Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Μοιράζει συγχαρητήρια, αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Στην 112 Πτέρυγα Μάχης, τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όπου μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, συνεχάρησαν τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν. Από την άλλη, ο Ε. Μεϊμαράκης μίλησε για υλοποίηση μιας πολιτικής «έτσι ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να μπορούν να αισθάνονται ασφαλή, να είναι εκπαιδευμένα, να έχουν άρτιο επαγγελματισμό, στοιχεία τα οποία μας βοηθούν ακόμη περισσότερο να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο όλο και πιο αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα».

Μέχρι τώρα όμως, τα στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει άλλα. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας - νυν Αγροτικής Ανάπτυξης - από το 1991 μέχρι το 2005, για κάθε 11 στρέμματα δάσους που κάηκαν στην Αττική, τόσο επί κυβερνήσεων ΝΔ και όσο και επί ΠΑΣΟΚ, αναδασώνεται μόνο το 1, στοιχεία που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» τον Ιούλη του 2007.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν τη Δασική Υπηρεσία, περνώντας όλες τις αρμοδιότητες της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική. Αφησαν το Σώμα με τεράστια κενά, τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, έθεσαν σε λειτουργία τους συμβασιούχους πυροσβέστες, κρατώντας τους σε εργασιακή ομηρία, για πολιτικούς σκοπούς. Η ΝΔ συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κόβοντας μάλιστα και κονδύλια από τον προϋπολογισμό, τα οποία ήταν χρήσιμα στην Πυροσβεστική. Δεν πήρε καν υπόψιν της την ανάγκη για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σπαταλώντας χρήματα σε μισθώσεις ελικοπτέρων, ενισχύοντας έτσι τον τομέα της καταστολής.

Σύμφωνα μάλιστα με απόφαση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, στις 10 του περασμένου Ιούνη, εγκρίθηκε η μίσθωση ενός επιπλέον ελικοπτέρου, τύπου «Sikorsky - 64E», αντί 4.450.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι η κάθε ώρα πτήσης μόνο αυτού του ελικοπτέρου κοστίζει 27.812,50 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή για την αγορά ενός αμφίβιου αεροσκάφους κοστίζει - σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών - περί τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ