Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Δεν έπεισε ούτε τα στελέχη του

Κριτική στα κυβερνητικά μέτρα  ασκήθηκε  από στελέχη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστές

Από τους τριάντα και πλέον ομιλητές που μίλησαν στη συνδιάσκεψη, η «αντιπολιτευτική γραμμή» που αμφισβήτησε τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν η τοποθέτηση των τριών μελών της ΚΕ Μ. Φραγκιαδάκη, Γ. Ραυτόπουλου και Χ. Σουλελέ, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι τη διατύπωσαν και από το βήμα.

Σε υψηλούς τόνους, ήταν και η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος αποδοκίμασε τα μέτρα. Καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η τοποθέτησή του δημιούργησε εντυπώσεις. Η φραστική του αντιπαράθεση έρχεται σε αντίθεση με τη συνέπεια που έχει δείξει για τη διευκόλυνση του περάσματος της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Στην πράξη μάλιστα, μέχρι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ.

Οπως σημειώνουν στην κοινή τους τοποθέτηση τα τρία μέλη της ΚΕ, «όπου η ευελιξία της αγοράς εργασίας πραγματοποιήθηκε, οι εργασιακές σχέσεις ανατράπηκαν και η λιτότητα μονιμοποιήθηκε, η ανεργία δε μειώθηκε». Για το κυβερνητικό «38ωρο», τόνισαν, «στην πράξη διογκώνει την απλήρωτη πρόσθετη εργασία και καταργεί κάθε περιοριστικό αντικίνητρο που υπάρχει με το πλαφόν και τις πρόσθετες αμοιβές. Επομένως, δεν καταργείται ούτε μειώνεται η υπερεργασία και η υπερωρία, αλλά καταργείται η πρόσθετη αμοιβή για τις ώρες που θα συμψηφιστούν (π.χ., 138 ώρες που αναφέρονται στα μέτρα).

Αν και ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν οι εργασίες επέτρεψε στους συνδικαλιστές να πάρουν το λόγο μόλις αργά το απόγευμα και πολλές φορές μπροστά σε μία άδεια αίθουσα, πολλοί από αυτούς κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους και για προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, αφού πρώτα «εξαγνιστούν» μέσα από κομματικές διαδικασίες. Μένει, βέβαια, να δούμε πόσοι από αυτούς θα δείξουν και την ανάλογη συνέπεια και με τις πράξεις τους, πολύ περισσότερο, που ήδη στα συνδικάτα μπαίνει για συζήτηση το θέμα για προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στη συνδιάσκεψη απηύθυναν χαιρετισμό και εκπρόσωποι κομμάτων. Από τη ΝΔ μίλησε η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, ο Δ. Στρατούλης από το Συνασπισμό και ο Σ. Κουτσουβέλης από το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ