Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Μυρίζει συγκάλυψη...

Κατεστραμμένα όργανα αλλά και ανεπίσημες διαρροές για δολιοφθορές οργάνων της γέφυρας δημιουργούν ερωτήματα

Υποπτες... εικόνες, που φέρουν έντονη τη μυρωδιά της συγκάλυψης, στέλνουν από το βυθό της θάλασσας της Πάρου οι δύτες που έχουν αναλάβει τις έρευνες στο ναυαγισμένο πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Οι αναφορές κάνουν λόγο για δολιοφθορές σε όργανα του πλοίου, από την κατάσταση των οποίων θα μπορούσε να πιστοποιηθεί η αξιοπλοΐα του. Η «έλλειψη» στοιχείων εξυπηρετεί πολλούς και για διαφορετικούς λόγους, η κατάληξη ωστόσο μπορεί να είναι να πάει η υπόθεση στο αρχείο.

Οι τελευταίες εικόνες, που στάλθηκαν στο μόνιτορ του ερευνητικού σκάφους «ΜΑΡΑΚΙ», δείχνουν, όπως αναφέρθηκε από τους πραγματογνώμονες, σπασμένο το δεξί ραντάρ του πλοίου, ωστόσο ανεπίσημα διαρρέει ότι έχουν καταστραφεί και ορισμένα όργανα στην κονσόλα της γέφυρας... Χτες το πρωί ο εφέτης ανακριτής Ν. Καραδημητρίου, ο οποίος εξετάζει τις εικόνες που μεταφέρονται στο μόνιτορ, έσπευσε να δηλώσει από την Πάρο πως «δεν υπάρχει δολιοφθορά» και πως οι όποιες φθορές οφείλονται στη δίνη του νερού κατά τη βύθιση του πλοίου.

Ο συνήγορος του υποπλοιάρχου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», Π. Μαντούβαλος , δήλωσε από την πλευρά του: «Με τις γνώσεις που έχω θα προχωρήσω στη διαδικασία να αποδείξω ότι το πλοίο δεν ήταν αξιόπλοο. Εχω αποδείξεις, τις οποίες τις συγκεκριμενοποιώ σε δημόσιο έγγραφό μου, το οποίο έχω καταθέσει στην Εισαγγελία και το έχει στα χέρια του ο εφέτης».

Η υπόθεση των φθορών, αλλά και τα όσα παράξενα έχουν καταγραφεί από τη μέρα του ναυαγίου προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα. Ειδικότερα, δύο μέρες μετά το ναυάγιο ο δήμαρχος της Πάρου είχε καταγγείλει ότι δύτες πηγαινοέρχονταν στο ναυάγιο χωρίς να έχουν σχετική άδεια. Οι δύτες ήταν της εταιρίας που προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρία MDF για τον περιορισμό της ρύπανσης από το ναυάγιο. Καταδύθηκαν χωρίς άδεια και χωρίς συνοδεία δυτών του Λιμενικού.

Επιπλέον, ορισμένοι από τους δύτες του καταδυτικού συνεργείου έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, πράγμα που αγνόησε ο εφέτης ανακριτής. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι αναφέρουν πως οι φθορές πιθανόν να έχουν προκληθεί από πλιάτσικο που έγινε στο ναυαγισμένο πλοίο, το οποίο δε φυλάσσεται. Πάντως, τυχόν αλλοίωση των στοιχείων θα διευκόλυνε και την πλοιοκτήτρια εταιρία MFD...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ