενώ, ανοίγοντας νέα επικίνδυνα μονοπάτια, έχει προτείνει την «καταγραφή» και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, των φίλων και μελών που ενισχύουν οικονομικά το κάθε κόμμα. Προκειμένου οι «ονομαστικοί κατάλογοι» να δοθούν στη συνέχεια για «εμπλουτισμό» των «αρχείων» των εργοδοτών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών...

Επανέρχεται και για την ψήφο των αποδήμων

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται και η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τον οποίο δρομολογούνται μόνο διαδικαστικές αλλαγές, χωρίς να αλλάζει η ουσία, που θέλει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίζει καταπώς τη συμφέρει για τα διάφορα αδικήματα.

Νόμος αναμένεται να γίνει και η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επιβεβαιώνεται η κυβερνητική πρόθεση να άρει τη μονιμότητα στο δημόσιο. Σύμφωνα με αυτή, περίπου 35.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα μπορούν να ανέρχονται στην ιεραρχία του δημοσίου, κάτι που θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των μονίμων. Στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συζητηθεί και διάταξη που αφορά στη μοριοδότηση της εντοπιότητας, εκείνων δηλαδή που επιλέγουν να μείνουν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει νέο νόμο που θα επιτρέπει στους Ελληνες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογο με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να μεταπείσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καθώς για την υλοποίηση της ψήφου των αποδήμων απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να υποχρεώσει τα κόμματα να τοποθετούν τρεις εκπροσώπους των ομογενών σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, οι οποίοι μελετάται να αυξηθούν από 12 σε 15. Θυμίζουμε ότι οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. επί των κυβερνητικών προθέσεων, όπως είχαν εκφραστεί στο διάλογο που προηγήθηκε, μέσα στη χρονιά, δεν αγγίζουν την ουσία. Δηλαδή, την αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού που θα σημάνει η τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ